"Här skapas gränslös kommunikation. Med gränslös menar vi att kreativitet och produktion går hand i hand, men också att kommunikation är kanaloberoende. Vi tror också på att sudda ut gränserna på kartan – för oss ligger Köpenhamn lika nära som Kista, Kalmar eller Kiev."Citat. En kommunikationsbyrå berättar om sig själva.
"Problemets kärna är hur vi ska lyckas kommunicera med en civilisation som vi inte delar någonting med. Kommunikationens grund är ju att vi har något gemensamt, exempelvis kultur."Gränslös kommunikation. DIK Forum, 130206
Gränslöst. Resande. |
Men var är alla de där hindren som "vi" måste bekämpa? Allt det där som stoppar oss? I våra hjärnor? Ja, så var det förr-i-tiden. När Sigmund Freud 1930 skrev "Vi vantrivs i kulturen", så beskrev han ett hämmat samhälle där försvar som bortträngning var förhärskande.
Skuld, skam, noll utlevelse. Stackars...dom. Bilden sitter kvar, men ingen som tittar på vårt samhälle idag kan säga att vi är särskilt hämmade.
Gränslös. Induktionshäll |
När blev vi gränslösa?
Tekniken har hjälpt oss. Förändringen av arbetslivet har hjälpt oss. Förflyttningen bort från manuellt arbete. Franco Berardi beskriver det i "Den arbetande själen. Att så många av oss sitter vid en dator där arbetad tid och fritid flyter samman. Nomader som hör hemma ingenstans, som kan arbeta varsomhelst. Men ändå med en unik kompetens som inte är starka armar och tålig rygg - den är kognitiv och individberoende.
Gränslöst. Arbetsliv |
Vi är gränslösa människor i en gränslös civilisation där det främsta påbudet är "låt ingen begränsa dig". Ett påbud som fungerade bra för femtio år sedan, eller för fyrtio eller trettio år sedan.
I en schizofren kultur borde budskapet snarare vara: "Lyssna inte på alla dina röster!" Begränsa dig själv. Maslows behovstrappa kan ta några steg ner igen, på andra sidan bortom självförverkligandet. Där kan begränsandet, avståndstagandet och förnöjsamheten få dyka upp som nya trappsteg.
"Det finns ingenting i vårt psyke som hindrar oss från att utplåna oss själva" har psykologen Billy Larsson sagt.
Precis som alkoholisten kan supa ihjäl sig och narkomanen knarka ihjäl sig kan vi lätt konsumera ihjäl oss. Och för en gränslös kultur finns bara en enda yttersta gräns: Planetens resurser.
"dagens kultur är schizofren"
SvaraRaderaJag vet inte om det var meningen med din text, men den formuleringen fick mig på gott humör och smajla lite..!
Kul att du blev glad. :-)
RaderaDet vi gör är gränslöst omoraliskt. Därför måste vi dämpa vårt dåliga samvete genom att snurra ett varv till i den onda spiralen.
SvaraRaderaJösses vad bra du skriver.
SvaraRadera//Fredrik i Falun
Jomen, den gränsen finns inte.. har ekonomerna lärt oss.
SvaraRaderaPS. Makalöst bra inlägg
Fantastiskt bra formulerat!
SvaraRaderaJag har läst din blogg nästan sedan starten men aldrig kommenterat, tyckte det var dags nu. Sluta inte att skriva här!
Karin
Tack, snälla ni.
SvaraRaderaTalade precis med en man från Indien. Han jobbade i hemtjänsten här i Sverige, men hade universitetsexamen. Mannen skämdes och talade om att livet är ett långt lidande.
SvaraRaderaSjälv är jag nog mest gränslös och tänkte direkt, med positiva känslor, på rymdhissar när jag såg stegen. För mindre än 12 timmar sedan läste jag om projekt för gruvbrytning på asteroider på BBC. De första undersökande robotarna planeras inom ett par år och finansieras av några miljardärer. Samtidigt vet jag att vi med stor sannolikhet nått maximal oljeutvinning och att jordens klimat är kaotiskt pga mitt och några andras leverne. Kan vi hindra +4? Såg igår att det finns eldrivna jordfräsar att köpa nu. Ska nog köpa en och låta den bensindrivna få stå stilla i vår.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Eldriven jordfräs? Ge hit länken! :D
SvaraRaderaVad är det för fel på grisar som drivs av hushållsrester och dessutom göder jorden samtidigt. När den eldrivna jordfräsen är slutkörd kommer den dessutom sluka resurser för att återvinnas eller hamna på tippen medan grisen kan förvandlas till föda. En eldriven elfräs är väl snarare ett praktexempel på hur vi försöker lura oss själva att vi kan konsumeras oss till hållbarhet när vi egentligen bara ytterligare försämrar situationen.
