söndag 24 februari 2013

Deras stund på jorden

"Hjälp människor att skapa sig bilder av framtiden", sade en av mina intervjupersoner i veckan som gick. "För att förändra sitt beteende måste man få kontakt med sina känslor, och känslorna sitter i höger hjärnhalva, den kommunicerar med icke-verbalt språk." 

Så: Vad har du för inre bilder av framtiden? Hur kommer den se ut för barnen? Hur blir deras stund på jorden? Här kommer några förslag: 
Jehovas Vittnen ser framtiden så här.  
En annan populär version  är "Lilla huset på prärien"/ "Raskens"-varianten. Är det så det blir? 
Eller kommer vi alla få slita ont på åkrarna, som våra förfäder gjorde, bara några generationer bort? 
Kommer barnen bo i gulliga små hobbithus?
...eller blir det högteknologiska bostäder?
...eller kommer ungarna få dra runt på vägarna?
Är städerna mer eller mindre övergivna, eftersom ingen kan överleva i dem?
...eller utvecklas teknologin mot nya höjder?
Kanske lever ungarna så här?
...eller så här?
Slåss man inne i städerna, folk mot stat?
...eller blir det krig?
...eller mest krig mot bakterier och virus?
Vad tror du?


25 kommentarer:

  1. Vi kommer nog få se en utveckling som liknar den i exempelvis Detroit, förslummade städer och avurbanisering.

    SvaraRadera
  2. Hej Maria
    Man kan ju ställa frågan: Hur ser samhället ut om 40 år?
    När man ställer frågan på det sättet kräver man inte speciellt mycket av den som svarar.
    Man kan få svar som:
    - Det vet väl inte jag…
    - Den som lever får se…
    - Jag bryr mig inte, jag lever inte då…
    - Jättesvårt att veta…
    - Ungefär som idag…
    - Vi åker alla i eldrivna fordon…
    - Atombombsvinter…
    - Kineserna har tagit över allt…
    etc.

    Ett bättre frågealternativ är: Hur vill du att samhället ska se ut om 40 år?
    När man ställer frågan på det sättet så sätter man förhoppningsvis igång ett visionsarbete.
    Har man satt igång ett visionsarbete så infinner sig snart ett planeringsarbete d.v.s. hur kommer vi dit.
    Har man satt igång ett planeringsarbete så börjar man fundera över utgångsläget och vilka möjligheter och hot som finns framöver.
    Så nu ställer jag frågorna:
    Lätta frågan….Hur vill du att samhället ska fungera och se ut om 40 år?
    Svåra frågan…Hur kommer vi dit?
    En till svår fråga…Vilka möjligheter finns det och hur tar vi vara på möjligheterna?
    Ytterligare en svår fråga…Vilka hot finns det och vad gör vi om hoten blir verklighet?
    Exempel på ev. möjligheter: Teknikframsteg, Eldriven transportbransch…
    Exempel på hot: Ekonomikrasch, Oljetoppen, Klimatförändringar…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bosse!

      Nu ställde Maria frågan mot bilder. Jag ska ändå ge något kortfattat till dig.

      Hot
      Klimatförändringar orsakade av oss ser jag som mycket sannolikt tillsammans med oljetoppen redan idag. Ekonomisk depression trolig i närtid. Svår pandemi inom 40-år sannolikt. Långvarigt stopp i elförsörjning för stora delar av landet trolig händelse. Okända svåra hot troligt.

      Möjligheter
      Teknisk utveckling har kommit även vid svåra kriser förr. Om vi tar transporter och bara det mest energikrävande, dvs flyg, har fraktflygets effektivitet ökat 75% mest genom effektivare jetmotorer från 1960 till 2010. Betydande förbättringar håller på att tas fram. Ja el verkar få större roll för persontransporter på bekostnad av bensin och diesel närmaste åren. Upprustad järnväg kan ge säkrare tid för gods och därmed en förflyttning från långtradare.
      Robotar har fått rörlighet genom förbättrad datakraft och program som känner igen mönster snabbt. Tidigare var robotar stationära med avspärrning runt om.

