Pella Thiel i DN, 121212
"Både pessimism och optimism är åskådarsporter. Vi befinner oss i en enormt allvarlig situation som vi måste hantera. Jag vill göra allt jag kan"
"Jag ska flyga till London över dan för att äta lunch med några väninnor - sen flyger vi hem igen, lite crazy, sådär"en bekant berättar 121212
Bild på bilkö lånad från Supermiljöbloggen
Det finns en rätt stor diskrepans mellan tanke och handling. Iallafall hos mig. Det var väl därför som jag slentranmässigt kunde rösta på Miljöpartiet under tjugo års tid - och hoppas på att dom skulle fixa lite hårdare regler, så kallade styrmedel, som ju skulle omfatta även klimatlata människor som mig själv.
Det fungerade inte.
Även om jag har bättrat mig idag - hur stor skuld får jag, som före detta klimatlat, placera på andra för deras agerande? Ingen alls, säger samhället. Men jag blir ju både förbannad och besviken. Det är en av de saker som jag har mest diskussioner med min man om. Mitt inte-så-konstruktiva sätt att, enligt honom, hemfalla åt privatmoral när allt borde handla om samhällsomställning på ett politiskt plan. Privatmoral, det är fult det. Politik, det är fint det.
Men jag tror ju inte på politikens möjligheter längre! Då står jag ju ändå där med min tvättade hals och otvättade byk. Det som återstår att påverka, eller snarare förbereda, är mig själv.
Utan att moralisera över andra som inte förbereder sig alls. Iallafall inte nu. Iallafall inte märkbart.
En vän ringer mig från flygplatsen. Hon ska flyga inrikes. Vi har haft långa diskussioner om inrikesflyget. "95 % av de som flyger inrikes är män. Det kan du skriva på din blogg", säger hon.
"Männen flyger inrikes, kör bilen i storstan och äter mest kött", säger jag till min man (käckt privatmoraliskt). "Ja, men snart är ni jämställda där också", svarar han. Precis som med övertiden, spriten och tobaken.
Ja, snart kan vi alla flyga till London för en snabb lunch. Det kostar ingenting.
Hur förhåller du dig till privatmoral? Får man moralisera? Hjälper det? Vad hjälper, då?
Privatmoral är fint. Det görs av fri vilja.
SvaraRaderaSamhällsomställning på ett politiskt plan är alltid baserat på våld eller hot om våld, tvång. Det är inte fint utan kriminellt. Att sedan staten gett sig själv rätten till att begå dessa handlingar gör det inte finare.
Undrar hur någon har kunnat lura i oss att det skulle vara fint.
Men är det inte kriminellt om en minoritet inkräktar på majoritetens (och sin egens) möjlighet till överlevnad genom tex klimatpåverkande utsläpp? Det är ju faktiskt en "frihet" som reducerar andras frihet.
Radera@Håkan
RaderaKlart att det är kriminellt att skada andra. Hur tycker du att det funkar idag med alla stater?
Mycket svår frågeställning. Självklart får man moralisera - jag gör det iaf hela tiden - men det är verkligen inte självklart att det tjänar något syfte att göra det öppet. Man stöter ju lätt bort folk. Man ska nog känna varandra ganska bra för att ansikte mot ansikte kunna kritisera deras livsstil utan att bli ovänner. Sen kanske man kan slänga in lite kommentarer som man hoppas ska så ett frö till eftertanke. Men jag skulle nog nästan vilja att folk var mer moraliserande mot mig så jag skulle skärpa till mig.
SvaraRaderaHåller med om att det nog inte kommer hända mycket på politisk nivå - om inget dramatiskt inträffar.
Jag förbättrar framtiden för världen. Det går att utveckla och förändra sådant som är fel, ensam är det möjligen inte alltid så mycket, men fler tillsammans gör skillnad. Jag försöker också förbereda mig och mina närmaste på att vi kommer att få problem och vi vet inte alltid exakt vad som fallerar imorgon.
SvaraRaderaKunskap är avgörande. Många har gravt fel kunskap. Min uppfattning är att några som insett klimatproblemen tror att vi kommer att backa till vad vi hade på 1700- eller 1800-talen dvs tex avstå från alla maskiner som går på fossilt bränsle eller datorer eftersom de består av mycket plast. De har rätt med det fossila men fel med maskinerna för det är ganska enkelt att ställa om maskiner. Problemet där är mer i vilken skala vi klarar detta med dagens utbyggda alternativ. Plast går att göra utan fossilt och går att ersätta med annat i de flesta fall.
Det sker en mycket intressant utveckling med autonoma fordon till lands, till havs och i luften. Än kostar det mycket, men priset faller snabbt. Jag tar här upp en av de senaste jag läst om, fysiskt paketinternet. Två olika system tävlar för att bli först med snabb transport av paket med eldrivna små helikoptrar i ett sorts internet via ett antal hubbar där en ny laddad helikopter tar över lasten för en ny sträcka. En tidig last som avses är blodpåsar och medicin mellan sjukhus, men säkert blir det en stark medtävlare till cykelbud när det ska fram pappersdokument på stört.
Vänliga hälsningar
Nanotec