RaderaMan With No Name och Frihetsförnimmelse!
RaderaEnklare att ha eldriven jordfräs än grisar. En jordfräs kan stå i enkelt uthus under större delen av året utan nämnvärd tillsyn och elkostnaden är mikroskopisk.
Grisar måste jag ha kunskap om, vetrinärkostnad, säkert eublanketter, öronmärkning med gula plastbitar, årlig svinpest och förmodligen inte heller tillåtet på vanlig villatomt. Grisarna fryser säkert ihjäl om jag inte bygger ett litet hus med värme till dem. Grishuset måste vara i tegel av kända skäl, alternativet att de ska få bo inne hos mig under vintern känns inte tilltalande. Dessutom måste jag dressera dem till att böka just där jag vill.
När robotgrisar kommer är jag intresserad att byta ut den strax köpta nya jordfräsen. Behåller den gamla stinkande bensindrivna som backup om elen skulle sina.
Prövade googla eldrivna jordfräsar och fick 10300 träffar. Knappast ogoogelbart om ordet nu får brukas utan böter. Lovar berätta hur den fungerade senare i vår, men än har kälen inte gått ur marken och köpt blir den nog först när påskfirandet är klart.
Vänliga hälsningar
Nanotec
PS Ska stå tjälen i sista meningen, behöver lite kaffe. DS
RaderaInte undra på att världen går åt helvete med tanke på hur okunskapen och lättjan frodas. Enklare än både gris och jordfräs vore naturligtvis att ha en träl som gör jobbet. I och för sig så krävs det rätt många trälar för att göra en jordfräs, men det syns ju inte i de glättiga reklambladen.
RaderaMen nej, en gris fryser naturligtvis inte ihjäl hur som helst. Var är alla uppvärmda tegelhus till de vilda grisarna? Och nej, man dresserar inte grisar till att böka där man vill. De bökar där de är och ett enkelt el-hägn håller dem på en plats. EU-blanketter behövs naturligtvis inte, en enkel anmälan till jordbruksverket räcker.
Din kommentar om robotgrisar är så gränslöst dum att jag har svårt att ta den på allvar.
Frihetsförnimmelse ursäkta om jag stör din känsla för hur världen är. Det finns nu robotar som gallrar sallad effektivare än människor, dvs det blir mer sallad kvar. Flera traktorer som plöjer styrda av en förare finns redan sedan länge. Just robotstyrd jordfräs har jag inte sett något om ännu, men det var vad jag menade med robotgris.
RaderaEn träl måste ha mat och mat kostar energi. En eldriven jordfräs kräver mindre elenergi än en träl kräver mat räknat i energi för att få fram maten. Dessutom accepterar jag inte att det finns mänskliga trälar. Maskiner kan däremot träla åt oss.
Du har helt rätt i att vildsvin klarar sig bra utan tegelhus tills stora stygga vargen kommer.
Okunskapen om grisskötsel är stor, men än större är kunnandet om var robotutvecklingen står idag. Bilbyggande och gräsklippning tror många är allt som finns.
Din syn på lättjan får du utveckla lite mer omkring, dvs om du orkar. Kanske har vi samma syn på delar av det fast förmodligen också skild syn.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Centern och de övriga i alliansen har uppenbarligen gått på trällinjen. Men antagligen utan någon större tankemöda där heller.
RaderaKreatörerna, artisterna (?) i centerpartiets grupparbete för nytt ideprogram tänkte i ett slag slutgiltigt lösa frågan om tillgång på trälar genom lite radikalare grepp, men det var så radikalt att partiledaren var tvungen att avbryta sin semester i ett av trälparadisen.
Hehe, sen måste man bevisa att man inte är en robot när man vill kommentera också. Bevare mig väl, jag är en träl. :D
Käre Man Utan Namn - det är bara för att bloggen börjar översvämmas av spam i gamla inlägg. Det ser så tråkigt ut. Hoppas du orkar träla vidare :-)
RaderaNanotec - "robotar som gallrar sallad effektivare än människor".
