lördag 23 februari 2013

Peak antibiotika


"Antalet fall av den superresistenta tarmbakterien ESBL-Carba ökar stadigt i Sverige, visar statistik från Smittskyddsinstitutet som SvD tagit del av. Vågen av antibiotikaresistenta bakterier har därmed nått fram till sjukvårdens sista bräckliga försvarslinje."
         "Superbakterie pressar vården" SvD 130223 
"Vetenskapen har ju åstadkommit oerhört mycket, men vi har blivit bortskämda. Det är inte så att vetenskapsmännen kan garantera att vi kan kontrollera infektioner om vi inte ändrar vårt beteende. Vi måste förstå att antibiotika är en icke förnybar resurs"
             "Hälsofrågor också på agendan i Davos"  P1, 130125
"Tre avdelningar på förskolan Lunden i Väskinde har stängts för en noggrann städning av lokalerna. Det beror på att ett barn som tidigare haft resistenta så kallade MRSA-bakterier, nu tagit nya prover och man avvaktar just nu provsvaren."
               "Förskola stängd" SR Gotland 130125 

Christian Krogh: Sovende mor og barn
För några år sedan uppmärksammades att flera hemlösa bar på MRSA-bakterier. Det var en nyhet. Jag minns ett samtal med en sjuksköterska. Hon berättade att under min vigselring bodde flera hundratusen bakterier. En bra uppsamlingsplats för allt som vi inte vill sprida vidare. Jag arbetade som uppsökare bland hemlösa just då och flaskan med Alcogel var redan min bästa vän. Men sköterskans kommentar om vigselringar dröjde sig kvar. "Multiresistenta bakterier" - det lät otäckt. Det var något nytt och okänt. Fick mig att börja fundera på vilka det var som bar på dem.

Förra våren dog nästan min mamma. Hon fick lunginflammation och blodförgiftning och sjukvården satte in antibiotikakur efter antibiotikakur, den ena starkare än den förra - inget fungerade. "Nu ger vi henne det starkaste vi har", sade läkaren. "Antingen repar hon sig eller så dör hon." Mamma, 83, klarade sig. Men direkt efter alla hennes antibiotikabehandlingar fick hela avdelningen utrymmas. De hade fått multiresistenta bakterier på avdelningen och lyckades inte få bukt med dem där. Mamma och åtta andra patienter hamnade på infektionskliniken i Jönköping istället. En extremt omfattande och dyr sjukvårdsinsats.

Från ett nästan okänt begrepp 2004, med omfattande program från sjukvårdens sida, där man verkligen skulle bekämpa de multiresistenta bakterierna - till en förlorad strid 2012. Idag finns det multiresistenta bakterier vid såväl omsorgsboenden och förskolor.

Ett sjukhus är annars en idealisk plats för multiresistenta bakterier att växa till sig på. Det finns gott om antibiotika och gott om bakterier där. Det är som en dejtingsajt! (Samma sak sker med köttet vid slakterierna.) För tidigt födda barn dör redan i Sverige av simpla tarmbakterier. Gonorré går snart inte alls att bota. Vad det gör för fertiliteten på sikt kan vi kanske ana.

 Eftersom andelen resistenta bakterier hela tiden ökar- och sprider sig till enklare sjukdomar, som urinvägsinfektioner, kan vi inom en inte alltför avlägsen framtid få se folk dö av sådant som vi tidigare betraktat som småsaker. Med gamla och nyfödda först i kön.

”-Vardagliga saker som ont i halsen eller ett barns skrubbade knä kan åter döda, sade Margaret Chan, generalsekreterare för Världshälsoorganisationen WHO i ett uttalande förra året."
           SvD "Öppna labb stävjar resistens", 130224 






10 kommentarer:

  1. All teknologi som uppfinns missbrukas förr eller senare. As the home team, nature bats last.

    SvaraRadera
  2. En enkel lönsam åtgärd är att ordna fler rum för patienter. Ett fyrbäddsrum ökar infektioner hos nyopererade 16 ggr. En annan åtgärd är att städa oftare och bättre särskilt toaletter. Sedan finns det givetvis teknologi av mer avancerad form än de två exempel jag gav.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  3. Hej, jag tillhör skaran passiva läsare, åtminstoner ur aspekten att jag inte kommenterat tidigare. Jag vill bara säga att jag tycker om din blogg och din stil, ett sakligt sätt att beskriva sakernas tillstånd men ändå en stor dos vemod. Det är åtminstone min känsla när jag läser här. Det har väl inte mycket med multiresistenta bakterier att göra förstås, men jag tycker att du är bra och jag ville säga det!

    SvaraRadera
  4. Håller med föregående talare. Du skriver ur ett perspektiv som är var mans. Jag känner igen mig själv i det där vemodiga, smått melankoliska.

    Angående ämnet för blogginlägget, ja, vi ska väl börja gallra ut folk med hjälp av nånting. Multiresistenta bakterier kan vara lite effektivt som böldpest därvidlag. Vi är åtminstone sex miljarder för många just nu, och planeten skulle må bra av en massdöd av homo sapiens.

    Antingen tar vi det med hjälp av bakterier, eller så får massvälten ta hand om det.

    Stabiliseras folkmängden till en miljard ungefär ger jag kommande generationer en bra chans till ett hyfsat liv.. men vi ska dit först.

    SvaraRadera
  5. Såg i artikeln att resistenta bakterier av den farliga typen ESBL-Carba (Klebsiella Pneumoniae Carbapenmase) är etablerad i Grekland och dit ska vi i sommar med en 3 åring och en 5 åring. Försöker hitta info om hur orolig man bör vara och hur man kan minimera risken för smitta men det är svårt att få grepp om dessa resistenta rackare. Så innan jag har mer på fötterna så oroar det faktiskt mig.

    SvaraRadera
  6. Viktigt ämne. En sak som många inte vet är att många semestrande svenskar bär med sig multiresistenta bakterier på hemvägen. Åker man till Egypten är risken 50%, Indien 90%. Det gäller därför att undvika antibiotikakurer i samband med och inom det närmaste halvåret (kvalificerad gissning) efter en sådan resa för att inte bakterierna skall få fäste.

    SvaraRadera
  7. Det är med antibiotika lite som med olja. Med försiktig, genomtänkt användning hade vi kunnat njuta enorma fördelar under lång, lång tid framöver, istället har vi haft en gigantisk fest i sisådär 100 år och nu stundar baksmällan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt. Människan har tyvärr inte kapacitet att förvalta frukterna av sin uppfinningsrikedom.

      Radera
    2. Å andra sidan är det lätt att vara efterklok. Varje generation som har använt antibiotika har ju förmodligen bara tyckt att man gjort det självklara för att rädda och hjälpa de man bryr sig om.

      Det är väl egentligen först på senare år som kunskapen om riskerna med överanvändning fått någon större spridning hos allmänheten.

      Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)