fredag 1 mars 2013

En värld utan bin?

"The decline of wild bees and other pollinators may be an even more alarming threat to crop yields than the loss of honeybees, a worldwide study suggests, revealing the irreplaceable contribution of wild insects to global food production."
          "Loss of wild pollinators serious threat to crop yields..."The Guardian 130228 

Halmkupebigård från förr-i-tiden
Tänk er om hälften av jordens alla katter dog under en vinter. Vilket ramaskri det skulle bli! Facebooksstormar, mediauppbåd, ingen skulle ge sig förrän man visste vad som hade hänt och kunde stoppa det. 

Förra våren meddelade Schweiz att hälften av alla bin hade dött under vintern. Kanske är det den här vårvintern - eller nästa- som det inte finns några alls?

I nya numret av Effekt beskriver jag minskningen av bin som en svart svan. Något som redan händer runt omkring oss utan att vi fäster så stor uppmärksamhet vid det och som plötsligt kan vara fullt ut genomfört och som då får enorma konsekvenser för vår matförsörjning.

70 % av allt vi stoppar i oss behöver på ett eller annat sätt pollineras. Mänskligheten överlever fyra år i en värld utan bin" sade någon. Nämen, låt oss kolla om det stämmer!




25 kommentarer:

  1. Om vi överlever så blir det i en oerhört mycket torftigare värld.

    Här kan faktiskt många små åtgärder vara det avgörande.

    *Plantera växter som attraherar pollinatörer gärna över hela säsongen men viktigast är tidigt på säsongen dvs mars-april.

    *använd inte kemiska bekämpningsmedel i din trädgård.

    *skapa boplatser precis som med fågelholkar.

    *Bostadsrättsföreningar borde kunna komma överens om att vårda de gemensamma ytorna för att befrämja det vilda både pollinatörer, andra insekter, fåglar osv. Kanske ett kommande yrke.
    En specialisering av permakulturdesigner kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Små åtgärder som ska göras av folk som hellre tittar på melodifestivalen, åker på spa eller köper kraftigt besprutade importerade jordgubbar? Vem försöker du lura?

      Inom permakulturen så är det en självklarhet att välja växter som ger pollen och nektar under hela säsongen, men nu sitter vi ju främst med konventionellt jordbruk. Oljeväxterna och de gigantiska monokulturerna ger en spike som snabbt ebbar ut och det vore naivt att tro att alla gifter som används inte skulle påverka insekterna.

      Får mig att tänka på Rev Hammers gamla klassiker:

      Maif of the river

      But her people were evil
      Left her baron and cold
      And her heart went to market
      Where her body was sold

      Radera
    2. @anonym
      De flesta människor gör aldrig något annat än det som är "normalt". Har alltid varit så och kommer alltid att vara så.

      Förvånas över hur media hela tiden skriver om hur de arabiska folken gjorde uppror när det i själva verket var så att den absoluta huvuddelen inte gjorde ett skit. Det var promillar som gjorde något.

      Min kommentar var en positiv öppning till något där varje insats faktisk är viktig och har betydelse även om 95-99% aldrig gör något. Detta med anledning av inlägget från 26/2 "En orolig själ". Det är bra att göra något, kanalisera sin oro.

      Att bli småskalig biodlare är en morot till detta. Är du småskalig så får helt plötsligt sälgbusken eller krokusarna du satte i bottenskiktet på häcken i höstas betydelse. Det samma gäller med höns, ankor, kaniner gäss m.m. Matresterna från skalning m.m. blir ett viktigt vitamintillskott på vintern. Har du 10 000 höns blir det ganska meningslöst.

      Radera
    3. Det är såklart bra att göra något och kanalisera sin oro, men hävstången av att några promille odlar bättre förutsättningar för pollinatörerna är så dålig. Med en sådan strategi är oddsen rätt låga för att även vi får börja med handpollinationen vad det lider.

