"HAVSUTSIKT - Nyproduktion! Arkitektritad villa m excellent läge i det havsnära bostadsområdet Skanörs Vångar. Välisolerad - energisnål villa med bl a värmegrund. Hög invändig standard. Närhet till skola, dom vita stränderna, golf och båthamn. Nu finns chansen att förvärva en nybyggd villa mitt i attraktiva Skanör!De flesta kustkommuner i södra Sverige planerar inte för havsnivåhöjning över en meter på hundra års sikt, trots att det finns vetenskapliga studier som tyder på högre nivåer. Det säger KTH i rapporten "Framtida havsnivåhöjning i kommunal planering" Blir det högre nivåer än så resonerar flera Länsstyrelser och kommuner i rapporten runt att "vi kanske måste överge kuststäderna".
Det resonemanget har även Hans Folkesson, stadsbyggnadsdirektör i Vellinge kommun, själv med när han redogör för hur Vellinge planerar för klimatförändringar på en konferens den 9-10 oktober i år:
"På Falsterbonäset: Antingen avveckling/ reträtt - vem tar ansvar för beslut och kostnader?
eller bevarande/skydd av befintliga boende- och rekreationsmiljöer."
Men det är förstås bevarande/ skydd man har bestämt sig för att satsa på. Titta gärna på bilderna i Folkessons presentation som visar vad som händer med Skanör/ Falsterbo vid havsnivåhöjningar på 0,5 - 2,5 meter. Det är precis där man planerar att bygga nytt.
Den härliga tremetersbilden. Det här vill Länsstyrelsen i Skåne att Vellinge ska skydda sig mot.
Länsstyrelsen Skåne skriver i ett yttrande till Vellinge kommun om Ansvarsfördelning mellan stat, kommun och enskilda : De åtgärder som planerats för att skydda byggnader mot stigande havsnivåer inte är tillräckliga. Man slår även fast att ny bebyggelse inte får planeras på nivåer lägre än tre meter över nuvarande havsnivå.
" I praktiken betyder detta att nybyggnationen i Skanör och Falsterbo kommer att stoppas. De permanent stigande havsnivåerna gör det helt enkelt omöjligt att bygga på ett hållbart sätt på låglänt strandmark"
länsarkitekt Elisabet Weber, Länsstyrelsen i Skåne län
Och vad svarar Hans Folkesson i Vellinge kommun?
"Redan idag bor det cirka 10 000 människor på Falsterbonäset under denna nivå. 95 procent av de boende har sin fastighet under tre meter. Vi ska såklart vidta åtgärder för dessa fastigheter så varför skulle vi inte kunna vidta åtgärder för nya fastigheter.”
Byggvärlden 111004Alltså bygger Vellinge vidare. Både på lyxhus och 12 kilometer långa skyddsvallar. Som inte kommer att räcka. Men det går inte så bra med försäljningen av de nya, fina husen. 9 av 10 villor i samtliga nybyggnationsprojekt är osålda. Husen reas redan ut med rabatter på 100 000 till den som köper. Och i redan befintlig byggnation på Falsterbonäset sjunker försäljningspriserna.
Man undrar ju hur diskussionen låter vid middagsborden.
Här kmr en liten tröst: http://bodisforberedelser.blogspot.se/2012/11/peak-oil-ar-ej-med-i-ipccs.html
SvaraRaderaTack. Som klimatalarminst ;-) ser jag verkligen fram emot peak oil. För bara något år sedan sade Aleklett att jordens medeltemperatur inte skulle kunna överskrida 2 grader. Nu är det 1-3 grader. En liten, liten glidning, där?
SvaraRaderaTack för att du med tydliga exempel konkretiserar vad uppvärmningen faktiskt innebär! Behövs betydligt mer sånt!
SvaraRaderaMin fru konstaterade nyss att vi kommer få problem att komma till sommarstugan för vägen ligger under vattnet om några år. Vi har tur med att den tomten ligger ca 10 m över havsnivån. Vår huvudsakliga bostad ligger högt och klarar häftiga regn, men grannar har fått svåra skador i källaren senast för några veckor sedan. Gissar att försäkringarna ökar i kostnad. Borde gå att undersöka med bolagen.
SvaraRaderaFast 2-3 dm snö till onsdag är helt normalt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ja - snö vill vi gärna ha :-) I England regnar det något fruktansvärt nu, flera hundra floodvarningar:http://www.guardian.co.uk/uk/2012/nov/25/flood-warnings-storms-chaos-britain
SvaraRaderaFör 3-4 år sedan hörde jag Aleklett och då avfärdade han helt problem med klimatförändringar. Alla sådana problem skulle lösas med peak oil. Minns att han visade en bild med släde efter häst från sin barndom och menade att det var vad vi skulle få i en nära framtid. Visst tar han till sig kunskap på andra områden. Jag anser att han gjort stor nytta med peak oil kunnande men peak allt fossilt tar nog lite mer tid. Tänker tex på att stora delar av Sverige är torvmossar.
SvaraRaderaDet bereder mig stor glädje att läsa din blogg Maria. Måste vara något fel på mig, men kan inget om psykiska problem och det man inte vet lider man inte av - än.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag har svårt att förstå dom som går upp i falsett så fort det skrivs nåt om klimatförändringar i bladen. En del riktigt rå-skäller på alarmister och verkar nästan personligt påhoppade om nån uttrycker oro.
