Trendspaning, del två: Företagen tar glatt till sig beredskapsspråket. De kanske har gått en kurs?
"Det handlar om att förstå riskerna med krympande efterfrågan och att förstå hur en kris kan påverka investeringarna. Det handlar om att ha en beredskapsplan."
Investors vd Börje Ekholm till Dagens industri 121024
Dmitri Orlov genomlevde tiden efter Berlinmurens fall i ett Ryssland som saknade allt. Hans bok "Reinventing Collapse" ger en skarp och spännande genomgång av hur ett samhälle i djup kris reagerar. Och hur dess invånare reagerar. Här skriver han om anpassning:
"Ibland känns det som slöseri med tid att försöka förebygga. Istället för att ta på sig hjälterollen och försöka dämpa och hindra det som inte går att stoppa, att försöka få världen att gå i en annan riktning - verkar det bättre att försöka omvandla sig själv till någon som har en möjlighet att klara sig. En stor del av den här omställningen är psykologisk och för med sig att du måste släppa en stor del av dina tidigare föreställningar."
Nu ska vi inte deppa ihop. En inledningsvis smärtsam omställning kan ju leda till att man efter tjugo år kan turnera med rockstjärnor istället för att bara sjunga på förstamajparaden i Moskva.
Men hur förbereder man sig för det som inte går att förutse? Att träna mer på det som redan hänt kan ju kännas betryggande - men kommer det att hjälpa? Hur ska vi bli bättre på att tolka framtiden?
Benny Jansson från MSB ställde igår, vid Folk & Försvars seminarium, upp en egen variant av "window of opportunity" till hjälp för framtidstolkning. Jag brukar använda modellen när jag föreläser om opinionsbildning, där "samma fråga" ligger på höjdaxeln och "tiden" ligger på längdaxeln. Men här ska vi plocka in "händelser" på höjden och "förutsättningar" på längden.
En "händelse" är enligt MSB "ett elände." Typ storm, elavbrott, terrorangrepp, whatever.
En "förutsättning" är exempelvis demografi, glesbygdsavfolkning, politisk situation.
I nedre, vänstra hörnet har du dagens förutsättningar och de elände som kan uppstå idag.
Stapla nu de eländen som du tror är realistiska på varandra, lägg de förutsättningar du tror att vi kommer stå inför om tjugo år på andra axeln - och vips har du i fönstrets högra, översta ruta fått ett framtidsscenario att förhålla dig till. Titta på variabler som befolkning, ekonomi, information, klimat, teknik och politik.
Vad ser du?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)