Det finns saker som du inte får veta när det handlar om klimatförändringar och dess följder. De sekretessbeläggs. Följande utredningar, eller delar av dem, är belagda med sekretess - eller mer eller mindre att betrakta som privat egendom:
Hur en översvämning skulle drabba Stockholms tunnlar och Sveriges Riksdag.
Hur följderna av översvämning eller brott i vissa dammar i Dalarna ser ut. ( förmodligen även hur alla andra dammbrott skulle se ut)
Hur en översvämning av Mälaren slår mot vissa platser.
Hur en översvämning av Vänern drabbar kommunerna runt om.
Hur rasskredsrisken runt Göta Älv egentligen drabbar vissa orter.
Det finns säkert ännu fler, men de här är vad jag känner till just nu - efter att ha pratat med berörda tjänstemän. Vissa beräkningar är sekretessbelagda med hänsyn till rikets säkerhet. Andra utredningsresultat ägs helt enkelt av de kommuner som har beställt dem. Sedan är det upp till varje kommunstyrelse att i lämplig takt bestämma hur informationen ska delas med kommuninvånarna. Så här kan det se ut sedan när kommunen, i det här fallet Karlstad, väl kommunicerar översvämningsrisken med sina invånare:
Du kan vara säker på att alla riktigt obehagliga detaljer är bortplockade. Som att sjukhusets reservaggregat ligger i sjukhusets källare - och med säkerhet kommer vara det första som översvämmas.
"Sammanfattningsvis bedöms ett 100-årsflöde i Klarälven idag utgöra en allvarlig risk. Centralsjukhuset maskincentral bedöms inte klara detta flöde och cirka 3 600 personer bor i zonen för beräknad vattenutbredning. En slutsats i programmet är att om inte Vänerns nya tappningsstrategi, som är under prövning, tillämpas i ett förändrat klimat bedöms även Vänern utgöra en allvarlig risk."
www.sawa-projekt.eu
Mer från samma rapport:
När det handlar om risk- och krisinformation balanserar alla berörda på en fin gräns.
Hur tycker du att informationen borde se ut där du bor? Vet du vilka utredningar din kommun har beställt och hur de har valt att kommunicera resultaten?
"Frågan om ett översvämningsprogram blev liggande till vårvintern 2009 eftersom ingen tog tag i frågan. Då inträffade två händelser som hade mycket stor betydelse för översvämningsprogrammets tillkomst och för att översvämningsfrågan fick medvind. Den ena händelsen var att SVT:s Uppdrag Granskning hade börjat ringa runt till olika tjänstemän och politiker och ställa frågor om hur kommunerna runt Vänern planerade med avseende på översvämningsrisk. Det skapade berättigad oro eftersom det fanns många tveksamheter i hur översvämningsfrågan hanterades i planer och bygglov, vilket även kommunrevisionen tidigare hade konstaterat."Journalister verkar viktiga i arbetet med att kommunicera utredningsresultat.
När det handlar om risk- och krisinformation balanserar alla berörda på en fin gräns.
Å ena sidan ska folk få veta. Å andra sidan ska man inte skrämma upp någon.
Hur tycker du att informationen borde se ut där du bor? Vet du vilka utredningar din kommun har beställt och hur de har valt att kommunicera resultaten?
I Nyköping bygger man massor av nya hus på mark som ligger lågt nära en havsvik och som till stor del består av gamla sopor. Jag tror inte det finns en tanke på att havet faktiskt kan höjas en del.
SvaraRaderaatt hålla på med dyra VA-anläggningar och tillräckligt med dagbrunnar är lite ohippt. Man blir inte omvald på det. Undrar om inte bilderna på de massakrerade fina villorna vid New Jerseys kust sakta ändå kommer smyga in i folks medvetande?
SvaraRaderaOm du känner till att utredningarna finns så är det bara att begära ut dem - de är offentlig handling. Om de sekretess-stämplas så måste beslutet tas just för din begäran, och myndigheten måste lämna ut så mycket som möjligt av infon - får bara stryka just de sekretessbelagda orden. Sekretessbeslutet kan också överklagas till domstol.
