tisdag 9 juli 2013

Den medvetne konsumenten

Jag är på Öland. På Öland äter man jordgubbar. Jordgubbssäsongen är intensiv och kort och det gäller att få ut mesta möjliga av den både som odlare och konsument. Därför finns det minst fem olika försäljningsställen längs med vägen in i Löttorp. Först förra sommaren dök det för första gången upp ekologiska jordgubbar. Jag, och några till, blev glada och köpte dem och i år dök samma försäljare upp igen.

Hon står där under sitt parasoll, en tjej i gymnasieåldern, och säljer ekologiska kravjordgubbar sida vid sida med konventionellt odlade. Man kan liksom välja fritt från samma bord. Priset är detsamma som på alla andra ställen i Löttorp: 30 kronor litern. I båda plastbackarna är jordgubbarna närodlade, de har vuxit upp på olika gårdar här på ön.


Hon har alltid dubbelt så många konventionellt odlade som ekologiska. Varför? För att fler köper dem, förklarar hon. När den kloke, medvetne konsumenten som ska rädda vår planet eller sina ungars hälsa eller vår närmiljö eller whatever, står inför valet mellan lika dyra jordgubbar, ekologiska eller inte - så väljer de flesta inte.

Konsumenter väljer alltså ut att stanna vid det enda stället på norra Öland där det finns ekologiska jordgubbar och göra ett statement. Att inte köpa dem.

Jahapp. Jag försöker sätta mig in i vad som händer i huvudet på dessa konsumenter: "Jag väljer jordgubbarna som är besprutade åtta gånger för att det har inte jag mått dåligt av, så det gör banne mig inte mina ungar heller". 

Eller finns det andra förklaringar? Jag måste nog göra en undersökning, ställa mig däruppe och fråga folk. För jag förstår inte det här. Hjälp mig gärna.




17 kommentarer:

  1. Dom tror väl inte sina ögon. Ekologiska tomater brukar vara dubbelt så dyra som vanliga. I alla fall hos Lidl.
    Moventia

    SvaraRadera
  2. De kanske tror att det är bajs på ekologiskt odlade jordgubbar. :)

    SvaraRadera
  3. En dimension i detta märkliga beteende är att de ekologiska kravodlade jordgubbarna i Löttorp faktiskt smakar bättre än de andra. Sötare och godare konsistens. Ändå väljer fler att handla de andra trots samma pris.
    Människan vill ha taskig mat medan hon utrotar sig själv.

    SvaraRadera
  4. Jag tror att gemene ickeekoköpande man har det i ryggmärgen; att INTE köpa eko. Eftersom det alltid (annars) är dyrare. Eftersom det är "borgerligt". Eftersom det kan vara något suspekt med det (en person i min närvaro trodde på allvar att det ej homogeniserad ekomjölk var hälsovådlig).

    SvaraRadera
  5. En möjlig orsak kan vara att några av de ekologiska jordgubbarna har ett litet angrepp. Dvs de ekologiska är inte lika vackra och kräver en besvärlig rensning innan ätandet.

    Mina äpplen har ofta en och annan fläck vilket anses göra dem värdelösa kommersiellt. För mig är de egna äpplena utan besprutning värdefulla, kanske obesprutade sedan 99 år, ja huset fyller 100 nästa år. Lite synd att de flesta äpplen hamnar på kompost eller klipps till mos sent på hösten i en gröt med blad och lite sent gräs. Tidigare gjorde jag en del vin men nu kommer det mest från systemet eller utlandsresor. Äpplena finns som en reserv om en svart svan kommer.

    Hittade lite sylt från 76 nyss i källaren. Ser ätligt ut men saknar säkert alla vitaminer. Kan det vara ätligt?

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  6. Konstigt att de ekologiskt odlade inte är dyrare. Vsrför? Om du gör sylt på de ekologiskt odlade vill jag tjinga en burk...

    SvaraRadera
  7. Nanotec

    Käkade lingonsylt för några år sen som mormor hade kokat. Hon dog i mars 1968. Inget fel i smaken på den sylten:)

    /Ogavle

    SvaraRadera
  8. Svar till anonym:
    Frukt inkl lingon får en utmärkt bouqet när de lagras länge. Mina lingon försöker ja att spara i 10 år ,i glaskonserverat skick. Som gammalt vin, utan alkohol förståss.

    SvaraRadera
  9. Jag vet inte om hela inlägget har en ironisk underton som jag missar? Jag har svårt att föreställa mig att du skulle vara så naiv att du tror att folk bryr sig. Vartenda aktivitet vi ägnar oss åt är destruktiv för den här planetens ekosystem och därmed i förlängningen oss själva och våra barn. Hela systemet är dessutom uppbyggt så att vi ska maximera dessa aktiviteter så mycket som möjligt. Det du kallar "ekojordgubbar" betyder oftast bara att de inte är besprutade och konstgödslade, men det finns inget ekologiskt med dem för den sakens skull.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var enda fotsteg en älg tar är destruktivt för den här planeten. Med din logik är förmodligen det mesta på planeten destruktivt för den här planeten. Lite märkligt att du ser människorna som alienerade från övrigt liv då det är just det synsättet som är problemet.

