måndag 14 januari 2013

Vad vi är rädda för

Igår kom MSB med sin årliga sammanställning av vad svenska folket oroar sig över. Så här är det: Eurokrisen har haft det goda med sig att vi för första gången är mer nöjda med Sverige än på länge. Inte sedan 1974 har 60% varit nöjda med Sverige.

Folk är mest oroade över organiserad brottslighet och relationer mellan kristna och muslimer. (bra utrymme för kommande sd-framgångar där) Vi är inte alls särskilt oroade för pandemier längre. Det är svininfluensans fel. Eller, tja, snarare efterdyningarna efter massvaccinationerna.

Fler oroar sig för avbrott i elförsörjningen och fler vill ha tillbaka allmän värnplikt - än året tidigare.

Klimatförändringar? En fjärdedel ungefär, är mycket oroade, 41% ganska oroade, resten inte särskilt oroade alls.

Läs hela rapporten. Den är intressant. Den är ett finger upp i luften inför nästa val. Det är i år valprogrammen sätts.

Är du "som folk är mest"?

29 kommentarer:

  1. Människan är skapt för ett liv i naturen, precis som vilda vargar. Men vi lever mer som hundar, vi får mat och husrum i utbyte mot vår foglighet och lydighet. En allt för bångstyrig hund avlivas snart och en allt för bångstyrig människa är snart inlåst. Det skulle faktiskt räcka med att människa skulle leva så som vi är skapta för att han skulle få stora problem i vårt samhälle - hur sjukt det än låter!

    Problemet är att vår biologi inte på långa vägar hängt med i vår samhällsutveckling. Vi har fortfarande en törst efter frihet, självständighet och allt annat som varit naturligt för människan sedan hon tog sina första steg här på jorden.

    Vissa är såklart mer fogliga än andra, men överlag finns en utbredd känsla av meningslöshet och hopplöshet. Mat och husrum är visserligen trevligt, men de där vargarna tycks ha något som vi saknar. Att vara innekatt hela livet är rätt tragiskt på många sätt.

    Inuiter, pygméer och indianer lever fruktansvärt hårda liv, men antropologerna som studerat dem tycks dock gemongående rapportera om lyckliga människor. De kivas och våndas inte speciellt mycket och har alltid nära till skratt.

    Samtidigt äter 1 miljon svenskar psykofarmaka varje år, självmordsfrekvensen ökar och depressioerna kryper allt längre ner i åldrarna.

    Är det verkligen så svårt att se sambanden? Människan är inte skapt för att vara ett kugghjul i en maskin. Tyvärr så är det just kugghjul vi måste vara för att hela det industrialiserade samhället ska fungera. Tänk om alla sweatshop-arbetare i asien skulle börja fundera på frihet! Eller kontorsarbetarna i Sverige för den delen.

    Det som oroar mig allra mest är att vi inte tar vårt förnuft till fånga och vänder det här systemet ryggen.

    SvaraRadera
  2. Jag är mer rädd för en byråkratisk polisstat och SD-framgångar eftersom konsekvenserna av detta är så stora. Jag är nog inte som folk är mest...

    SvaraRadera
  3. Jag är mest rädd för socialt sammanbrott för att politikerna svalt nyliberalismen med hull och hår.

    SvaraRadera
  4. Det sociala sammanbrottet har redan inträffat. Systemet har slagit sönder människors gemenskaper för att vi ska vara mer beroende av systemet istället. Systemet tar snällt hand om våra barn från 1 års ålder, institutionaliseringen och indoktrineringen får de på köpet.

    Nu springer vi runt som rädda hundar och vet inte om vi ska vara mest rädda för friheten eller för husse som blir allt bryskare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om liberalerna förespråkade en global nattväktarstat skulle jag bli lite intresserad. Men den enda globalism de är intresserade av är marknadsglobalism, förefaller det. Svaga stater i en internationell anarko-kapitalism är verkligen ingenting jag tror på...