RaderaDefiniera "effektivare" är du snäll! Jag tror knappast att du kan syfta till energieffektivitet? I robotens arbete måste du ju räkna in driften av alla de gruvor och den globala logistik som krävs från ritbord till avfallsanläggning.
Bara för att allt detta arbete kanske inte är synligt för ditt öga just när du ser roboten utföra sitt arbete betyder inte att det inte existerar. Det är bieffekterna av det industriella system som är nödvändigt för framställning av robotar som gör att ekosystemen är på gränsen till kollaps.
Om du gör en EROEI-kalkyl på grisrobotens hela livscykel och benchmarkar mot en småskalig gris så blir det ganska tydligt varför det system som istället var baserat på muskelkraft inte dödade planeten.
Frihetsförnimmelse!
RaderaDefinition av effektivare bör vara något som ur alla synvinklar vägt tillsammans fungerar bättre. Vanligaste sättet ur affärssynvinklar är lönsammast. Ofta missas en del effekter. Ibland värderas olika effekter olika av bedömare.
Det är i Californien man gjort salladsroboten. Traditionellt är det lågavlönade dagarbetare som får betalt i princip per kvadratmeter gallrat fält. Roboten ser salladen och väljer bästa plantor och fördelning på en yta. Det sättet att arbeta skulle vara mycket tidskrävande för en person. Man får nu ut mer och finare sallad per kvadratmeter. Jag kan inte så mycket om just denna robot för att göra någon större analys just nu av kostnad för tillverkningen.
Förstår nog delvis dina tankegångar. Det finns mycket som negativt påverkar ekosystemen. Tycker det är viktigt att försöka rätta till de värsta problemen och inte förkasta allt som är industriellt. Vi har slutat med kvicksilverbetning av utsäde, vi har slutat med hormoslyr, vi har slutat med bly i bensin mm. Nu ser jag den globala uppvärmningen och beroendet av fossila bränslen, som värsta aktuella hoten mot ekosystemen och vår egen tillvaro.
Vår planet är inte död. Grisuppfödning med massor av antibiotika som just nu tas upp på aktuellt är i min uppfattning värre än om en grisrobot tas fram.
Upprepar: Din syn på lättjan får du utveckla lite mer omkring, dvs om du orkar. Kanske har vi samma syn på delar av det fast förmodligen också skild syn. Tror det kan klargöra lite mer om du försöker.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"Man får nu ut mer och finare sallad per kvadratmeter."
RaderaOkej, så det var yteffektivitet du syftade på? Då är frågan vad du benchmarkade roboten mot? Konventionella storskaliga monokulturodlingar? Det är ju ungefär som att hävda att en bil är energieffektiv genom att bara jämföra mot flygplan. Kom igen, du är väl smartare än så?
Dessutom misstänker jag starkt att man enbart tittade på yteffektiviteten vid robotens applikation. Roboten kräver stora arealer vägar, gruvor, industrilokaler och så vidare.
Du tycker att konventionell grisuppfödning är värre än grisrobotar. Men varför decimerar du alternativen till pest eller kolera? Den småskaliga grisuppfödning som jag förde fram som alternativ till jordfräsar och andra maskiner är ju något helt annat än dagens fullkomligt vansinniga konventionella grisuppfödning.
Det var en retorisk fråga, för jag förstår precis lika väl som du att om man vill ha robotar så tvingas man köpa hela paketet med den storskaliga djuruppfödningen. Det är ju den storskaliga djuruppfödningen som gör att människors tid frigörs så att de istället kan befinna sig i kontor och industrier och producera robotar.
Min syn på lättjan är att vår instinktiva strävan efter vila, som fungerade utmärkt när inga maskiner fanns, idag leder oss till fördärv. Vi vill ha jordfräsar istället för grisar eftersom det är enklare och mindre arbetssamt för dem som får skörda frukterna av jordfräsen (dock inte för dem som gräver fram mineralerna till jordfräsen och ständigt riskerar att bli instängda). Hade du förstått att det som är enklare för dig kommer innebära betydligt mer arbete för dina barn så kanske du hade resonerat annorlunda men du blundar uppenbarligen för effekterna av robotproduktionen.