      Det är förmodligen bättre möjligheter för en människa att bli en större positiv kraft i ett samspel med naturen än för en älg.

      Du tycker inte en förälder beter sig väldigt märkligt om man köper en av de mest besprutade grödorna till sina barn när det finns obesprutade till samma pris.

      Det är nog inte den korkade benämningen ekoodlat om obesprutade äpplen som flugits hit från Argentina som är syftet med inlägget.

      Radera
  10. Även om man vet att det är så här folk i allmänhet funkar så är det alltid lika oroande när det blir så konkretiserat.

    En förklaring som jag stött på är rädslan för att bli lurad. "De ekologiska är säkert besprutade de också". Helt ologiskt när priset är det samma men ett visst mått av logik finns det ju när det ekologiska är dyrare. Varför betala mer om man tror att man blir lurad.

    I det här fallet är beteendet rent korkat och nonchalant eftersom just jordgubbar, potatis, och vindruvor är de mest besprutade av alla grödor.

    Själv klara jag inte riktigt av att låta bli att bli frustrerad av sånt här trots att jag börjar närma mig de femtio.

    Hur i h...ete kan man köpa besprutade jordgubbar till barnen när det finns obesprutade bredvid för samma pris?

    Det är väldigt besvärligt att få fram ekologiska jordgubbar i större mängd och betydligt högre risk så det är ju stor del ideellt att erbjuda det till samma pris.

    SvaraRadera
  11. Det verkar ju dumt att stödja irrationell produktion som kräver större ytor och mer mekanisk bearbetning. Har den irrationellt producerade grödan dessutom samma pris så kan man fråga sig om det är något fusk eller någon subvention inblandad. Sånt vill man heller inte stödja - det vore omoraliskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar att det är bättre att köra med spruta ett flertal gånger?

      Det handlade nog mer om att ge sina barn en jordgubbe med rester av bekämpningsmedel eller ej.

      Om du kallar det mer rationellt att ge ditt barn bekämpningsmedelsrester när det finns alternativ utan så verkar det vara upp och nervända världen.

      Radera
    2. Beror väl på bekämpningsmedel och syfte. Ungefär som e-nummer - vill jag att mitt barn ska få i sig lite E250 (natriumnitrit) eller vill jag hellre riskera att utsätta mitt barn för det som E250 skyddar mot, nämligen botulinum?

      Vi har väldigt strikta kemikalielagar med gränsvärden som typiskt är betydligt lägre än vad som kan motiveras ur ett cost-benefit-perspektiv. Därför är jag rätt lugn över att inte bli skadad. Dessutom har jag förstånd att låta pris och kvalitet guida mitt val - inte grönskimmer eller andra försök att differentiera vissa produkter på irrelevanta eller kontraproduktiva vis.

      Är det dyrt så är det antagligen resurskrävande och alltså något som miljövänner bör sky. Ekologiska och närodlade produkter hör definitivt till den kategorin.

      Radera
    3. Börjar misstänka att du inte har några barn. Det Maria tog upp var att det såldes ekologiska jordgubbar till samma pris och ändå köper folk de besprutade. Till saken hör att jordgubbar är en av de livsmedel som innehåller mest rester av bekämpningsmedel tillsammans med vinddruvor.

      Jag håller med om ditt grundläggande resonemang om resurshushållning men som sagt som far och morfar skulle jag aldrig gjort det valet.

      Vad gäller bekämpningsmedel och nivåer låter du mer än lovligt naiv. Jag hoppas du blir mer benägen att skydda din familj på ett bättre sätt när du blir far.

      Historien är full av bekämpningsmedel som efter något eller ett par decennier blir förbjudna för oj de var ju hälsovådliga. Ett av de senaste som är på tapeten är det "ofarliga" Roundup. När det gäller nivåer så kommer det med jämna mellanrum rapporter om för höga halter och det är en försumbar del som testas.

      Du har aldrig funderat över varför fler och fler får cancer även i yngre år? Att lägga gift i maten är som att skita där man sover, stockdumt.

      Köp kvalitetsprodukter istället och undvik de som kräver t.ex E250 för att få ett tillräckligt skydd.

      Radera
    4. Håller med ang Roundup, man använder det för att få bort ogräs i blomrabatten och verkar inte bry sig att det sipprar ner i grundvattnet. Blir ju extra lattjo om man har egen brunn och ungarna dricker vattnet regelbundet..

      Radera
  12. Något off-topic:
    Jag har hört att importerat pampaskött från Sydamerika är både miljövänligare och kostar mindre energi (trots transport) jämfört med svenskt nöttkött. Detta då djuren året runt äter rent naturligt gräs.

    Har inte möjlighet att bedöma sanningshalten men det finns säkerligen aspekter som man ibland inte tänker på när man försöker vara 'korrekt'.

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)