tisdag 5 mars 2013

Det sömnstörda samhället


"One of the many ways that things can go wrong in bed, sleep troubles are probably the most prevalent. According to a 2011 poll, more than half of Americans between the ages of thirteen and sixty-four experience a sleep problem almost every night, and nearly two-thirds complain that they are not getting enough rest during the week."
          Elizabeth Colbert, "The science of sleeplessness", The New Yorker 130305 

"Nu kan man söka till kurs på avancerad nivå och forskarutbildningskurs i ”Sömn och trötthet" vid Hälsouniversitetet, Linköpings universitet. Båda kurserna är multiprofessionella, dvs flera yrkesgrupper kan söka."
            www.swedishsleepresearch.com, 121210 


Den här killen sov nog dåligt i natt. 
Känner du någon som sover bra? Det gör jag. Min vän Helena har en mycket god sömn. Men hon är nästan den enda.

Alla, till och med korna, är annars sömnstörda nuförtiden: Små barn, äldre, högpresterande på jobbet, vältränade, utan jobb. Ingen sover bra.

Sömnlöshet är skitjobbigt.  I värsta fall dör man av det. Annars blir man bara lite grinig. Men varför all denna sömnlöshet? Det måste vara något i luften. Som Elizabeth Colbert uttrycker det i "The New Yorker"artikeln citerad ovan: "If this is sleep research´s golden age, then why are we all so tired?"

Det finns en diffus oro i samhället. Den smyger sig runt. Någonstans måste den sätta sig och komma till uttryck. Jag tror att oron, diskrepansen över att leva i ett samhälle som inte kommer hålla vad det lovar, kommer till uttryck i all vår sömnlöshet.

Vi blir inte tryggt vaggade. Någon gnager, känns fel. Det räcker inte med att vi jobbar och konsumerar. Och när tiderna blir sämre, eller otrygga, så sover vi alltid sämre. Sömnbrist förbättrar ju inte vår förmåga till resiliens. Det är inte så konstigt, men naturligtvis har någon forskat även på det.

En sömnstörd människa blir korkad. Blir farlig för sig själv och andra.

Om framtiden vet vi inte mycket. Men jag tror att den kommer kräva mer av oss alla. Hur ska man kunna sova gott då? I värsta fall kommer sömnlösheten knäcka familjer och samhällen långt innan yttre omständigheter fullt ut hinner göra det.

Sömnlösheten är din inre fiende. Lär känna den, se om ni kan bli kompisar. Och ge mig dina bästa sömntips.

14 kommentarer:

  1. Jag sover bra för det mesta, faktiskt, en förmåga jag ärvt av min pappa.
    Men mina bästa sömntips är att umgås med djur, vara ute i natur och trädgård, och hårt fysiskt arbete. När jag jobbade med kossor sov jag ovaggad, kan jag säga ;-)
    Ett annat tips är att ha ekonomin i ordning, för det är bara då jag inte kan sova, när vi har pengakris här hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tar till mig det där med kossor. Ska se var jag kan göra plats för den här i radhuset :-)

      Radera
  2. Ett gott samvete är bästa huvudkudden, eller vad det gamla ordspråket nu säger. Bort med all otillräcklighet säger jag! Försök lösa problem på dagen så kanske de lämnar dig ifred på natten? Vi gör så gott vi kan i det lilla, men vi måste också kunna känna att samhället vi lever i är gott och vaggar oss kärleksfullt som du skriver. Så: sluta jaga papperslösa i T-banan, se till att även sjuka och arbetslösa kan försörja sig, låt barnen känna att de duger utan mer betyg, låt oss vara människor istället för konsumenter och sätt jordens överlevnad främst. Godnatt!

    SvaraRadera
  3. Fysiskt arbete eller träning, och därefter nedvarvning minst en timme innan läggdags.

    Skulle tro att en stor andel av sömnstörningarna är fullt lösbara med denna enkla kur, problemet är att folk "inte har tid" dvs prioriterar annat än en god sömn.

