Jag gillar det gemensamma, vill att det offentligt finansierade samhället ska fungera. Men googla uttrycket "ta saken i egna händer" och mängder av nya initiativ från civilsamhället dyker upp.
Det finns så många berättelser om hur det började med ett "Nä, nu jäklar..." och sedan gjorde folk lokalt något åt saken, vilken saken än var.Morgonens stora hjältar är "Missing people" som hittade en försvunnen nioårig flicka. "Missing people" har flera gånger utmärkt sig genom att vara framgångsrika där offentliga insatser lyckas mindre bra. Anki Dahlberg grundade "Missing People Sweden" så sent som i januari i år. Hennes son hade försvunnit i Göteborg och hon ville göra något mer än att bara sitta och vänta. Det har hon lyckats fantastiskt bra med. Lika bra lyckades årydsborna, som ville ha ett bibliotek.
I Kopparberg har vi de berömda Nattåkarna. Deras medborgarinitiativ kanske inte framstår som lika lyckat. Iallafall inte om man läser vad olika tidningar skrivit om dem. Men lokalt förankrat verkar det vara.
Andra som är särskilt upprörda den här hösten är skogsägarna och åkeriägarna. De blir av med diesel i parti och minut. De tar också saken i egna händer, både i Värmland och Piteå. I Helsingborg tog åkarna själva tjuvarna.
"Han är orolig för att det till slut kommer att bli så att entreprenörer tar saken i egna händer.
- När man pressas nog långt så. Jag vet att en del sovit över i arbetsbaracken på helgen för att vara redo när tjuvarna kommer. Det kan ju sluta riktigt illa."Ulf Sandström, vd för norra skogsentreprenörerna.
Som ni ser spretar det åt olika håll, bra och dåliga. Men jag tänker att det här hänger ihop.
här glömde jag ju bort alla gerillaodlare. De finns överallt.
SvaraRaderaDocksta bordtennisklubb, Grytgöls IK, skolupproret på Gotland, alla som ockuperar sjukstugan i Dorotea...
SvaraRaderaLite bra saker att googla på för den som vill ha positiva förebilder!
Ja, det finns massor. Men vi vill så gärna fokusera på det snälla. Allt kommer inte vara snällt.
SvaraRaderaHej jag hittade just din blogg den verkar intressant ska läsa mer i kväll alltid kul att hitta nya människor som har huvudet på skaft.
SvaraRaderaMed vänlig hälsning, Bodis
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaSå roligt, jag är ju sedan länge läsare av din blogg :-)
SvaraRaderaVa kul jag har lagt till dig i min blogglista nu och även hunnit läsa en del inlägg. Jag gillar dom :). Jag tipsade även min fru om denna det lite mer personliga känslomässiga passar kanske henne bättre hon är nämligen inte lika inne på sammhällskollaps eller klimatkollaps som jag är.
RaderaVärldens högsta eller näst högsta totala skattetryck och dessutom ska vi göra jobbet själva?
SvaraRaderaDet är något som inte stämmer här, eller hur?
Det är väl en positiv utveckling? Att vi alla börjar ta ansvar och tar del av vårt lokala samhälle! Huruvida pedagogiken med ett kok stryk efter att bli tagen på bar gärning efter att man tjuvat ens går fram eller ens är önskvärt får någon annan bedöma.... men jag tycker inte det är dåligt.
SvaraRaderaDet som är dåligt är att folk i allmänhet ibland tror att det är som för femton år sedan. Att ambulansen ska komma, att polisen ska komma, att vi ska få pension när vi blir gamla. När tilliten brister skapar folk egna system. Någon gång kommer steget tas, då de som idag är på insidan hamnar på utsidan och är i minoritet. Att organisera sig lokalt är jättebra. Men den organisationen kommer handla om helt andra områden är vad våra folkvalda tycker är önskvärt. Jag tror att de (landstingspolitiker) redan vid ockupationen av sjukstugan i Dorotea blev lite besvärade över vad folk tar sig till. Vi borde prata om det här. Både till höger och till vänster och i den berömda mittenhögen.
SvaraRaderaLokal organisation är i grunden bra och också något som varit djupt förankrat i Sverige länge, jag tänker på byalag, vägsamfälligheter, folkrörelserna m.m.
SvaraRaderaProblemet är att det lär uppstå en ovilja att bidra till gemensam finansiering i takt med att man upplever att man får stå för allt mer själv och det lär skapa större slitningar i samhället. Mellan stad och land, svenskar och invandrare, unga och gamla och alla andra exempel på "vi" och "dom" man kan tänka sig.
Men i grunden är jag hoppfull och positiv, jag tror på en samhällsomvandling som går från centralisering och mot samarbete och lokalt ansvar. Åtminstone så länge det finns en öppenhet kring vägen framåt och drivande krafter som kan få med folk på tåget. Det är aldrig bra om den utvecklingen skapas ur en ilska som upplevs när det man trott fungerar inte längre gör det.
Kort sagt, gräsrotsanda och lokalt samarbete är i grunden toppen, men det är farligt om det föds ur en ilska över att det gamla är fel, snarare än ur en positiv tro på att det nya är rätt.