torsdag 28 februari 2013

Batteriradiobristsyndromet

I morse var jag vid ett beredskapsseminarium som Folk & Försvar ordnat. Etthundra personer, samtliga förmodligen beredskapsintresserade, får frågan "Hur många av er har en sådan här hemma?" Föredragshållaren visar upp en bild av en batteridriven radio. Bara tio personer räcker upp sina händer. 10% av de redan insatta. Herregud, vi har verkligen problem. 
Det var bättre förr. Nu platsar jag definitivt i den skara som mina tonårsbarn kallar för "old people". 
Jag antar att det är det här som kallas för "status qou-bias": En irrationell önskan att tro att allt kommer fortsätta att vara som det är just nu. Man kan ha all denna information om vad man behöver göra, men ändå överväger de intrapsykiska fördelarna med att inte vidta några åtgärder alls. Visst, jag kan känna igen det. Men de få händerna i luften i morse gör mig ändå bekymrad. 

Egentligen sitter vi bänkade för att höra Karin Andersson, projektledare vid 11313 ( nytt krisinformationsnummer från och med 130313) och Ola Johannesson, affärsområdeschef vid SOS Alarm, berätta om sina erfarenheter från stormen Sandy. Vad kan översättas till svenska förhållanden? Eftersom Ola Johannesson arbetade vid räddningstjänsten i Ljungby under stormen Gudrun känns det som om hans åsikter väger rätt tungt. Så har han en trevlig dialekt också. 


Här kommer några slutsatser från seminariet: 
  • Bränslebristen var omfattande. Inte ens räddningstjänsten fick fram nog med bränsle. (Något som Cornucopia precis skrivit om, på tal om beredskapslagring av flygfotogen) Privata entreprenörer tog sig in i New York och sålde bränsle per dunk, även till räddningstjänsten. Ola Johannesson konstaterar att även vid stormen Gudrun var bränslebristen ett problem. I framtiden måste vi ha en tydlig prioriteringordning, menar han. 
  • Kontantförsörjningen fungerade inte. En del affärer tog ut sina varor och ordnade loppis på gatan. Andra lät lagret förstöras och väntade på att få ut på försäkringen. De väntar alltjämt. 
  • Det är svårt att få folk att lämna sina hem när det verkligen behövs. Och det är svårt att ordna med evakueringsboenden åt alla. Och knepigt att få ut informationen om var det finns evakueringsboenden när mobilnät och internet inte fungerar. På tal om batteridriven radio. 
  • Det är knepigt att samordna frivilliginsatserna. I vissa områden dyker för många upp, men ingen vet vilken kompetens de besitter. Ibland orsakar mängden frivilliga utan uppdrag problem i sig. Ola Johannesson skulle gärna se en tydlig "befälsordning" bland frivilliga så att man visste att de order som givits verkligen har verkställts. 
  • Hjälpen kommer när media kommer. 
  • Ryktesspridningen var enorm. 
  • 20 minuters strömavbrott i Stockholm räcker för att alla ska ringa till SOS Alarm. Sedan sitter man snällt och väntar. I New York kunde han däremot se Hells Angels dela ut mat sida vid sida med katolska kyrkan. Alla som kan hjälper till. 
  • Beslutsfattarna måste själva ta sig till platsen för "att få rök i näsan" om besluten ska fungera. "Sitt gärna i Stockholm och bestäm, men kom ut när det gäller". 
  • I Sverige är den största skillnaden mellan generationer och mellan storstäder och landsbygd. Vi litar otroligt mycket på el och teknik och det gör oss sårbara. Jag antar att han menar "ju yngre och ju mer storstadsbor vi är". 

17 kommentarer:

  1. Svar
    1. Säg den omställare (man) som inte har en vevradio! Det var det första min man ville köpa när jag fick med honom på tåget. MEN jag tycker gott att man kan ha en batteridriven också. Jag ska ha en, i smyg, (med ett hemligt batteriförråd) där jag kan lyssna på nyheterna medans min man sitter i köket och vevar och vevar och försöker komma ihåg vad P4 (som vi aldrig lyssnar på annars) ligger på för kanal ;-)

      Radera
    2. Den bästa nödradion tog engelsmannen Trevor Bayliss fram. Den hade ett uppdragbart "urverk" så inget vevande behövdes. Sök på "Baygen"

      Radera
    3. Jo jag har också en vevradio men det var verkligen inte det första jag skaffade, det var något som kom långt ner på listan och tillhörde det där tråkiga man "måste" köpa. Inte något man köpte för det var så himla coolt. Men alla gillar ju olika saker jag har däremot ett osunt förhållande till t.ex. ficklmapor hehe.

      Radera
  2. Haha, det är verkligen så att man baxnar. En storstadsbo klarar inte ens av att torka sig själv tror jag.