      Radera
    2. Höger och vänster har inte så mycket med saken att göra längre. Politikerna är lika mycket nickedockor som vem som helst annan. Systemet har blivit en egen kraft i sig. Det är ingen konspiration. Alla är lika indoktrinerade och vi hjälps åt att indoktrinera varandra.

      Radera
    3. Visst finns det oerhört många som är indoktrinerade, men folk är indoktrinerade på helt olika sätt och många känner sig bara maktlösa och mer eller mindre uppgivna.

      Radera
  5. Jag är inte rädd för nåt längre. Däremot oroar jag mig för mina barn, när ska dom genomskåda verkligheten, när ska dom förstå att tillvaron handlar om mer än att taggaiiiiiiiiiiiiiiiii.. hoppsan. Katten klättrar på tangentbordet..

    Jag menar, yngre får ingen plats nånstans så det är lätt för dom att tro att allt handlar om vilken Iphone man har, och att vara synlig på Facebook. Nån annan mening har inte livet längre.

    Sorgsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tompan om du inte redan gjort det så tror jag att du skulle uppskatta att läsa boken "Technological slavery". Den beskriver på ett bra sätt just det du beskriver och vilka konsekvenser det får för människor och mänskligheten.

      Radera
    2. Jag är också sorgen. I omgångar mer sorgsen än arg. Då orkar jag inte skriva. Jag tycker att en så stor del av mänskligheten är idioter att jag verkligen får kämpa med min humanism. :-(

      Radera
    3. Att en stor del av mänskligheten är idioter är ett historielöst och okunnigt påstående. Människor gör det bästa med de förutsättningar som ges dem. Precis som vilket djur som helst. Så har det alltid varit och så kommer det att förbli. Det är inte dåligt, det är bra.

      Vår anpassningsförmåga är till och med bättre än många djurs. Det är utomordentligt bra. Enda tills vi hamnar i ett sjukt system som råkat växa fram oplanerat över tusentals år. Vi gör självklart vårt bästa för att anpassa oss även i detta sammanhang.

      Människor är inte idioter, de är lurade på gränsen till hjärntvätt.

      Radera
    4. Jag delar tyvärr Marias syn på mänskligheten. Vi må vara anpassningsbara, men vi är också sorgligt kortsynta. Och lata och själviska. Rädda planeten? Visst, men bara om vi får ha två bilar och ungarna varsin smartphone, och vi kan åka till Thailand en gång per år. Jag kan inte se att de enorma förändringar som krävs går att genomföra på frivillig, demokratisk väg. Inte förrän det är för sent.

      Radera
    5. "Människor gör det bästa med de förutsättningar som ges dem". Men då borde väl vi ha de absolut bästa förutsättningarna någonsin för att ställa om - nu?

      Radera
  6. Ni har en helt sjuk människosyn. Den är inte bara inkorrekt utan i högsta grad elitistisk och synnerligen självgod.

    Ställa om systemet? Systemet har makten över människan - inte tvärtom. Det skulle jag kunna ge tusentals exempel på och du kan nog räkna ut det själv om du bara funderar en stund.

    Även om folk t.ex. vill ha fred på jorden, en frisk miljö och ett lyckligt liv så finns det överhuvudtaget inget som säger att det ska bli så eftersom vi är maktlösa mot systemet.

    Det är inte hundens fel att den lyder sin husse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker tvärtom - att det är nog inte jag som är elitistisk. Jag ser människan som fri och kreativ och tänkande. Om du har rätt, att vi inte kan göra någonting mot systemet. Ja, då är väl det enda jag kan göra att snällt anpassa mig och gå och köpa ännu en tröja som jag inte behöver. Men det är förminska den vilja och de valmöjligheter jag faktiskt har. Alla människor är inte lika fria. Men jag har banne mig valmöjligheter. Du med.

