"Throw open your house to me,
open all gates and doors to me,
as I enter like the storm wind"
Ur W H Audens översättning av Pär Lagerkvists "Aftonland"
De stackars barna från Frostmofjället hade inte tur med vädret |
Nu är den fjärde stormen på sex veckor på väg in mot Sverige. Det är säkert helt normalt. Inte tänker jag sitta här och jämra mig över det. Ånej.
Men det har slagit mig att vissa delar av landet alltid är mer utsatta än andra, som Upplandskusten, Öland, Skåne och delar av Västkusten. Och fjällen, antar jag. Men om dem vet jag nästan ingenting.
Mängden jobbig nederbörd är ju inte heller jämnt fördelad över landet. Så - var har man bra skydd mot blåst? Finns det någon stillsam liten del av landet där blåsten nästan aldrig märks?
Dikten ovan handlar om Oden, som ju ska vara ute och blåsa en hel del så här års. Undrar om SMHI har räknat in hans åverkan på vädret?
Vill ni på egen hand försöka blidka honom ställer ni lämpligen ut en kärve till hästen (ifall han kommer förbi) - och så matar ni halmbocken som ni har ställt under matbordet med öl, fläsk och gröt. Det gillar han.
En något romantiserad Oden, av John Bauer. Jag tänker mig honom något äldre och klumpigare. Surare, liksom |
Det har alltid blåst, det kommer alltid att blåsa. Tidningarna jagar clicks som en sol-och-vårare jagar fruntimmer med dåligt självförtroende. Folk är mer sårbara nu än för 30 år sedan. Då hade man elen till tvätten och TVn. Idag drivs hela huset med el. Ett brott i ledningen så är man jätteledsen i sitt mörka, kalla hus. Så oroa dig inte för blåsten.
SvaraRaderaAnnars brukar de säkraste platserna vara där vädrets makter märks mest. De människorna som bor där brukar vara förberedda bäst. Men det kanske har ändrats i dessa folkvandringstider?
Västerbotten. Tre stormar i höst. Skog för en halv miljard fälld. Fast det är ju inte i TV-kamerornas land, så det blir inga reportage i svensk TV om det.
SvaraRadera