Jag såg just rapport. Två intressanta inslag. Ett handlade om hur mycket bilolyckor mildras eller helt enkelt inte sker med automatiskt antikollisionssystem i de modernaste bilarna. Det andra tog upp forskningen vid Chalmers där de genom att ersätta ålderdomliga natriumlampor i växthus med led, analys på hur växterna reagerar för stunden på olika färger och återkoppling med eventuellt ändrad färg. Har hört om båda länge men resultaten nu var mycket bra. Om vi tar siffror för växthus var det en halvering av 160 Twh bara i Europa som de sa på rapport. Det jag vet om det sedan tidigare är att man kunnat få växter att mogna snabbare med rätt färg vid rätt tid.
RaderaTror inte vi instinktivt strävar efter vila om vi inte är trötta. Mer troligt är att om vår törst, hunger och skydd verkar tryggat vill vi tex veta mer om hur allt fungerar och ha trevligt med andra. Din syn på maskiner är underlig, om jag förstår rätt. Vill du avskaffa alla maskiner? Vet du att de flesta gruvor är dagbrott? Alla djupa gruvor är inte heller väldigt farliga, men det är riktigt att många gruvor är mycket riskabla. Är robotar de värsta maskinerna för dig? Själv tycker jag det skulle vara bättre att tex försöka få bort oljeberoendet.
Robotar kräver inte storskalig djuruppfödning. Hur har du kommit fram till det?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vi kommer inte att avskaffa några maskiner men vi kan fundera över om de har förbättrat eller försämrat jordens livsförutsättningar. Kommer du på någon maskin som gynnat planetens livsuppehållande system?
RaderaJu fler robotar och andra maskiner som ska produceras, desto mindre andel av befolkningen kan vara sysselsatt i jordbrukssektorn. Därför kräver robotar storskaliga matproduktionssystem. Om vi skulle återgå till småskaliga matproduktionssystem så skulle inte tillräckligt många ha tid över till att underhålla det system som är nödvändigt för att producera robotar.
Det låter kanske krångligt men du kan ju fundera över själv hur mycket tid du skulle ha till att utföra ett lönearbete om du producerade all mat (och värme) som du och din familj behöver?
Om vi ser förutsättningar för människor finns massor, men jag gissar att du menar andra arter. Väljer rymdteknologi för den ger en möjlighet att undvika det som drabbade dinosaurerna. Om vi hinner spåra en stor asteroid eller komet i god tid kan vi ändra banan.
RaderaJag är helt medveten om att vi nu har ett stort utdöende som pågår och orsakas helt av oss.
Tar ett kort citat från DN: "Drönare förknippas i dag med slagfält men i framtiden är det över åkrarna som de obemannade flygfarkosterna kommer att göra sin främsta insats. Experiment pågår redan i Sverige. Civila drönare kan ge 100.000-tals jobb enligt en färsk rapport."
Ett citat från NyTeknik: "Lars Askling i Östergötland har lyckats komma långt med sin egenutvecklade jordbruksmaskin, helt och hållet med eget kapital. Men det har tagit betydligt längre tid än om han fått mer support, enligt debattörerna. Jordbruksmaskinen visades upp i höstas för bland annat forskare. Den är utvecklad för jordbrukare som vill minska mängden bekämpningsmedel. Den är utrustad med kameror som ser var en liten planta står och styr undan i sidled för att skona plantorna."
Jag har en intressant bok om teknikhistoria som berättade om en romersk kejsare som inte ville tillåta en spridning av stora vattenkvarnar av skälet att det skulle ge arbetslöshet. Minns också hur lorder i England tyckte att telefonen kunde passa kusinerna i USA men att England hade tillräckligt med springpojkar för att klara alla behov av meddelande.
Jag producerar en stor del av värmebehovet hemma själv med egen ved. Odlar en del mat i ett litet, ett större växthus och en rådjursinhängnad del av trädgården förutom mer frukt än vad vi behöver och en del bär. I nödfall kan vi kanske överleva ytterligare några månader än de flesta om all mat från annat håll upphör, men jag ser betydligt större risk för kortsiktiga avbrott och betydligt högre priser för mat under perioder. Vatten, el, data och ekonomiska problem är troligare. Kan kanske byta äpplen och päron mot annan mat eller mer troligt förädlat äppelvin eller torkade äppelbitar. Ser odlingen som 1. nöje 2. försäkring. Ekonomiskt är aktier mest intressant för mig idag, men det kan givetvis snabbt upphöra. Någon form av annat arbete är nog det som i så fall ligger närmast i form av eget företag. Har erfarenhet av både lönearbete och eget bolag, fast det är givetvis då också ett lönearbete.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Att 100.000-tals människor ska bygga drönarmaskiner som ska bespruta jordbruksmarkerna är naturligtvis fruktansvärt. Tänk om dessa 100.000-tals människor istället hade ägnat sig åt småskaliga odlingar, då hade de inte behövt några gifter i matjorden överhuvudtaget.
