mitt eget nostalgiexemplar, lite manipulerat
"Webbportaler är nog bra för de som aktivt söker information. Men knappast för dem som behöver nås av informationen"åhörare vid Folk & Försvars krisberedskapsseminarium 121023
Dagens trendspaning kommer från Folk & Försvar:
Krisberedskapsfrågor är lite hippare nu än i våras.
Då samlade Folk & Försvar bara trettio-fyrtio åhörare vid sina beredskapsseminarier om olja, el och livsmedel. I morse var vi nog hundra som satt där och väntade.
Tre män, Per Larsson från FOI, Benny Jansson från MSB och Andreas Hedskog, styrelseordförande för 4C Strategies AB (privat företag som beredskapstränar organisationer och företag), gav oss sin bild av igår, idag och imorgon. Eller; blev det egentligen så mycket av imorgon? Nåja, vi börjar med igår:
Här ser ni samlade medborgare som snällt evakuerar sig själva. Lugnt och fint. Alla vet vad de ska göra. Alla hjälper varandra. Alla vet dessutom vart de ska ta vägen.
Under andra världskriget byggde vi i Sverige upp en offentlig krigs- och krishanteringsorganisation som kunde styras uppifrån och ned. Vi hade beredskapslager som byggde på Sveriges tradition av självförsörjning och meningen var att det civila försvaret skulle hjälpa det militära. Om kriget kom. Efter att Berlinmuren fallit skulle allt monteras ned. Det fanns inte längre något yttre hot. Under kommande år avskaffades alla beredskapslager (utom det med olja) och något nytt skulle istället byggas.
När vi skulle bygga upp något nytt hade vi börjat privatisera delar som behövdes i krisorganisationen. Vi skulle gå från hemvävt till internationellt invävt (Per Larssons ord) - men världen såg inte längre likadan ut. Allt hade blivit mer komplext och därmed mer sårbart. Militären skulle stötta det civila samhället - men militären befinner sig istället utomlands idag, på internationella uppdrag. Vi vet dessutom inte hur framtiden kommer se ut, eftersom vi bara tränar på sådant som redan har hänt. Vi är reaktiva istället för proaktiva. Nåväl, framöver vill MSB ändra på det. Tills dess kan vi gå in på deras webb och läsa på.
Men...det gör inte folk! Vi är annorlunda idag. Teknikutvecklingen och vår identitet som otåliga, självmedvetna konsumenter gör att vi vill ha lite action först när det hänt något. Vi vill inte förbereda oss. Någon (annan) ska göra något åt saken. Annars startar vi ett twitteruppror. Om el och telekommunikation fungerar.
Lista från förr - i - tiden. För old people.
Det som var robust i vårt civilförsvar har vi avskaffat. Och eftersom vi har privatiserat en hel del och förmodligen kommer att fortsätta med det, är det svårt - för att inte säga omöjligt - att styra hela landets krishanteringsförmåga idag. Det måste till lokala lösningar. Aha - något för kommunerna? Tja, en del är på väg, många är långt efter. Man blir liksom inte omvald på att ha tränat storm och på att ha förnyat VA-systemet.
"När du väl kartlagt ett beroende har förutsättningarna redan förändrats"Andreas Hedskog, F&F 121023
Slutsats: Samhällets funktionalitet måste säkras via offentlig styrning. Hur göra det när man inte styr över alla delar? "Den kollektiva nyttan måste stå i fokus", tycker Andreas Hedskog. Jomenvisst. Hur då? Medborgarperspektiv är det mest omoderna begrepp som finns.
Folk & Försvar lägger säkert ut en sändning från seminariet på sin sajt. Det brukar de göra.
"Under kommande år avskaffades alla beredskapslager (utom det med olja) och något nytt skulle istället byggas..."
SvaraRaderaMen enorma mängder av statens oljelager avskaffades också under 90-talet. Jag var själv på plats i många fall när det hände, då min far jobbade på ett antal anläggningar runt om i landet med att tömma och lägga ner oljeanläggningar med cisterner som låg på ca. 50 meters djup. Kommer ihåg hur vi lossade olja till tåg som stod redo att köra bort den. Bensin och dieselolja rörde det sig om. Olja av riktigt hög kvalite som kunde långlagras och som hade vart perfekt att ha nu och framöver. Det man skulle ha gjort var att förbättra anläggningarna och sanerat områden för att skydda miljö och vattentäkter. Det gjorde man, men man gjorde också sig av med några enorma mängder bensin och diesel. Försvaret har väl kvar sina egna lager iofs.
Jag kommer inte riktigt ihåg hur det mycket var, tror att vi fick en ordentlig genomgång av landets oljelager vid Folk & Försvars seminarium i våras. Mitt minne är kort. Finns kanske en tevesändning kvar på deras webb? Egentligen är det väl diesel vi skulle behöva ett lager av. Och en hel del reservaggregat. Eller kan det vara meningen att varje privat äldreboende ska ha ett eget? Time will tell. :-)
SvaraRadera