    Sen finns det så klart de som har en djupare medicinsk/psykisk problematik och det ska man så klart respektera och inte avskriva.

    SvaraRadera
  4. Inte vara rädd för sömnlösheten är min viktigaste insikt. Kan jag inte somna så gör jag något annat. Sen känner jag mina trötthetssignaler och rider på dem när de kommer. Oroar jag mig för något så låter jag mig oroas och fundera på alternativa scenarier så länge tankarna går mot en lösning. Börjar samma sak komma upp i cirklar så skriver jag ner det på ett papper till slut och tänker att jag ska tänka på en lösning i morgon. Senast igår när jag skulle somna så skänkte jag en innerligt tacksam tanke åt att jag inte är sömnstörd. Det är äkta lycka. Det kan den som tror att en ny sak kommer lösa något fundera lite på! :)

    SvaraRadera
  5. Fysisk träning i lagoma doser och helst inte på kvällen. Inga jobbiga konflikter som ligger och gryr, och framför allt: ÖSTROGEN!

    SvaraRadera
  6. Det finns inget enkelt och bra sätt för människan att justera detta, utom möjligen att sänka komplexiteten i tillvaron.

    Vilken ödets ironi att just det kommer att inträffa då..

    SvaraRadera

  7. Stäng av TV-n senast kl 8. Läs, vid köksbordet, något tråkigt och inte upphetsande till kl 9. Sticka på något tills maskorna, på grund av trötthet, börjar glida av nålarna. Slappna av, gå till sängs...

    SvaraRadera
  8. Folk har många bra idéer på vad man kan göra för att få god sömn. Precis som det finns många bra idéer på alla olika områden över man kan göra. Det gundläggande problemet är att detta inte sker med AUTOMATIK. Vår onaturliga livsstil bygger på att vi hela tiden måste vara på alerten, tänka rätt, välja rätt. Människan är inte skapad för det. Vi orkar inte och så går det som det går. Det är inte människorna det är fel på, det är samhället.

    SvaraRadera
  9. En bekant hade alltid Friedrich Engels bok Anti-Dühring på nattduksbordet. De kvällar han hade svårt att sova plockade han upp boken, började läsa och sov inom tio minuter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Böcker är bra, men de får inte vara för tunga! Då vaknar man ju när man tappar dem på sig. Själv brukar jag be min man berätta något tråkigt ur historien, typ om de politiska och ekonomiska orsakerna till första världskriget. Då somnar jag lugnt och fint. :-)

      Radera
  10. Jag är en nattvaknare och mitt trick, som funkar om jag kan koncentrera mig, är en tibetansk meditation. Meningen är att man skall gå igenom hela sin dag, händelse för händelse ner i minsta detalj, fast baklänges, dvs börja från: jag gick och la mig, innan dess borstade jag tänderna, innan det drack jag ett glas vatten, osv. Mycket bra trick. Målet, från tibetansk sida, är att man innan döden skall kunna gå igenom hela sitt liv baklänges. För mig funkar det som sömnpiller, även när jag haft en spännande dag.

    SvaraRadera
  11. Se där en störning jag i alla fall inte har! Och tur är väl det, eftersom det är mitt sätt att hantera allt det övriga: när det blir för mycket går jag och lägger mig. (Tja, numera får jag ju vänta på att barnen ska ha lagt sig först, men annars raka vägen till sängen.)

    SvaraRadera
  12. Har aldrig sovit så bra som när jag bott på fjällstation mitt i vintern. Ingen TV. Man har varit ute på dagen, bastat och sen ätit gott. Har då somnat vid nio då jag annars hemma sällan lägger mig före halv tolv. Jag tror bastu är ett jättebra sömnmedel. Önskar jag hade en hemma i lägenheten.
    Hemma är problemet alla måsten som ska göras och att tiden efter kl 20:30 är den "egentid" man har när barnen lagt sig. Den där egentiden drar jag gärna ut på så länge det går och offrar sömnen. Men jag vet att det är fel. Men är man nattuggla så är man.

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)