måndag 5 november 2012

Öland


"Borgholms kommun håller på med en utredning om möjligheten att kunna använda havsvatten för att rena till dricksvatten. Det kan vara ekonomiskt försvarbart men ledningsnätet från havet blir kostsamt." 
minnesanteckningar från dricksvattenworkshop Länsstyrelsen Kalmar län 120315
                                                    Bödabukten finns än så länge kvar

Jag älskar Öland. Tycker att det är den vackraste platsen på hela jorden. Min mormor och morfar var ölänningar och jag har tillbringat mycket tid där. Vi har vårt sommarhus där. Jag hade tänkt att jag skulle bo där permanent i framtiden. Så kommer det inte att bli. Jag vill ju slå mig ned på en plats som ger mina barn och barnbarn så goda förutsättningar som möjligt. Det platsen är inte Öland. 
"Vad gäller dricksvattenförsöjrningen finns det särskilt sårbara områden. Ett är Öland, som har ont om vatten redan idag. Öland har få vattenmagasin samt en stor konkurrens om vatten mellan till exempel jordbruk och turism. Båda dessa samhällssektorer väntas få förlängd säsong." 
ur rapporten klimat och förändring- möjlighet och utmaningar för Kalmar Län
Konstigt - vilka turister vill komma till ett ställe där alla stränderna har eroderat bort? 

När jag hade läst igenom de rapporter som fanns om Öland och klimatförändringar ringde jag upp en handläggare vid Länsstyrelsen i Kalmar. Så här lät vårt samtal:

- Jag har läst igenom rapporterna och tänker att Öland, med all erosion (sandstränderna kommer trilla ner i havet) , brist på dricksvatten och höjning av havsytan inte blir någon rolig plats att leva på år 2050? Blåsigt blir det också.

-Ja, Öland kommer nog mest fungera som en uppställningsplats för vindkraftsverk i framtiden. Tyvärr. Det blir svårt för människor att leva där. 

-Men jag älskar Öland! Jag har mitt sommarhus där. Jag hade tänkt mig att bo där.

- Jag är också ledsen. Jag har också sommarstuga där. Du för gärna skriva om det här, för vi vill gärna sprida resultaten. 

                                              camping på Öland förr-i-tiden

Vad gör Borgholms kommun åt det här framtidsutsikterna? De stoppar huvudet i den sand som ännu finns kvar. Och vill få dispens från strandskyddet. Det gäller att smida medan järnet är varmt, att få in de skatteintäkter man kan.  Jag letar i lokalpressen efter någon som helst form av kommunalt engagemang i frågor som rör omställning. Men hittar inget. 

Istället låter Borgholms kommun Böda sand slösa vidare på det lilla vatten som finns genom att bygga ett gigantiskt vattenlekland. Böda sand är den enskilt största konsumenten av vatten på norra delen av ön (där vattensituationen är värst) . Om femtio år finns den stranden inte längre kvar. Nåväl, som en vän tröstande sade till mig: "Det kommer väl nya stränder." 

Öland var sist av de svenska landskapen att stiga upp ur havet, så då är det ju inte konstigt om det blir först att sjunka ned igen. 

5 kommentarer:

 1. Intressant! Vi var på Öland i somras och drickvattnet var gult! Det var knappt så vi vågade dricka det.

  SvaraRadera
 2. Samtidigt som man uppskattar uppriktighet från myndigheter så var ju svaret väldigt tragiskt. Så uppgivet på något sätt.

  SvaraRadera
 3. Bygg ett par ledningar till lämpliga större sjöar i inlandet, det är inte orimligt dyrt att pumpa vatten 3-5 mil, ledningen håller i generationer och el finns det gott om.

  När havsytan stiger blir det värre, Öland lär nog inte vallas in.

  SvaraRadera
 4. Intressant att hitta din blogg. Det ska bli kul att se framtida värderingar av hus nära sjöar och hav. Ännu mer intressant när amorteringsnivån är låg på våra dyra tillgångar. Oavsett kommer vi alltid att klara oss, men världen ser nog trots allt ut lite annorlunda ut framöver.

  SvaraRadera
 5. Kul och kul :-) Länsförsäkringar håller redan på med egna utredningar av översvämningsrisker (vid Vänern) så det lär nog snart sätta sina spår i möjligheterna att få försäkra hus.

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)