      Radera
    2. Inom systemet så är dina valmöjligheter bara en schimär. Du tror att du kan välja men du tillåts inte välja något som faktiskt gör skillnad eller hotar systemet på något vis. Det är t.ex. förbjudet att leva i harmoni med naturen i Sverige, det borde få dig att fundera. Om du flyttar ut i skogen och lever som vi en gång var skapta för och till 100% miljövänligt så kommer du bryta ett otal lagar och om du envisas med att fortsätta så sitter du snart fängslad.

      De enda valmöjligheter vi står inför är att anpassa oss till systemets regler och därmed vara med och skapa planetens apokalyps eller göra motstånd mot systemet så att vi blir av med det snarast möjligt.

      Vilka valmöjligheter menar du att du har?

      Radera
    3. På vilket sätt är det förbjudet att leva i harmoni med naturen? Det är kanske förbjudet om du ber om lov att få göra det, men varför skulle du be om lov?

      Nu har jag inte tänkt flytta ut i skogen just nu. Utan jag tänkte snarare fortsätta utforska mina möjligheter att, inom systemets ramar, skada planeten så lite som möjligt.

      Det ska bli spännande att se hur det går för din revolution.

      Radera
    4. Jättebra att du vill skada planeten så lite som möjligt. Jag är tacksam för den insatsen. Det är väl ungefär synonymt med de läkare som gav värktabletter till fångarna i koncentrationslägren i nazityskland. Keep up the good work!

      Jag är ännu mer tacksam för alla dem som offrade liv och lem för att stänga ned koncentrationslägren helt och hållet.

      Radera
    5. Nu blir jag ju ännu mer nyfiken på hur du tänker genomdriva din revolution. Eller blir det bara en självmordsattack?

      Radera
    6. Observera att en eller flera här ovan mer eller mindre förespråkar eko-terrorism. De är den sorten som vill göra slut på mänskligheten. De kan kanske påstå att de "bara" vill ta oss tillbaka till stenåldern, men människan är för intelligent för att kunna leva som på stenåldern, så då måste människan dö.

      Problemet med den här sortens människor är att de inte har några realistiska idéer om ett bättre system och ändå vill de krossa systemet vi har.

      Radera
    7. Såvitt jag vet så hotades inte mänskligheten av självutplåning på stenåldern, så det är väl snarare dem som vill ha ett system som skapar globala klimatförändringar och kärnvapen nog för att spränga jorden i bitar tusen gånger om som hyser någon sorts agg mot mänskligheten.

      Det är självklart naivt att föreställa sig att någon skulle kunna fundera ut ett annat system. De växer fram organiskt utan någon sorts medveten design eller plan. Vi människor må vara intelligenta men det finns gränser för vår kapacitet.

      Däremot är det inte lika svårt att räkna ut att det här systemet dödar planeten. All forskning visar ju det tämligen entydigt.

      Radera
  7. Jag tycker man ska misstro alla som tvärsäkert gör påståenden om vad människan är, allra mest dom som använder biologismen som argument. Idag har ju trots allt fler än någonsin möjlighet att oberoende av kön, klass, religiös tillhörighet mm forma sin egen framtid. Och det är historiska landvinningar. Den som tror att livet var bättre när de flesta levde i slaveri och vidskeplighet och hade en livslängd på 40 år har nog en del studier att bedriva. Inte heller tycker jag att dagens politiker är så korrumperade eller nickedocke-aktiga. Tvärt om tror jag de är hederligare än många av sina väljare. Men, och där håller jag med de flesta här, just nu behövs så omfattande och radikala åtgärder för att kunna förhindra en annalkande klimatkatastrof, att de flesta kommer att vara för korta i rocken. Det behövs systemöverskridande åtgärder, som kommer att handla om demokratisk styrning och planering på det kortsiktiga lönsamhetstänkandets bekostnad och kanske om olika typer av ransoneringar. För att komma dit finns det ingen annan väg än upplysningens- och den demokratiska kampens väg, att organisera och bedriva tålmodigt opinionsarbete (som i den här bloggen!). Allt annat är i bästa fall bara - förlåt - ofruktbart gnäll. I värsta fall kan det direkt motverka sitt syfte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Politiker sitter i en taskig sits...För att åstadkomma något så måste man sitta i maktposition, men om man föreslår något radikalt för att bygga en bättre värld så kommer man inte att sitta i maktposition så länge till....
      Det är väl som vanligt...det måste föreligga ett omedelbart yttre hot för att partipolitiken ska suddas ut...t.ex. en hotande invasion av "ryssen".....Slut på oljan om 30 år eller Höjning av havsnivån på 1 meter om hundra år duger t.ex. inte som motivation
      Håhå jaja....