      40 år
      Mycket lång tid. Svårt att se mer än att klimatförändringarna har blivit större och oljeanvändningen betydligt mindre. Ser möjlighet att vi hunnit få ersättning för oljeberoendet av effektivisering, el från först vind, våg och sedan sol i stor skala. Fruktar och tror att omställningen blir svår, men hoppas att den tar bättre fart närmaste tiden. Kanske är det termisk skillnad mellan djuphav och yta som ger mest, möjligen skillnaden mellan dag och natt. För "industriell" tillämpning var det ved, vind och vattenkraft som betydde mest under 1000-tals år. Parentesen stenkol och gas användes visserligen redan i Kina för främst framställning av salt från upp till 800 m djupa produktionsbrunnar i ganska stor skala redan för 2000 år sedan, en del gas tom för belysning. Olja har använts ännu längre för åtminstone tätning.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. 40 års perspektivet valde jag för att ingen ska komma och säga att: det inte händer så mycket med klimatet eller att oljekrisen kommer inte på många år ännu...
      Den "lätta" frågan var ju hur du VILL att samhället ska se ut och fungera om 40 år och då får du också fundera på hur sannolikt det är att samhället ser ut som du vill när den tiden kommer.
      Vill du att samhället ska vara som idag eller finns det andra alternativ t.ex. små decentraliserade, kanske nästan självförsörjande enheter? Finns det ytterligare varianter?
      Ska privatbilismen finnas kvar i någon form för gemene man?
      Hur ska vi bo?...på landet eller i städer
      o.s.v.

      Radera
    3. Vilka är vi? Räknar du in dem som bor slummen? Dem som säljer sina döttrar till bordeller för att överleva? Den som säljer sina organ för att få mat på bordet? Eller menar du dem som åtnjuter frukterna av planetens och underklassens långsamma undergång?

      Radera
    4. Jag gillar att vistas i växthuset. När barnen var små hade vi inget växthus så jag vet inte säkert hur de uppfattar det. Första växthuset byggde jag när de var tonåringar och det är för litet för annat än växtodling. Stora växthuset kom upp när de flyttat hemifrån så det har inte blivit så mycket vistelse för dem där. Våra katter gillar växthuset. Snart är det dags att vara där längre stunder, bara lite mer sol några få veckor kvar.

      Min vision är i Sverige gigantiska växthus som täcker hela samhällen. De gamla husen kan samsas med nya enklare och vi sysslar mest med olika former av kultur medan robotar utför det mesta traditionella arbetet. Som mycket gammal enligt dagens syn avviker jag säkert genom att fortfarande arbeta en del. Till stor del förbättrade organ och uppdaterad hjärna med tex utökad syn där jag ser ultraviolett som fåglar och infrarött som ormar. Ja utvecklingen för stamceller och kunnandet om gener har nått enormt långt de senaste årtiondena så detta är möjligt.

      Den snabba utvecklingen för additiv tillverkning och möjlighet till kommunikation med fler sinnen än hörsel och syn minskar behovet av att flytta atomer långa sträckor. Kanske hinner vi därmed ersätta världens vansinniga beroende av fossil energi, men jag fruktar att det blir en svår period tills vi har fångst av fotoner, vind, vatten, termisk skillnad mm. I den svåra energibrist som kom i början av 1300-talet nere i Europas centrum gav digerdöden en hastig förändring av samhället som förbättrade läget för överlevande när ny teknik och högre lön för de flesta spreds och 1450 var befolkningen återställd och många hade fått en bättre tillvaro än före energikrisen. Idag har vi snabbare kommunikation av ideer så de 150 åren med pest emellan borde kunna bli kortare och utan pest.

      Av skälet svarta svanar borde vi ha en bättre bastrygghet i samhället, dvs mat och värme i reserv och lite större spritt kunnande om hur vi får fram drickbart vatten och klarar toalettbehov och tvätt utan el och kranvatten under längre perioder.

      Privatbilism sjunker redan automatiskt i västvärlden, fast för långsamt. Autonoma fordon tar över långt före 2053. Min åsikt är att vi inte ska förbjuda flygsemester eller nöjesbilism men självklart lägga högre skatt på detta i form av koldioxidskatt. Korta perioder av direkt ransonering kan användas som nödåtgärd.

      Vi ska bo där vi trivs. På landsbyggd, i små samhällen, städer och megacity. Allt har sina för och nackdelar även ur transport, effektivitet och uppvärmning tex.

      o.s.v.
      På samma sätt som Kina införde Champariset på 1000-talet och därmed kunde få två skördar per år och odla med mindre vattenbehov kommer mycket snabbare nya förbättrade växter och djur samt kanske också godare mer energiekonomiska köttbitar genom additiv tillverkning de närmaste årtiondena. Genom rätt perioder och färg på belysning pågår mycket försök att snabbgro växter idag. Olika växter har olika behov så vattenkrävande växter bör odlas där vatten finns i riklig mängd tex i Sverige. Känner nu doften av lammstek från köket så ...

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    5. Gigantiska växthus runt våra samhällen? Det är ett bra exempel på den typen av tänkande som försatt oss i nuvarande predikament. Gud bevare oss..

      Radera
    6. 12:41

      Det var min vision. Du får bo i ett annat samhälle utan växthus. Växthus runt mindre hus och trädgårdar finns redan och sparar energi och målning av hus tex. Skräcken för nytt annorlunda har alltid funnits hos många. Förbud mot tankar är riktigt farligt.

      Vanliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    7. Ingen kommer undan växthuset som effekterna av ditt synsätt skapar av den här världen.

      Radera
    8. och du har någon vision?

      Radera
    9. @Nanotec
      Det var bra att du har en vision i motsats till många som bara hävdar att det ska gå åt pipan.
      Har man som sagt en vision, så finns det ju nåt att sträva efter och nåt att planera för, och det känns ganska bra tycker jag.
      Kan man sen övertyga andra om att visionen eller delar av visionen är nåbar så känns det ännu bättre och då kan man börja jobba åt det hållet.

      Radera
    10. Dagens värld är inte resultatet av en vision. Det var ingen som ville ha klimatkaos, hundramiljontals svältande, tömda hav, förgiftade marker, skövlade och döende skogar eller 200 utrotade arter varje dag.

      Vi vill gärna tro att vi är så mycket bättre än alla människor som tidigare levt på denna jord. Att det var deras visioner det var fel på. Men sanningen är tyvärr den att vi inte kan styra över mänsklighetens öde. Vi är fortfarande bara ett girigt och kortsiktigt djur som råkat få verktyg i händerna som vi inte har förnuft nog att hantera handha.

      Dagens värld är det bästa vi lyckats åstadkomma och planeten har inte varit i sämre skick sedan mänsklighetens födelse. Om vi utrotar 200 arter varje dag så utrotar vi till slut oss själva.

      Jag har en vision om att människan en gång ska leva i harmoni med naturen igen, men det finns inget jag kan göra för att vi ska nå dit. Mänskligheten kommer att fortsätta mäta sina krafter mot naturen och jag tror att naturen vinner den fajten. Förhoppningsvis överlever mänskligheten och kan börja om med nya sunda kulturer världen över.

      Radera
  3. Det märkliga är att nästan alla peakoilare verkar helt och hållet Spengleriserade, utan att ens känna till honom och hans teorier i detalj.

    Efter att ha kastat ett ensamkommande flyktingbarn åt mina haruspicier låter de alltså meddela att Spengler hade rätt - en andra våg av religiositet kommer att sänka sig över västerlandet. Sektledarna kommer samtidigt att bli ideologiska ledare, en slags Ulf Ekman på steroider med andra ord.

    SvaraRadera

  4. Utvecklingen beror på om energiproduktionen och infrastrukturen kan hållas uppe och om det blir något energinetto över.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Det är få som tänker på de psykologiska återverkningarna vi kommer att få/drabbas av i kölvattnet på en ekonomisk krasch parat med energikris och ekologisk kollaps. Ytterst få.

    Personligen tror jag att letandet efter syndabockar kommer att överskugga det mesta det närmast decenniet, och den jakten kommer huvudsakligen att ske med vapen i hand. Att Sverige på något sätt skulle skonas från det ena eller det andra håller jag för ytterligt otroligt, vi kommer att se kravaller a la Syntagmatorget inom fem år, gick det att lira på Betson om det skulle jag lägga en hundring nu ikväll.

    När röken väl skingrats får man väl se hur mycket tekniskt know-how och ekonomisk makt som återstår, men så särskilt hoppfull är jag inte.

    SvaraRadera
  7. De slåss i städerna.
    Det blir krig.
    De flesta ungar bor som visat, i vad som finns tillgängligt.
    Mina ungar bor i hobbithus som jag byggt och väntar förhoppningsfullt ut det hela!

    Ungar som drar runt på vägarna adopterar jag så lång det är möjligt!

    :J

    SvaraRadera
  8. Kravaller -> The road light -> Raskens -> Utvandrarna (sista delen) med solpaneler, LED-lampor och resurssnåla guldkanter och avsaknad av fungerande antibiotika.
    /Optimist

    SvaraRadera
    Svar
    1. LED-lampor? Hur ska alla de gruvor, industrier och transportsystem som behövs för att bygga LED-lamporna drivas?

      Jag tror att framtiden kommer att innehålla betydligt mer MDR, GAS, MRSA än LED.

      Radera
  9. Under tiden jag funderar ut en verkligt vettig kommentar till det hela så måste jag säga att det var en häftig samling bilder du fått ihop Maria. :)

    SvaraRadera
  10. Om man tittar på de fundamentala faktorer som styr allt biologiskt liv på den här planeten så ser det helt klart mycket mörkt ut. Det vet alla som följer den vetenskapliga forskningen på olika ekologiska områden. Liknelsen att vi sågar av den gren vi sitter på är allt för optimistisk. Faktum är att grenen redan är av och vi befinner oss i fritt fall. Ironiskt nog så uppfattar de som inte är vetenskapligt insatta denna lufttur som att vi flyger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra liknelse...den har i alla fall inte jag hört förr...

      Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)