fredag 4 januari 2013

Årets inredningstrend

"Stenen ger ett slags lugn, en evighetskänsla. Den är beständig, varar genom alla stormar och översvämningar."
           DN Bostad 130104 

Detta är inte bara småsten, utan enligt DN Bostad den trendigaste accenten till din nya badrumsinredning. Du kan köpa den för 1895 kronor kvadratmetern i ett inredningsvaruhus nära dig.
Klimatångest - hur gör man? Man inreder dyrt. DN Bostad har ett reportage som heter "Stabila stenar sätter stilen" och handlar om årets inredningstrender:

Nu vill vi skapa en känsla av beständighet i en otrygg värld - och göra det med hjälp av stenar. Ullmjuka mysstenar för 3000 kronor styck, duschdraperier med avbildade stenar för 590 kronor och vanlig, svindyr småsten som kan läggas på badrumsgolvet så att du kan snubbla på dem och svära åt naturen varje morgon.
"Ju oroligare vi känner oss för vår framtid och för vår miljö, desto mer sätter vi naturen i fokus. Flyttar man in naturen så tar man kontroll över den, och kontroll och kontinuitet blir viktigare i en tid av varsel och projektanställningar. Och naturkatastrofer" 
DN Bostad 
Strandstenar från Nya Zeeland har fraktats till Sverige för att slutligen hamna på en filtmatta för 1400 kronor. 

 Självklart ska man lösa sin ångest med mer konsumtion. Och helst av allt konsumerar vi ett nytt hus som ligger sjönära. Enligt Hemnets sammanställning av de mest populära sökorden hamnar "balkong, "sjö" och "sjöutsikt"i topp. Svenska Mäklarhusets analyschef vet varför:
"Sjöutsikt är något vi aldrig tröttnar på. Det vill vi ha hemma och i stugan, det vill vi ha jämt. Den förändras med årstiden och är exklusiv." Men sjötomt och sjöutsikt har minsann inte alltid varit lika hett."Om man tittar på gamla kustsamhällen så låg de finare villorna ofta på en kulle. Det var en nitlott att bo nära sjön för det var dragigt och svårt att hålla tätt, men i och med att byggnadstekniken förbättrats har det förändrats."
         Claudia Wörmann, analyschef på Svenska Mäklarhuset till Dagens Industri 130103

Nej, 2013 är det inte en nitlott att bygga eller bo nära sjön. Byggnadstekniken har förbättrats. Den där känslan av en otrygg miljö som vi vill inreda bort - den känslan har inte hunnit till Hemnet. Att var och varannan tjänsteman jag intervjuar på allvar tar upp frågan om när i framtiden vi måste överge våra kuststäder, det är en helt annan sak.                                            Så här bor gärna en människa med klimatångest. 


11 kommentarer:

 1. Vi har funderat på sten i badrummet på landet en längre tid. (Går att köpa billigt i lösvikt).

  Helt fantastiskt sammanträffande köpte jag en dörrmatta med stenmotiv som liknar din bild för 149:- igår på Rusta. Avses ha blöta skor på.

  Visste inte förrän nu att jag är trendig. Men ska såga lite ved med motorsåg i helgen och det är nog mer oträndigt för det säljs färdigsågad och huggen ved överallt nu. Ger en känsla av att Mosebacke Monarki och Bröd & Ved Botikken blivit verklig.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket fynd! Där sparade du 1200 kronor :-)

   Radera
 2. Sjönära kommer bli otrendigt när folk tröttnat på översvämningar orsakat av global uppvärmning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt Bodis. För några år sedan bodde vi på ett hotell i Sorrento vid Neapelbukten. Hotellet var sjönära, dvs 25 m från havet och jag stortrivdes med att sitta på balkongen med en bra bok, ett gott glas vin, men mest bara se ut över bukten och Vesuvius i fjärran. Min fru trivdes också men tyckte det var lite läskigt med balkongen för vi bodde några våningar upp och hon anade mer än kände de mycket små jordskalven.

   En dag när vi väntade på en båt "råkade" jag läsa vad en annan hotellgäst skrev på ett vykort. "Det blir aldrig vad man tänkt sig. Jag trodde aldrig att 25 m till stranden menades rakt ner." Skrattade rått invärtes för jag var ju supernöjd med utsikten och det fanns hiss ner till stranden så någon klätterutrustning behövdes inte.

   För övrigt var Pompeji och bestigande av Vesuvius intressantast.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Du verkar ha levt ett rikt liv. Man brukar ju säga att pengar inte gör en lycklig men jag hade gärna haft råd att se mig om mer och haft ett litet hus. Ibland känner jag mig fruktansvärt instängd i lägenheten här i Stockholm man är dessutom belägrad av alla bilköer på eftermiddagen så att hinna spontant komma ut i skog och mark på vardagarna kan man glömma. Men jobben finns här så man får gilla läget det kanske blir enklare när lilltjejen blir runt 5 år då kanske jag har mer energi över att hitta på saker.

   Radera
  3. Jag har tyvärr också bott i Stockholm en period. Det positiva med det är att man upplever landet om möjligt som ännu mer befriande. Jag har själv småbarn och det är en underbar upplevelse att de kan springa iväg till grannbarnen i byn och leka utan oro för trafik. Dessutom kan man i vardagen lära dem det viktigaste som finns: hur man försörjer sig själv direkt från marken. Att stanna kvar i storstan för jobbets skulle är bara rent självbedrägeri, det finns betydligt viktigare saker än pengar här i livet.

   Radera
 3. Ett rikt liv kräver inte mycket pengar men livet underlättas om man inte lever med hotande skulder. Njut av lilltjejen nu. Se hur hon växer och lär sig nytt hela tiden.

  Fast visst är bilköer ett elände, men det eländet kommer att minska även utan peak oil. När din dotter är 15 får du mycket mer fritid, åtminstone från henne och bilköerna kommer vara mindre.

  Till sommaren kan du ta med henne ut till mitt lilla lantställe på Ingarö vid tillfälle så kan hon bada säkert vid trevlig sandstrand medan vi löser kvarstående världsproblem (åtminstone en nanodel).

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Jo, jo nån gång ska man bli trendig. Jag har samlat sten sen jag var 5. Kan bidra att min mamma är geolog.....Pryder mina fönsterbrädor, men det mesta ligger i kartonger i källaren. När blir det trendigt i mitt villaområde att välja trädskugga framför het sol o sönderbrända gräsmattor?

  SvaraRadera
 5. Det är fint med sten men väldigt kallt att gå på. Tacka vet jag trägolv. Att dekorera med sten är väl iofs en av de sundare trenderna jag har hört talas om. Det är väl bara puckon som köper sten dyrt när det kan vara gratis.
  Min morfar brukade ta vara på vackra grenar och annat han hittade i skogen som han täljde och satte upp som klädhängare mm på lantstället. Vem vet, det kanske också blir trendigt snart?

  SvaraRadera
 6. Vad händer med bloggen Maria? Jag kollar varje dag efter nya inlägg men det har varit tyst ett tag.
  Hoppas du inte har tröttnat!!

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)