      Och du kan ju inte styra över vart dina bin far iväg. De kan likaväl dra på en besprutad åker när sälgen blommat över. Vi vet inte vad som ligger bakom CCD men jag tror inte att man utan vidare ska lasta över ansvaret på individerna.

      Radera
    4. @anonym

      Jag funderar på hur stor andel av de där 95-99% som utgörs av de som resonerar som du.

      Fundera över begrepp som vägvisare och efterföljare. Du får svårt att åstadkomma något om du endast nöjer dig med att förändra världen annars spelar det ingen roll.

      Världens befolkning består av individer, visserligen är en stor del uppfostrade till hjälplöshet och oansvarighet i kollektivismens namn men likväl är mänskligheten bestående av individer. Det är individer som måste göra något vad det än månde vara för att något skall ske. Individer som måste ta ansvar och inte göras oansvariga inför konsekvenserna av sina val.

      Det som oroar mig är att kollektivisterna hela tiden motarbetar individernas möjligheter att agera.

      Kollektivisterna utgörs just av världsförbättrare, fixare och trixare m.fl.

      Radera
    5. @anonym

      På vilket sätt är hävstången dålig om så många som ett antal promille av befolkningen skulle börja agera för biologisk mångfald i sin närmiljö? Vi pratar om 10 000 tals människor i Sverige. Vägvisare - Efterföljare.

      Radera
    6. Det är här som permakultur som både pedagogiskt verktyg och designverktyg kan spela en roll bland andra.

      Radera
    7. Permakultur är inget nytt. Man kan säga att indianerna på den nordamerikanska kontinenten ägnade sig åt permakultur i allra högsta grad. Det fanns såklart enormt många olika sorters kulturer men vissa var väldigt hortikulturellt avancerade. Hur gick det för dessa Vägvisare?

      Jag tror att vår älskade permakultur kommer att möta samma öde som deras om vi lurar oss själva att individuella livsstilsval är en effektiv strategi. Proportionerna mellan 1-5% vs. 95-99% är alldeles för ojämna för att den lilla andelen medvetna ska kunna göra skillnad. Det är bara när de få medvetna har en stat i ryggen som de kan få till stånd förändring - men hur ska det gå när staten i det här fallet per definition är på motståndarsidan?

      Radera
  2. SLU har en artikel i ämnet just idag med länk till källan.

    http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2013/3/vilda-insekter-viktiga-for-pollinering-av-jordbruksgrodor/

    SvaraRadera
  3. @anonym

    Staten är en stor del av problemet. Jag menar nog att en stor del av problemet är just alla som försöker upprätthålla denna. "Bara de gör som jag vill så blir allt bra" är verkligen det stora problemet. "Bara jag kan ta över detta våldsmonopol och sätta alla i fängelse som inte gör som jag säger. Råna dem på deras resurser och bestämma hur de skall användas. Jag som är så klok och vet de andras bästa".

    Staten, det offentliga är också en stor del av problemet med slöseriet. Dålig resurshushållning och befrämjande av individuell oansvarighet. Allt genast någon annan tar hand om problemet senare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart, men frågan är ju i så fall hur vi ska bli av med staten?

      Radera
  4. Jag är inblandad i biodling i Japan. Här har vi 90% dödlighet i områden med intensivt jordbruk, 10% dödlighet i områden utan jordbruk. Gissa om vi redan har räknat ut vad problemet består i. Poängen är att det bästa stället att odla bin är faktiskt mitt i staden, eller mitt i skogen. Jordbruksbygd är omöjlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym
      Nikotinider. Om vi nu haft en ordning av ansvar och det bevisats att det är detta så skulle de som äger dessa företag stå till svars. En sådan ordning skulle göra att företag och andra är betydligt försiktigare med vårdslösheten mot andra.

      Nu har ju inte staterna förbjudit dessa ämnen så då är det ju ok och dessutom så kan det inte gälla retroaktivt. Idioti i kubik.