SvaraRaderaFakta är att sommarisen i Arktis snart är ett minne blott, och då spelar det kanske mindre roll vad orsakerna är. Jag läser verkligen inte allt som finns att läsa om isarna, men det verkar som isen i Antarktis växer till istället. Om det ena tar ut det andra vet jag inte, men personligen funderar jag lite på vad som händer när isen i Arktis är helt borta, vilket verkar kunna inträffa inom bara ett par-tre år om trenderna fortsätter.
Vad händer t ex med Grönlandsisen när inget så att säga håller emot ute i Ishavet, "skjutsar" hela paketet ut i ett svep lär ju inte 10-metersnivån till stugan räcka särskilt långt. Vi vet väldigt lite om klimat och klimatsvängningar, men en del tyder på att tidigare "skiften" i klimat skett väldigt fort, kanske under loppet av bara något 10-tal år eller så.
Att bygga på havsnivå verkar överhuvudtaget rätt så tvivelaktigt. Det räcker väl med en något-över-normalstorm för att äventyra en sån investering.
Jag tror att man i Vellinge håller fasaden utåt, men i hemlighet planerar för en flytt. En Skånegård istället, kanske? Man kan alltid argumentera för förändringar utan att behöva berätta om hela sitt beslutsunderlag. Det kommer blir "närmare till Lund", eller "vill ha egen jaktmark" eller "längtade till skogen" för väldigt många som bor havsnära och som börjar ana att det kommer bli mer havnära än vad de tänkt sig.
RaderaTompan jag har läst att det snöar oftare i den stora öken med nästan ingen tidigare nederbörd som utgör höglandet i Antarktis. Betyder inte att det blivit kallare där. Alltså ett ändrat mönster för klimatet, men om det är permanent eller tillfälligt återstår att se.
SvaraRaderaMycket berg på Grönland så det tar mycket lång tid för allt att kunna nå havet. Men forskarna har förvånats av ökande hastighet på glaciärer. Är inte orolig för 10 m detta århundrande men några meter verkar klart risk för.
Vänliga hälsningar
Nanotec
På samma sätt som forskarna blivit överraskade över havsisens allt snabbare avsmältning så skulle jag inte ta det för otroligt att även Grönlands pågående avisnings accelererade förlopp tar även experterna på sängen.
SvaraRaderaSka inte säga att jag är direkt orolig, även om min kåk står på femmetersnivån, men det synes mig som lekman att verkligheten hittills har överträffat modellerna vad det gäller speeden i förändringarna.
Nja FNs modell är en kompromiss där "försiktiga" politiker hade stort inflytande på det forskarna menade var troligaste utvecklingen. Att vara "försiktig" här betyder för vanliga människor att oförsiktigt tycka att vi kan inte varna för branden innan vi säkert vet att vi inte själva klarar av att släcka. Putin tyckte för inte så länge sedan att Ryssland skulle må bra av lite högre medeltemperatur. Det var innan deras senaste svåra värmebölja.
RaderaNär havsnivån stiger glider mer is ut i havet både från Grönland och Antarktis. Samtidigt kan inlandsisen växa om det faller mer snö där. Totalt överväger avsmältningen som jag förstått men en del av havsnivån beror på att varmt vatten tar mer plats än kallare. (Undantag kring +4).
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det intressanta för vår del som nordbor är förmodligen det som sker i Arktis. En snabb avsmältning av havsisen plus en kontinuerlig nettoavsmältning av Grönlandsisen gör förmodligen att vi också riskerar andra effekter, jag tänker närmast på havsströmmar som Golfströmmen, men även det sätt som lågtrycken ändrar sina banor mm.
RaderaDå spelar det mindre roll ifall Antarktis isar växer.
Vad ville jag ha sagt med mina inlägg?
Jo, i korthet var det bara det att dom som tror på climatescams inte ens ser på verkligheten som den är - vad spelar det för roll om det är utsläpp av växthusgaser eller inte som orsakar avsmältningen, den är likt förbannat där.
Det borde avspeglas på ett bättre sätt i samhällsplaneringen än vad som är fallet, exemplet i blogginlägget talar ett tydligt språk. Varken på nationell, regional eller kommunal nivå har vi en vettig beredskap inför effekter av klimatförändringar som inte är nån gång i framtidens töcken utan sker just nu inför våra ögon.
Du har rätt Tompan. Det gör inget om någon anser sig bevisa att månen är en gul ost, om den reflekterar ljus eller den lyser. Huvudsaken är att använda ljuset. Det blir varmare och havet stiger borde vara allt som behövs.
RaderaUpp till 5 m höga vallar behövs i Vellinge för att klara lite ovanligare händelser. Men än byggs strandnära dyra villor som ökar det nuvarande värdet på 50 miljarder till snart det dubbla. Kanske är tanken: "Om bara villavärdena fördubblas kan vi motivera nya vallar, diken och pumpar."
Alternativet att inte bygga så strandnära känns omöjligt svårt för lokala beslutsfattare. Kan vara en affärside att ha några containrar med pumpar för att blixtsnabbt erbjuda för ett högt pris. När översvämningar drabbar.
Vänliga hälsningar
Nanotec