SvaraRaderaJa, jo. Så kan man göra. Men det är nog att kräva för mycket av vanliga kommuninvånare. Det som i högsta grad berör deras vardag borde vara lättillgängligt. Det finns en massa karteringar hos MSB också, bara att leta fram sin kommun och kolla om de har kartrerat översvämning, moränjord eller något annat där du bor. Men lättillgängligt och överskådligt är det inte.
SvaraRaderaHåller med 9.24 nedan - vill man veta får man lov att engagera sig, inte kräva att allt ska bli serverat på silverfat.
RaderaVi är medborgare och medansvariga för besluten i din kommun - inte kunder som kan dra/klaga så fort det inte passar. Kom ihåg det.
Men tack för en bra blogg.
Man kunde önska det. Men jag tror att "Det är något som händer därborta - USA har ju alltid haft orkaner och tornados.". Det som förvånar mig är att man bygger NYTT på mark som dels är dålig och dessutom rimligen kommer att översvämmas inom några årtionden.
SvaraRaderaTrevlig blogg förresten, eller ja, "trevlig" är väl inte rätt men välskriven och intressant!
Hej Maria, Lite off-topic i den här tråden kanske, men jag har ägnat halva söndagen åt att läsa din blogg och jag tänkte bara tacka för den mycket dåliga stämningen! (det var menat som en komplimang). Du har talang för att blogga och jag ser fram emot att läsa dina framtida inlägg. Bring on the dålig stämning!
SvaraRaderaTack :-)
SvaraRaderaBra, kommer att följa vad du skriver!
SvaraRaderaTycker detta citat från en av rapporterna är talande:
"I dagsläget finns fyra pumpar i utloppsledningen från avloppsreningsverket. Om en eller flera av pumparna slutar att fungera vid stora tillflöden till avloppsreningsverket handlar det om sekunder innan ledningssystemet är så fullt att vatten går bakvägen i systemet och tränger upp i abonnenters hus. Förloppet är, med nuvarande utformning, så snabbt att det inte ens finns möjlighet att starta ett reservaggregat för elförsörjningen om orsaken till haveriet är strömavbrott."
Nanotec
Jag tycker inte informationen vare sig är svårtillgänglig eller svårbegriplig. Inget av det här är några nyheter, men folk vill inte veta. Och framför allt skulle de inte vilja betala för kostnaden att bygga för 1000-årsscenarion. Och inte heller avstå från att bo strandnära, trots att 9-miljonersvillan med största säkerhet inte kommer stå kvar om 100 år (Skanör-Falsterbo). Man vill inte veta.
SvaraRaderaJournalister gör överlag ett uruselt jobb. De gånger de har rapporterat inom mitt kunskapsområde är allt galet och jag börjar ju då undra hur det står till med rapporteringen på de områden där jag inte är expert.
/Eva
Bah! Har man en 9-miljoners budget kan man bygga nära stranden och göra villan flyttbar i sektioner eller flytande eller bygga den på stolpar som kan förlängas.
RaderaHittade hit via Cornucopia och har nu läst ganska många av dina inlägg. De är rejält deppiga men på ett bra sätt, för du besrkiver tankarna som infinner sig när man inte förnekar saker längre och det är skönt att veta att man inte är ensam. Det är som att läsa Cornucopia fast med känslor också...:) Jättebra, tack!
SvaraRaderaUnderbar avslutning på ditt inlägg Jennie!
Radera"Vill man veta får man lov att engagera sig" - ja, det kommer bli mycket av egenhändig informationsinhämtning framöver. Men om man gillar folk i allmänhet och förstår att alla inte varken kan eller förstår hur man ska hitta informationen - ska vi bara lämna dem efter oss, då? Omställarna måste också vara goda pedagoger.
SvaraRadera