      Skadar man någon annan så är det i ett sådant här fall ren och skär oaktsamhet och vårdslöshet med giftiga ämnen.

      Jag tillhör de som är övertygade om att mänskligheten kunnat välja andra och uthålligare vägar än kemijordbruket för att föda en växande befolkning. Att rättfärdiga spridning av tungmetaller och gifter i den omfattning som sker idag med den ökade produktiviteten som rättfärdigande i retoriken är inget annat än retorik som kan rättfärdiga vad som helst, varför inte massutrotningar eller liknande om det är bra för de flesta.

      Kollektivisternas favoritetik utilitarismen.

      Radera
    2. Så du menar att mänskligheten VALT nuvarande väg? I mina ögon är det en absurd tanke som jag inte tror ett dyft på. Om det nu verkligen vore så att dagens situation är resultatet av någon sorts kollektivt eller individuellt medvetet val, vad talar då för att mänskligheten plötsligt skulle välja något annat?

      Radera
    3. @Anonym

      Vet inte om vi måste in på en diskussion om vad mänskligheten är men mänsklighetens väg är väl summan av vad vi människor gjort/åstadkommit/valt på vägen. Du kanske inte vill räkna in vissa i mänskligheten? Ägarna av vissa kemiindustrier i Tyskland som tillverkat stridsgas och en del annat otrevligt t.ex. eller varför inte Svensson som köper Roundup när han får gräs mellan stenarna i gången.

      Jag har vissa förhoppningar och tycker trots allt mig kunna se att mänskligheten lär sig efter resans gång även om det går trögt och mycket måste läras om gång på gång genom århundraden och årtusenden.

      Radera
    4. Lite synd att det inte finns redigeringsmöjlighet på blogspot.

      @Anonym

      Ta inte bort ansvaret från varken mänsklighet eller individer. Att göra det är detsamma som att ta bort makten att kunna göra något åt det. Det är ett högt pris som alltför många betalar varje dag genom sina projiceringar på än det ena än det andra. Belöningen när man betalt det höga priset blir att slippa skulden och det verkar oerhört viktigt för många. Tyvärr.

      Radera
    5. Om mänskligheten lär sig efter resans gång så innebär det att vi kan som allra mest nu. Ändå lever vi ju mindre ekologiskt hållbart idag än någonsin tidigare. Det går inte ihop. Du har fel.

      Radera
    6. @patrick

      Vill bara påpeka att du diskuterar med en annan anonym än den anonym som jag är. Klurigt det här med anonyma. Ingen bra ide att diskutera med en anonym tror jag. ;)

      Mvh, Anonym1 mars 2013 15:14

      Radera
    7. @anonym
      Ja det verkar bli lite hoppigt :-)

      Radera
  5. @anonym

    Menar du på fullaste allvar att mänskligheten har haft större kunskaper än nu någonsin i sin historia? Att vi tappat mycket kunskap och färdigheter inte minst efter den industriella revolutionen det håller jag med om.

    Ekologin historiskt består mest i att de inte var så många och givetvis begränsningen av energi. Det är mycket stora ytor som förstörts av mänskligheten även historiskt. Mycket av det som varit jordbruksmark går mot öken genom årtusendena men visst kan jag hålla med om att det många gånger varit så att de samarbetat mer med naturen av nödvändighet då de inte haft annan möjlighet.

    Just det är det jag hoppas på. Att vi börjar samarbeta med naturen till ömsesidig nytta istället för att kriga mot den.

    En människa kan med sin kunskap öka produktiviteten och den biologska mångfalden i ett område genom insatser även i jämförelse med ett orört område.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För det första så är kunskap som inte omsätts i praktik helt meningslös.

      För det andra tror jag faktiskt att vi har mindre kunskap idag om ekologiskt hållbart leverne än någonsin i mänsklighetens historia.

      Vi har däremot ackumulerat enormt mycket kunskap om icke-hållbart leverne, men det är väl inget att vara stolt över?

