"Det är två miljoner människor som tar sitt dricksvatten från Mälaren. Differensen mellan Mälaren och Saltsjön är 70 centimeter. Räknar man med att havet stiger framöver så är det inte så där väldigt mycket marginal."Kristina Frost, Länsstyrelsen, Stockholms län, i "God morgon, världen" 121209
Slussen, förr-i-tiden
Politik är att välja. Klimat- och sårbarhetsutredningen valde att göra sina analyser runt ett medelbra och ett medeldåligt scenario. Tyvärr går vi mot det super-duper-värsta scenariot. Det kunde man kanske ha anat redan då, men för att det skulle bli politiskt möjligt att få med företag, kommuner och politiska partier på båten valde utredningen ett tvågradersscenario som sitt "worst case".
"Ser man tillbaka kan man säga att utsläppen redan vid den tiden var så höga att man borde välja ett högt scenario"
Annika Carlsson-Kanyama, FOI , samma radioinslag som ovan
Om inte politiken förmår, ja, då får väl jordklotet anpassa sig bäst det kan.
Om inte politiken förmår, ja då kommer människor misströsta runt politikens möjligheter.
Om inte politiken förmår, då kommer människor ta saken i egna händer.
En del kommer göra goda saker. Andra kommer bara tänka på sig själva. Några kommer ta tillfället i akt att berika sig. Några andra kommer ta makten.
Alla ni politiker som gärna talar om demokrati - idag. Ni har framtidens demokratiska möjligheter i era händer. Nu.
De som samarbetar kommer att klara sig bättre i längden än de som "bara tänker på sig själv".
SvaraRaderaSen är det bra om folk ser till att ta hand om sig själva. Det är inte alltid så illa som det vill framställas.
Vore bra om vi fick ett ökat ansvarstagande bland de vuxna för deras familjer igen.
Men! Vi är ju, typ, sämst i världen på familjer. (håller helt med dig)
Radera@ Patrick Sellman:
SvaraRaderaSå länge samhället (världen, Sverige, Sävar, Stockholm, et cetera) är stöpt enligt marknadens krav, så länge finns det "de som bara tänker på sig själv". Det är i all sin enkelhet själva essensen i marknadstänket.
Det är inte tankar om alla människors lika värde som gjort att vi är i det predikament vi befinner oss i, utan det är marknadsfundamentalistiska modellers ofullgångenhet som är den enskilt största orsaken till det.
Sen finns det en lång historia fram till dagens situation, med milstolpar som kalvinismen i Hollands guldålder (Gud vill att du ska tjäna pengar), Adam Smith, Karl Marx osv, men det materialistiska tänket har lett oss in i en återvändsgränd.
Hur vi ska ta oss ur den utan att trampa över gamla, sjuka, folk med "fel" etnisk tillhörighet och så vidare, blir en hyfsat svår nöt att knäcka. Så länge den ohöljda egennyttan får råda, så länge har vi också problem att leva i fred, så länge har vi också problem att förstå fullt ut vilka gränser planeten sätter upp för oss.
Jag vänder mig emot alla enkelspåriga resonemang som vill förklara allt utifrån nån tidigare statsbärande -ism, i så fall kanske vi kan dödförklara marknadsfundamentalismen nu idag, likväl som vi dödförklarade kommunismen 1989.
Min uppfattning är att vi kommer långt på att förbättra samhället genom att:
SvaraRaderaskärpa lagarna om ansvar efter storlek hos företag för det de säljer och det de släpper ut i luft, vatten och magar. Inte göra det för lätt att skylla på tidigare tillverknings- eller inköpsled.
ansvar enklare kan utkrävas av beslutsfattare i kommuner.
finans och banker vid problem blixtsnabbt kan och ska tas över från aktieägare, sedan splittras upp i mindre och "friska" företag samt ett eller flera avvecklingsföretag.
lag om amortering på bostadslån. Kan säkert kringgås men kommer följas av många och därmed minska bubblan något.
För övrigt har de första sågarna drivna av väderkvarnar nog störst betydelse för Hollands "guldålder" samt den italienska dubbla bokföringens förenkling av styrning av större företag. Båda de innovationerna gav skepp som kostade betydligt mindre än tidigare att bygga.
Vänliga hälsningar
Nanotec
För Mälaren bör vi följa professor Kågessons råd och bygga skydd i Stockholms infarter mot högvatten. 70 cm har vi snart och skydden är billigare än avsaltning för färskvatten till två miljoner. Vi får lära av holländarna. Tulpanodling blir också enklare i varmare klimat och Hollands odlingar riskerar oftare störas av högt vatten.
SvaraRaderaVänliga hälsningar
Nanotec
Man borde börja med att planera dammvallarna så långt att de kan tas med i översiktsplanen.
Radera