      Radera
    2. Kolkraft är den snabbast växande energikällan i absoluta tal och har varit så i flera år. Regnskogen har aldrig skövlats i snabbare takt än den gör idag. Vattenreserverna har aldrig tömts i snabbare takt än idag. Artutrotningen har aldrig gått snabbare än idag. Det sker en kraftig militär upprustning globalt. Mängden tungmetaller och kemikalier som sprids i världen har aldrig varit större än idag.

      Det löser sig säkert med lite opinionsarbete och upplysning.

      Om folk hade varit lika naiva på 1800-talet och 1900-talet hade vi inte ens haft demokrati idag.

      Radera
    3. Det är ju lite svårt att veta vilken "anonyms" inlägg man svarar på. Men om du är samma "anonym" som kallade mig för "läkare i koncentrationsläger", så vill jag bara säga att jag uppskattar att du är här. Att du får mig att känna mig "inte tillräckligt radikal" - för i alla andra sammanhang är jag för radikal för min omgivning. Så - tack :-)

      Radera
    4. Jag säger bara att man kan ha högre mål i livet än att vara en lydig hund. Det är väl uppenbart för alla vid det här laget att systemet inte plötsligt kommer sluta bränna kol, sluta skövla skog, sluta utrota arter, sluta producera massförstörelsevapen eller sluta förgifta oss bara för att vi ber snällt. Kunskapen om vad vi gör mot naturen har funnits i många decennier för att inte säga sekel. Ändå har destruktiviteten ökat för varje år, år efter år. Alla vet idag att våldtar den här planeten. Det är inte kunskap som saknas. Opinionsbildning eller enkelt leverne är bara ett billigt sätt att lätta sitt eget samvete, men det hjälper inte kommande generationer ett dyft.

      Radera
  8. Klimatförändringarna oroar majoriteten och 25% är mycket oroade. Det är ett bra utgångsläge. Undrar hur det ser ut i andra länder.

    Tror det tar lång tid för radikala internationella överenskommelser, men steg kan tas nationellt för att åtminstone mildra konsekvenserna. Enklare är på kommunnivå. Lättast är att själv ta små steg och som minsta insats lära sig mer. Gör det som är trevligt och du tror förbättrar lite först.

    Opinionsbildning som du Maria gör ger påverkan och spridning av kunskap via internet går snabbt i hela världen. Även här i Sverige.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Svaren i enkäten beror ju ganska mycket på hur frågorna är formulerade. Det står: "Om du tänker på Sverige de närmsta *fem åren* – hur oroande tycker du då att följande förhållanden är för oss i vårt land?"
    Då skulle inte jag heller sätta globala klimatförändringar högst även om jag på lång sikt tycker det är ett av våra största problem, globalt sett. I Sverige lär vi väl inte märka så jättemycket 5 år framåt, däremot om kanske 20-30 år.

    Alltså jag tycker det är lite konstigt att formulera frågan så att man ska svara i ett 5-årsperspektiv vilka förhållanden som är oroande för *vårt land* och sen konstatera att de riktigt långsiktiga globala problemen inte kom högst upp på listan. Nähä. Tycker det skulle vara mer intressant att veta vad folk år oroade för på 20 års sikt.

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)