      Att vi tidigare levt i harmoni med naturen så till den grad att våra numerär begränsades till vad som var hållbart för en plats kan väl knappast klassas som negativt?

      Radera
    2. @anonym

      Omsätt kunskapen i praktiken då. Lär andra. Eller bli en av de ovan nämnda.

      Vilken kunskap menar du inte omsätts i praktiken? Jag tycker det verkar som det är rätt många som strävar på med det mesta.

      Jag tror inte det främjar något gott att blanda ihop oförmåga att ställa till det med kunskap om ekologi. Trots denna oförmåga jämfört med idag lyckades de ödelägga hela det bördiga området vid Eufrat och Tigris, stora delar av mellan Östern och Afrika. Dessutom är stora delar av det Europeiska medelhavsområdet avskogat.

      Och nej jag tycker inte det är bra att folk dör i sjukdomar vi kan bota idag. Jag ser det som något mycket eftersträvansvärt att bota dessa. Glad att de flesta av mina äldre släktingar fick sina gråstarrs grumliga linser utbytta på 15 minuter med lokalbedövning istället för att de fått leva sina sista 10 år eller mer blinda.

      Rätta mig om jag har fel. Du är relativt ung. Har inga egna barn. Har du arbetat riktigt hårt under någon längre tid? Har du prövat att odla/samla all din mat? Tillverka dina kläder? Bygga ditt hus? Har du varit blöt i kyla, helt utmattad och inte haft någonstans att ta vägen för att värma dig?

      Radera
    3. Jag tror att det var när vi civiliserades/domesticerades och började fjärma oss från naturen som vi började förlora kunskapen om ekologiskt hållbart leverne.

      I den mån vi försöker bygga upp den igen, ex. genom vår version av "permakultur", så har den nu med 50 år på nacken inte lyckats växa från att vara en perifer företeelse. Annars hade det här blogginlägget aldrig behövt skrivas.

      För övrigt tror jag att du blandar ihop information och kunskap. Kunskap är internaliserad information. Det finns enormt mycket information om ex. permakultur idag, men eftersom andelen av världspopulationen som valt att internalisera den är obetydlig så gör det ingen skillnad. I jägar/samlar-kulturer så bedömer man att 100% hade internaliserat kunskapen om hållbart leverne vid 9-10 års ålder. Och du menar att vi kan mer idag än någonsin? Vilken planet befinner du dig på?

      Det är klart att vi som individer tycker att det är bra att våra sjukdomar blir botade. Det är väl en sund del av våra naturliga överlevnadsinstinkter. På global nivå får det dock konsekvenser för helt andra individer kanske framför allt i kommande generationer.

      Individualism och självförverkligande funkar jättebra enda tills vi får tillgång till teknologi kraftfull nog att realisera våra drömmar. På ett globalt plan sätter vi då plötsligt krokben för oss själva. "Be the change you want to see"-religionen kanske funkar för dig, men jag tror helt enkelt inte på den.

      Du har rätt i att jag inte har byggt mitt hus, vad har det med saken att göra?

      Radera
  6. Vill kanske inte ge mig in i debatten på fullt allvar, men såna här saker gör mig sorgsen för att inte säga melankolisk.
    När jag läser om bidöd och insektsdöd så får jag samma känslor som när man sett filmklipp från Auschwitz eller liknande.

    Säg att det är din mobiltelefon som är huvudorsaken, hur gör du då?

    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1385907/Why-mobile-phone-ring-make-bees-buzz-Insects-infuriated-handset-signals.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bina dör förmodligen av köld.de är köldöverkänsliga pgav dålig ämnesomsättning av den substitut föda man ger dem då honungen stjäls av uppfödaren.Pesticider i miljön gör resten.Bara de starkaste överlever och då måste man studera skillnaderna mellan individerna och kön.Behövs kanske också bättre kupor,bättre isolerade och skyddade mot modern teknologi tex microvågor och annan strålning.

      Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)