Om metoden "Motiverande Intervju", Folkhälsoinstitutet
"Hos klienter med låg beredskap till förändring är rådgivarens uppgift att väcka intresse för förändring och öppna för ett annat perspektiv på saken, till exempel genom att erbjuda information om riskerna med beteendet. Två exempel:
– Känner du till hur rökningen påverkar din hälsa? Får jag berätta? – Vad skulle få dig att fundera på att ändra dig?
Rådgivaren avslutar med en öppen, utforskande fråga, som ger klienten tal- och tankeutrymme:
– Vad tänker du om detta?"
"Kärleken till pengar är roten till allt ont"
Bibeln, 1 Tim 6:10
En gång i tiden, efter några år som utredare i Riksdagen, tyckte jag att det var för lite påverkan från "de goda". Det ville jag avhjälpa. Så jag höll några kurser i opinionsbildning med små medel.
Men vad ska vi göra då? Den frågan fick jag från ett möte med en kyrklig organisation. En organisation som gör en massa fint socialt arbete bland missbrukare och hemlösa.
Jag föreslog att de skulle vidga sitt uppdrag. Gå på de rika. "Kärleken till pengar är ju ändå roten till allt ont, det står i Bibeln", sade jag kavat.
Mitt förslag var en kampanj på Stureplan: Massageerbjudanden, motiverande samtal, upplyftande frälsningssånger till de rika. Jobba på deras omvändelse. De som springer förbi i kostym och jagar efter mer.
Vi var inte kompatibla med varandra. Den kampanjen blev liksom inte av. Men jag tycker fortfarande att den är intressant: Det är dags att byta fokus från de som inte har till de som har - och vill ha mer.
Nej, det var inte Frälsis - men varför inte göra som de gör? |