lördag 16 februari 2013

Södertäljeproblemet


"Det var söndagen den 23 april 1961, klockan var 06.42, och krigslarm utlöstes över Stockholm. Denna ringsignal gick ut över 252.000 telefoner i utrymningsområdet. Tio minuter senare hörde vi flyglarmstyfonerna uppe på taken tjuta sina vemodiga ylanden. Det var en skrämmande känsla att tidigt på morgonen höra dessa larm från alla håll i Hässelby, trots att en del tyfoner i bland annat Hässelby strand inte lär ha fungerat som de skulle. Min mor gjorde i ordning te och smörgåsar, så att vi skulle ha med oss. Hon satte på radion. Sveriges radio bröt sitt ordinarie program för lokala övningsmeddelanden över Stockholm. "
             "Civilförsvarsövning i Stockholm 1961" www.hesselby.com
1961 genomfördes en utrymningsövning i Stockholm. 
Man ville se om det gick att utrymma hela Hässelby. 
Saker som man gör under helgen: Man storhandlar. På den gigantiska parkeringsplatsen vid Sickla köpcentrum har två personer parkerat på ställen där det inte är parkeringsplatser. Vilket får flera andra att också börja parkera som idioter. Snart är det helt stopp. Ingen kommer varken ut eller in eller fram eller bak. "Det här får mig att tänka på den kaotiska utrymningsscenen i boken "Fallvatten"", säger min man.  I boken måste Luleå utrymmas riktigt fort. (Bloggrannen "Rymdiz" har skrivit om detta. )

Men hur är det med utrymningsvägarna i Stockholm? Vi sitter där och funderar en bra stund. Det är svårt att hitta entydiga svar. Någon tränar på tunnlar, många på att utrymma bostäder och tåg efter brand, men på nivån mellan brand i flerbostadshus och total kärnvapenolycka verkar det finnas rätt dåligt med information.

Och varför skulle någon vilja lämna Stockholm?

Det finns tusen och en anledningar för medborgarna att vilja sätta sig i sina bilar och snabbt försöka lämna stan. En självklar anledning är ett långvarigt elvabrott, en annan är en pandemi. 

Norrut finns det flera vägar att välja på. Men vi som måste ta oss söderöver, får svårt att ta oss ens till Södertälje. Alla som har försökt åka mellan Stockholm och Södertälje i rusningstrafik vet hur det kan se ut. Det räcker att ett par bilar blir stående utan bränsle och att några andra krockar, så är det helt kört. 

Tanken på att sitta fast mellan Kungens Kurva och Södertälje, tillsammans med en stor del av stadens stressade och oförberedda invånare - känns sådär. 

Bild lånat från Trafikverket
Man måste helt enkelt ta sig till Skanssundet. Det är det enda vi kommer på. Säkerligen kommer det vara stopp där också, men aningens trevligare än på E 4an.

Eller har du några bättre förslag?



23 kommentarer:

  1. Beror på var du startar, men via Södertörn. Antingen över Mörkö (som du skriver) eller via Tumba/Vårsta till Södertälje. I övrigt är det "stängt" söderut om du inte tar färjan till Gotland från Nynäs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Via Tumba/Vårsta hamnar du ju precis i smeten i Södertälje. Vitsen måste ju vara att komma lite längre söderöver, och då finns det bara Skanssundet. Undrar om det finns några officiella utrymningsplaner? Jag har inte hittat några.

      Radera
    2. Känner inte till några gällande officiella utrymningsplaner. Förr fanns det och de gällde alla. Var publicerade i telefonkatalogen. Men civilförsvaret är ju nedlagt precis som allting annat. Cykel, moped, motorcykel är ju möjliga alternativ.

      Radera
  2. Vad trevligt att du nämner mig. :) det hade du ju inte behööööövt. Hoppas ni har en trevlig helg där nere i söder! Här är det mulet och runt nollan på termometern..

    SvaraRadera
  3. Cykel som backup och bra kängor som backup för cykeln. En variant är att stanna och leva på reserver.
    Fungerar för olika typer av katastrofer, men inte riktigt alla. Undrar om växthuset överlever meteoritregn, fast förvarningen blir nog inte så lång att jag hinner öppna dörrarna. Bestämmer mig för att 8mm glas håller. Såg att ryssarna har en katastrofminister - vem är vår? Någon måste väl åtminstone vara lite katastrofal.

    +1,7 och en röd solcellslampa lyser nere vid grinden, så något ljus samlades upp under dagen.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försvarsministern är vår. Rätt ointresserad, dock. Tar till mig det där med kängor och cykel. Funderar på hur man bäst vandrar från Bagarmossen till småländska höglandet. :-)

      Radera
    2. Du vandrar ca tre två mil om dagen tills du är framme.
      Eller så satsar du på moped eller motorcykel. Trotoarer och bilköer blir lite lättare att passera.
      Bäst är dock att köpa en land rover och parkera i ett garage eller hemma hos någon bonde en bit söder om stan. Du behöver inte ta dig så långt till fots då. Dyrt... Men det kostar att ligga på topp.

