"Mats Andréasson, som jobbar med översvämningsfrågor på Sweco, menar att processen vid en översvämning måste förenklas så att resurserna istället kan läggas på att förnya ledningsnätet.
– Det ligger kvar mycket ledningar som är 60–70 år gamla. Den tekniska livslängden är cirka 80 år. Med dagens takt är allt utbytt först om 500 år.""I väntan på det stora regnet", Fastighetstidningen 120330
En översvämning i Fyrisån år 1900 kan ju vara en riktigt trevlig tillställning
Fyrisån brukar flöda över om vårarna. Det är välkänt. Men efter en snörik vinter och lite regn och värme så blir det till helgen extra allt i Uppsala med omnejd. Och på några års sikt kommer det där bli ännu jobbigare. Men redan idag är det stopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala - och man räknar med höga flöden som kulminerar först under nästa vecka. Brandförsvaret i Uppsala koncentrerar sig på att rädda samhällsviktiga funktioner. Självklart.
Översvämningen år 1900 liknade till sitt förlopp den som pågår nu. Om den har Länsstyrelserna skrivit i sin rapport "Översvämningar i norra Östersjöns vattendistrikt", 2011.
I rapporten finns en fin karta över hur översvämningsområdet såg ut då, för 113 år sedan. Om samma sak händer igen konstaterar man att:
|
"Om denna översvämning skulle inträffa igen skulle det finnas fler resurser att kunna hantera den. Konsekvenserna skulle dock förmodligen bli värre då staden har utvecklats och expanderat väldigt mycket sedan 1900. Både bostäder och affärsidkare skulle drabbas betydligt värre. Hanteringen av en likadan översvämning i dagsläget skulle framförallt ske på lokal nivå, även om konsekvenserna skulle bli regionala då Uppsala är en stor centralort som folk både pendlar till och från för att arbeta. Blir järnvägen översvämmad idag, såsom den blev 1900, skulle det påverka flera tusentals människor och även godstrafik. Även bränsledepåer till Arlanda kommer att påverkas, vilket resulterar i att Sveriges största flygplats får problem. Skulle detta ske idag skulle Länsstyrelsen som Geografisk områdesansvarig myndighet ta sitt ansvar och skapa samordning med berörda myndigheter och även informera allmänheten, det blir då en regional fråga. Men börjar Arlanda påverkas så blir det givetvis en nationell fråga."
Du gillar översvämningar? Ja, Mikael Niemis bok och liknande scenarion är väl knappast aktuella där du bor, däremot där jag bor. Kan bli spännande om nån vecka eller så.
SvaraRadera