torsdag 29 november 2012

Vatten är väl vatten, var än det kommer från?

Nu slår Aftonbladet upp vilka länder som i första hand kommer drabbas av klimatförändringar. "Vi har hela listan", typ. Thailand ligger överst. "Svenskarnas favoritparadis". Så bra, eftersom så många svenskar bryr sig om just Thailand så kommer säkert alla tidigare Thailandsresenärer omedelbart börja ställa om nu.

Aftonbladet beskriver också hur stigande havsnivåer kommer påverka kuststäderna i främst södra Sverige. Många av våra större städer kommer vara utsatta, bland annat Malmö, Göteborg, Kalmar och Karlskrona. Som jag tidigare skrivit om är det stigande havsnivåer på runt 2 meter man numera räknar med till år 2100. Länsstyrelsen Skåne har därför satt upp en 3-metersgräns gällande all nybyggnation.

                                                  handkolorerad översvämning, förr-i-tiden

 Men Aftonbladet skriver ingenting om vilka orter som är mest översvämningshotade när det handlar om höga flöden i vattendrag, dvs sjöar och åar som existerar redan innan klimatförändringarna. Där ligger orter som Kungsbacka, Göteborg, Lidköping, Karlstad, Jönköping, Värnamo, Kristianstad, Uppsala, Stockholm, Lindesberg, Örebro, Falun, Vansbro, Malung, Edsbyn, Vännäsby, Älvsbyn och Haparanda i topp.

Som framgår av här, på sidan 8, håller MSB redan på med beräkningar över 200-årsflöden. Något man inte tidigare tyckt ha behövts. Nästa år får vi veta nivåer myndigheterna tänker vi ska planera för att undvika.

Ett hundraårsflöde är en översvämning som beräknas kunna inträffa vart hundrade år. Det var tidigare det mesta man kunde tänka sig skulle inträffa. Ingen vet egentligen när vi kommer att ha haft så mycket översvämningar att vi ska räkna om dem till tioårsflöden, dvs, vänja oss vid det onormala. Men att MSB nu tänker ordna beräkningar på 200-årsflöden är ett steg i den riktningen, helt klart.

I en annan sammanställning från samma seminarieserie " Översvämningsförordningen 2012, regionala träffar" berättar MSB hur framtida olyckor ska redovisas till EU. Men jag skulle så gärna se att vi hade information på allt det där redan idag - innan olyckan är framme. Hur många äldreboenden är det som kommer ligga under vatten om det börjar regna ordentligt? Hur många gruppboenden har tillgång till alternativ värmekälla?

Sedan har vi den tredje källan till översvämningar: Nederbörden. Nederbörden beräknas öka rejält i främst Västra Götaland, Värmland och Jämtland, ökningar med upp till 40-50% på vintern - form av regn.

Ställer man samman havsnivåer, höga flöden, nederbörd och rasrisk så är det främst två städer som står ut som riktigt, riktigt besvärliga att leva i: Göteborg och Karlstad. Så här ser en framtida riskkarta för Karlstad ut, med samhällsviktig verksamhet, kulturminnen, kyrkor och allt inräknat:
                                                MSB: Exempel på riskkarta, Karlstad

11 kommentarer:

  1. Hmm...Karlskrona planerar att bygga en helt ny stadsdel i anslutning till havet. Kan man tänka sig att man får ett väldigt sjönära läge där inom en inte allt för avlägsen framtid ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det lär nog behövas för att ta sig till jobbet, själv bor jag 75 m.ö.h. så jag är nog inte kvar här när vattnet når hit.

      Radera
    2. Jag har vänner som bor på en av de där lågt placerade öarna i Karlskrona skärgård. Har försökt få dem att inse att det kan vara läge att flytta på sig framöver. Det går...sådär bra .

      Radera
    3. Ja, vart ska man flytta ?
      För att undvika klimatkatastrofen, finanssammanbrottet, kärnkrafthaverierna, miljögifterna, laglösheten, elitstyret, samhällssammanbrottet, polisstaten, allmänpladdret, just-in-time-kollapsen.
      För första gången i historien finns ingen väg till jungfruliga ängder

      Radera
    4. Sverige är nog ett av de bättre valen.

      Radera
  2. Kommer ihåg -95 när det var gott om vatten i bla Piteälven. Sommarstugor flöt nedströms, bron i Älvsbyn var endast dm från att spolas iväg. Det stod två grävmaskiner på vardera brofäste redo att gräva av vägbaken för att leda runt vattnet. De nybyggda älvsbyhusen på stranden hade vatten upp till fönstren. Korsningen (numera rondellen) inne i byn var vattenfylld och Sparta hade källaren full. Undrar vilka konsekvenserna blivit med 50 cm till?
    /H

    SvaraRadera
  3. "flytande sommarstugor"- Hu - den bilden får mig att tänka på Mikael Niemis "Fallvatten".

    SvaraRadera
  4. Vännäsby? 120.000 umebor är bosatta två mil nedströms också. Och större delen av centrala delarna ligger dessutom så pass lågt som fem meter över havsnivån.

    Mikael Niemi har skrivit boken som jag själv tänkte skriva, fast han skriver om Luleälvens dalgång. Problemen är dock desamma i Umeälven. Jag snackar om två av Europas största flodsystem, men vad jag känner till så finns ingen speciell beredskap för att nåt liknande detta ska kunna inträffa, likväl är det inte alltför många år sedan en dammlucka brast i Stornorrfors, bara 12 km uppströms Umeå centrum.

    Annars är det som Anonym 16.45 säger, det var väldigt nära en större katastrof redan på 90-talet då det bara skiljde en decimeter mellan Vindelälven och landsvägsbron.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, jag utgår bara från MSB:s kartor. :-) Ska ringa och fråga dem någon dag hur de graderar faran.

      Radera
    2. Nedre delen av Umeälvdalen, från sammanflödet med Vindelälven ungefär, är väldigt flack. Flera gånger har vårfloden varit på gränsen till katastrof, förutom 1995 var även 1938 ett rekordår, men 1796 års vårflod var älven ytterligt nära att ta ett nytt lopp ner till havet.

      Det finns litteratur om du letar, även SMHI har tror jag, hittade i hastigheten bara den här
      http://www.smhi.se/kunskapsbanken/hydrologi/1938-spolandskatastrofen-i-umealven-1.12872

      Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)