    Hästköttshetsen har kanske fått några att fundera, men knappast nåt mer än så. Grejen är att vi tappat den direkta kopplingen till hur maten hamnar på bordet, vi har tappat alla möjliga kopplingar till verkligheten där vi sitter med våra fjärrkontroller i ombonade vardagsrum. Storstadsbor klarar ingenting, men 25 mil in i landets norra delar svetsar skogsägaren själv och fixar med sina traktorer, plogar mm. Nidbilden av sinneslöa bönder ute på landet kan Stockholmarna odla, men det är också allt dom KAN odla.

    Jag tycker det här var ett inlägg fullt av humor faktiskt, din blogg är guld.. den jag läser först av alla varje dag.

    Skriv mer bara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Joho jag kan visst torka mig i röva gjorde det senast idag *stolt*.

      Bönder ÄR verkligen bra på att odla ni kan både odla mat OCH fördomar om Stockholmare.

      Radera
    2. Jag bor i en stad med 120.000 invånare, så jag undrar om det är mig du kallar "ni"?

      Det är också en rolig sak med Stockholmare, allt utanför tullarna är "landet". Stockholm är också en provinsiell bondhåla, fast lite större. Det är inte som att det är en världsstad direkt som kan mäta sig med London, Paris eller ens Berlin.

      Radera
    3. Ja om du kan dra 2 miljoner stockholmare över en kam och påstå att vi är si eller så så tar jag mig friheten och kallar dig bonde ;). Ta inte det jag sa så seriöst jag ville bara visa på att du sa att stockholmare odlade nidbilder och i samma andetag odlar du dina egna. Jag är lite less på att det pratas om Stockholmare som om vi alla är exakt likadana, hur kan man generalisera en grupp på 2 miljoner människor. Men om du nästa gång lägger till "dom flesta stockholmare" så kan jag tycka uttalandet har mer relevans för då drar du inte alla över en kam. Jag brukar själv säga dom flesta Amerikanare är idioter men därmed har jag lämnat det öppet att det kan finnas 49% vettiga Amerikanare, så klart en förenkling även det men då behöver inte alla Amerikanare känna sig träffade. Eller för den delen de flesta människor är idioter det är inget unikt för Amerikanare ;).

      Radera
    4. BTW jag bor utanför tullarna, jag bor inte ens i Stockholm jag bor till och med i en annan stad ändå tar det 5-10 min att ta mig in till Stockholms stadskärna så jag antar att du klassar mig som Stockholmare.

      Radera
    5. Är du urstockholmare, Bodis? Jag tar aldrig åt mig när folk dissar stockholmare, jag är ju smålänning! Råkar bara ha bott här i 17 år :-)

      Radera
    6. Andra generationens stockholmsinvandrare, mina föräldrar kommer från Norrland. Jag tar inte åt mig men har på sista tiden med ökad förvåning börjat se ett Stockholmsförakt jag inte trodde fanns i dessa tider av upplysning. Hur kan man som intelligent människa generalisera så extremt som många gör? Jag kan ärligt säga att jag aldrig hör ett likadant förakt av stockholmare mot icke stockholmare, kanske för vi som bor här kommer från alla möjliga delar av världen. Dom som talar illa om Stockholmare skaffar sig endast i sin sinnevärld imaginära fiender som inte existerar. Kanske blandar dom ihop makten med Stockholmare vad vet jag?

      Radera
  3. Bra att du uppmärksammar oberedskapen.
    Inte för att försvara fårket. Men jag tror deltagarna på F&F missade att dom har radio i sin telefon, smartphone eller bil.
    Då ökar nog siffran något.
    Men en vevradio i varje hem hade ju varit optimalt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men nu funkade ju inte mobilförsörjningen. Många gick ut och lyssnade på sin bilradio så länge det gick.

      Radera
    2. En av de vanligaste smarta telefonerna har ingen autonom radio inbyggd (iP......) Den telefonen måste koppla via internät/mobilnätetet som kan fallera vid elavbrott.

      Radera
    3. Dessutom om Sveriges Radio får sin vilja fram så måste alla byta till en ny digital radio för SR vill införa DAB. Har för mig att BBC förbjudits att byta helt och hållet till DAB. Enligt SR så måste DAB införas på bred front för att få plats med flera kanaler.

      Radera
  4. Bra bloggpost. Jag skulle kunna skriva en liknande om vad jag såg i norra Japan 2011. Där hade dom iallafall ett fungerande civilförsvar som ALLA har sin roll i, mer eller mindre. Inga som velar omkring och en tydlig befältsstruktur som fungerar både för att ordna sophämtningen på gatan i fredstid och mobilisera livräddning under brinnande katastrof.

    SvaraRadera
  5. Enkla åtgärder för att klara små störningar eller få lite andrum vid stora tycker jag är:
    Reservdricksvatten hemma.
    Lite reservdrivmedel.
    Lite kontanter.
    Några babytvättlappar för personlig hygien.
    Ficklampor
    Batteri
    Några hinkar

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)