RaderaNu kanske det inte är besprutning med gift som känns viktigast. Kanske är det att hålla koll på optimalt skördetillfälle istället för att bonden ska ta traktorn i onödan till alla sin småskaliga odlingar eller se när det behövs vattnas. I min syn på hur det bör ske med robotar är att små sådana sänds ut för att rent mekaniskt ta bort de ogräs drönare upptäckt eller för den delen gallra. Gifter bör fasas ut så snabbt det går och förväxla inte bruket av dyra besprutningsplan med mer flexibla och billiga drönare.
RaderaVänliga hälsningar
Nanotec
Om du bedriver småskaliga odlingar så behöver du per definition inte en drönare som flyger runt och letar efter optimalt skördetillfälle. Du slår knut på dig själv för att försvara dessa drönare som ytterligare cementerar oss i en jordbruksmetodik som är fullkomligt åt helvete. Det är direkt människofientligt alldeles oaktat alla de gifter som drönarproduktionen i sig skulle ge upphov till. Läser du inte Marias texter överhuvudtaget?!
RaderaOk Frihetsförnimmelse jag tror inte all framtida odling blir så småskalig som du antagligen ser framför dig. Under en krisperiod kan mycket väl det mesta av gräsmattor och mycket parker bli odlingar. Jag ser dig som en del i försäkringssystemet för framtiden. Jag tycker illa om gifter som inte snabbt bryts ner eller späds ut till ofarliga substanser. Ex på sådant "ofarligt" kan vara salt, ånga, eld, amoniak, ättika och sprit. Farligt i alla koncentrationer är tex bly, kvicksilver, pcb och kadmium.
RaderaDrönare kommer antagligen i närtid mest att flyga över lite större områden till en början och rapportera om trafik eller tex hjälpa brandkåren med att kolla av hur det ser ut innanför fönster högre upp i brinnande hus. Söka efter försvunna barn mm. Om vi ser till odlingar blir det intressant att se vad som först får lite volym mha drönare.
Jag tror du cementerat fast dig lite mycket i vad som är den enda säkra framtidsutvecklingen. Vi är nog överens om klimatförändringarna i stort och det enorma beroendet av fossil energi. Men om vi begränsar oss till gifter från olika sorters produktion och drift av produkterna torde dagens bilar åstadkomma grovt gissat åtskilliga tiopotenser mer än varje drönare av säg 10 kgs storlek ger. Gäller det enbart möjligheten till goda rörliga bilder behöver dagens drönaren inte ens väga 1 kg med kamera och säg 30 minuters flygtid.
Jag läser Marias texter med stor behållning och ser ditt intresse för småskaliga odlingar som positivt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Med EU så slipper nu svenska politiker ta ansvar för miljön och ännu mindre försöka vara ett föregångsland, det är bara att hänvisa till EU. Lånefinasieringen skapar denna superkonsumption. Och i allt detta tycker dessutom svenska politiker att vi måste öka befolkningen för at klara åldringsvården - men då blir vi ju ännu fler sen med ännu mer miljöpåverkan. Inte ens en sådan idioti kritiseras det minsta av en journalistkår som är rädd att kallas invandrarfientlig, vilket det inte alls har med att göra. Miljön ser inte skillnad på vem det är som kör bil, konstgödslar etc etc.
SvaraRaderaKan vi inte hejda det hela och gå mot en hållbar livsstil och minskad befolkning, så kanske man ska kasta in handsken och så ser vi till att gasa på miljöförstöringen, segregationen, befolkningsökningen, asfaltering av jordbruksmark och skövling av den sista vilda naturen så mycket som möjligt så att vi så fort som möjligt kan kan få den analkande miljökollapsen och inbördeskriget som vi nu så säkert tågar mot, så får i alla fall vi själva ta smällen istället för våra älskade barn. Problemet är att det kan bli tight med tid för oss att hinna med att först förstöra landet fort, sen köra inbördeskrig/miljökollaps som halverar befolkningen och sen fixa iordning allt så att våra barn kan växa upp i ett hållbart samhälle som lärt sig en läxa och som då inser hållbarhet och harmoni med naturen. Men det ordnar sig nog, vi har ju Eskil Erlandsson...(ironi).