      Radera
    3. Har du något ställe eller släkt på höglandet?

      Radera
    4. Jag kommer ju därifrån. Visserligen har vi ingen gård där än, men på lite sikt, så. Och ja, jag har mycket släkt och vänner där.

      Radera
    5. upp 19femton: Det blir väldigt många mopeder om hela familjen ska kunna följa med :-)

      Radera
    6. Man borde kunna använda en cykelkärra på moped. Eller kallas det mopedkärra då?
      Men det blir större möjlighet att lasta ungar och utrustning. Eller så skaffar ni den där gården och laddar upp med ordentligt med utrustning. Moped med extra barnsadel och cykelkärra borde kunna göra att man på två mopeder med lätthet kan ta 4 barn och all utrustning som behövs för en utrymning. Dessutom. Moped är bränslesnålare än bil då det kan bli mopedsemester till Öland. Bra sätt att testa om det går att ta tält och familj på en tur så långt. Vill du testa trafikstockning är det bara att förlägga semestern till en fredag i rusningstid...

      Radera
    7. Jag ska bara förankra det här hos resten av familjen :-D

      Radera
    8. Vem vill inte åka på mopedsemester?

      Radera
    9. Jag låter den frågan förbli retorisk.

      Radera
  4. Vid en pandemi eller långvarigt elavbrott finns ingen anledning till att hastigt behöva utrymma staden speciellt inte om man är väl förberedd, vid båda scenarierna borde den förberedde kunna stanna i lägenheten i några veckor vilket är länge nog för trafiken att räta till sig. Så mitt förslag är att sitta still i båten vid ett sådant läge. Det är bara vid olika krigsscenarier som en hastig utrymning av Stockholm kan bli aktuell enligt min mening.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte lika säker på det. Hur förbereder du dig på en pandemi hemma i lägenheten? Du måste ändå gå ut nån gång och möter sjuka, förtvivlade, rädda och arga människor. Andra kommer ju inte uppträda lika samlat som du.

      Radera
    2. Jag har förnödenheter för några veckor och ett 350 liters akvarium som kan fungera som stand in vid spolning av toalett. Men visst man kommer behöva gå ut för att slänga sopor men detta kan skötas vid tidpunkter då risken att möta andra är minimal. Det är nog mycket liten risk att viruset sprids via ventilation men om det kan ske så tejpas den igen. Annars finns ju mat, spritkök, bränsle, våtsevetter (för personlig hygien) mm i hemmet. Men förmodligen kommer el och vatten fungera rätt så bra förutsatt att det inte är en pandemi som decimerar befolkningen i en extremt hög takt vilket jag inte tror på. Det största hotet vid en pandemi är att ha ekonomi nog att ha råd att ta ledigt och kanske inte ens ta ledigt med chefens godkännande och därmed riskera att bli av med jobbet.

      Radera
    3. Undrar om jag inte är drabbad redan.. 39.2 står det på termometern, och jag fryser som en hund.

      Alarm! Alarm! Det är säkert det nya muterade I-ron-I-viruset, liknar SARS och böldpest men smittar betydligt snabbare.

      Ja.. jag feberyrar nu..

      Radera
  5. Blockera E4 vid Skärholmen o lite tillfarter med tungt beväpnad militär och rekvirera varenda buss och lastbil som går att uppbringa.

    SvaraRadera
  6. Hur Sthlm bäst utryms beror väl på hotet. Väldigt många Stockholmare saknar egna bilar så tåg och bussar kommer snabbt att korkas igen. Om vi säger att det är en kärnkraftsolycka i Forsmark kombinerat med vanliga nordliga vindar som är anledningen kommer all evakuering att ske söderut vilket förvärrar saken. Om anledning är en allmänt ohållbar livssituation, dvs. brist på energi och livsmedel kommer evakueringen att ske långsammare och se lite annorlunda ut.

    Det mest jobbiga jag kan tänka mig utom pandemi, zombies, krig och kärnkraftsolyckor är om fjärrvärmen skulle haverera under en längre period.

    SvaraRadera
  7. Höglandet är långt ifrån Stockholm. Det är svårt och dyrt att ta sig dit redan nu. Hur det skulle ske i en krissituation kan man fundera på. Hitta en respit plats åt "rätt håll" eller flytta åt "rätt håll".

    Sedan kan man fundera på om det är viktigt att fara iväg först, innan vägar korkat igen och stråtrövare härjar och kapar bilar. Eller om man skall vänta tills det lugnat sig och definitivt stråtrövare härjar och kapar bilar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får väl börja vandra söderut, på Sörmlandsleden, med en jättelång karta som kopplar ihop alla vandringsleder med varandra - tills jag når Höglandsleden. Med skoskav.

      Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)