onsdag 27 november 2013

"Jag vill också bli en great-grandfather"lånad bild från anno dazumal
Min yngste son Axel och jag ser på teve. Det handlar om släktforskning och Axel frågar mig vad ordet "great-grandfather" betyder. Jag förklarar. "Å, en sån vill jag också bli sen," säger han spontant. "Du kommer bli en mycket bra great-grandfather" svarar jag och får rätt ont i magen.

För Axel är född 2005. Om vi säger att han blir pappa tidigt, vid 25 års ålder, så är vi vid år 2030. Om sedan hans barn ska få barn tidigt så har vi år 2055. Då är Axel farfar eller morfar. Om sedan detta lilla pyre ska bli förälder 25 år tidigare så skriver vi år 2080. Då är Axel 75 år.

Vi vet att det kommer råda svält då. Att det kommer vara svår drivmedelsbrist. Att antalet stormar och mellanstatliga konflikter har ökat. Att stora delar av ekosystemen redan har slagits ut. Att rent dricksvatten är en bristvara och att klimatflyktingarna går att räkna i miljoners miljioner. Då blir Axel farfarsfar. Vad kommer han känna? Kommer han kunna glädjas åt detta nya lilla liv som läggs i hans händer?

 Jag tänker att nu är jag en i kedjan av tidigare generationer, på allvar. En av mödrarna som fött barn till en oviss, förmodligen förfärlig framtid. Det är jag och medeltidskvinnan, jag och järnålderskvinnan, jag och sekelskifteskvinnan, jag och U-landskvinnan. Vi är ett nu.

Däremellan fanns en kort parentes av tillförsikt. Jag föddes in i den. Men det var då, det.

Det finns en klump i halsen som är svår att få bort.

12 kommentarer:

 1. Var inte rädd för framtiden. Lev i nuet, men på ett sätt som inte belastar moder jord. Då vet du att du gör allt som står i din makt för att ge dina barn och barnbarn en chans! Mer än så kan man inte begära. Jag ser mig själv som en superhjälte, jag har sålt bilen för sex år sedan och blev vegan för ett år sedan. Jag odlar min egen mat själv på sommaren och flyger ej flygplan. Jag konsumerar inte kinesiskt plast-skräp från Kina och Jag är lycklig och stolt över mig själv! Dina barn och barnbarn kommer att få det bra, jag gör allt jag kan för att hjälpa dem. //J

  SvaraRadera
 2. För närvarande ökar jordens befolkning med ett nytt Malmö på ca 30 timmar. Så visst har du rätt, Dagens barn går en dyster framtid till mötes. Det tänker jag på varje gång jag möter en förälder med en barnvagn inne på varuhuset som dignar under sitt överflöd av förpackningar gjorda av olja, (plast).

  Alla oroligheter som nu sker runt om i världen beror i huvudsak på att resurser som energi och mat inte räcker till för att fördelas lika på den allt större världsbefolkningen. En tredjedel, eller ca 2 000 miljoner människor, lever på mindre än 12 kronor om dagen. Om alla delade lika skulle beloppet bli ca 40 kronor om dagen.

  Alla som läser detta kan lämpligen jämföra man vad man själv har för dagsinkomst - OM man vågar.

  Där finns nämligen framtiden...

  SvaraRadera
 3. Heja J. Om vi hade 8.9 miljoner fler svenskar som du, kanske vi skulle... nej. Det räcker visst inte. Men jag håller med dig. När civilsationen brinner upp kommer jag att pallra upp rulatorn mot tallstubben (alla träd är då nedhuggna för att bli virke i den nordiska fimbulvintern), hasa upp kalsingarna högre där de sitter ovanpå trikån och skåla i ett sista glas skiffergasskimrande källvatten innan nedfallt från de sista missilerna täckt hela bygden i fin grå aska....

  SvaraRadera
 4. Klimatet blir mer kaotiskt. Fossil energi blir dyrare. Ekonomiska problem ligger alltid hotande nära.

  Utmärkt att du ser på tv tillsammans med Axel. Själv har jag fortfarande dåligt samvete efter att ha placerat min då lilla son ensam framför en fotbollsmatch på 80-talet medan hans föräldrar höll på med något i köket. Han kom in och sa de slåss bara. Vänta lite snart spelar de igen sa jag. Senare fick jag klart för mig att många dödats i direktsändning och min lilla son uppmanats att sitta och se på - ensam.

  Hans lilla son snart 1.5 år pratar mycket nu men orden är svåra att förstå. Han tar gärna mammas eller pappas mobil sätter igång letar upp telefon och rätt bild samt ringer upp. Kul att få samtal men svarar fel av farmor eller farfar blir han besviken han tryckte ju på bilden av den andra. TV försöker hans föräldrar hålla honom ifrån, men skypar gör vi ofta. Kommunikation och utveckling förändras snabbt.

  Drivmedelsbrist 2080 i Sverige har vi om positiv teknologisk utveckling tagit slut. Själv tänkte jag sega kvar med min gamla törstiga V70 tills lämplig el elhybrid bränslecell eller ... kommer. Kanske klarar jag mig de få åren som återstår till autonoma bilar godkänts i Sverige. När de kommer behöver jag knappast egen bil då det blir dyrare och farligare att nyttja. Fast som reserv kan fossilbil bli kvar några år precis som den fasta telefonen först fick upphöra på landet men ännu finns kvar här.

  Klimatkaos ser jag som tilltagande nästan utan möjlighet att bromsa nämnvärt de närmaste åren. Anpassning är nödvändigt. När Axel får barn om 20 år - ok då kan vi kanske ha fått en tydlig broms på ökningen. Teknologiska framsteg nyss lovar mycket men det tar alltid lite tid innan de får kraftig påverkan på samhället. Additiv tillverkning fjärrhantering och prisvärda robotar samt att nästan alla familjer i världen har telefon och strax internet är helt revolutionärt för varor och däribland odling och djurhållning.

  Men framtiden är alltid oviss. Det vi vet är att den ändras ständigt och mycket beroende på oss själva. I dagens nummer av Ny Teknik står tex att 14% av befolkningen inte alls använder internet i hemmet eller mer sällan än en gång per månad, ledaren tar upp att 2013 blir nytt rekordår för utsläpp av koldioxid 36 miljarder ton och att världens regeringar subventionerar fossil energi med 3536 miljarder kr medan förnybart får 650 miljarder kr.

  Risken att en svart svan landar finns alltid. Sålde nyligen en del aktier för att min fru ska bli lugn att huslånet hamnar under miljonen men banken vill ha extra betalt om vi löser lånet före mars. Vår interna familjekompromiss är att betala före årsskiftet. Under tiden kan förstås en snabb ekonomisk kris göra att staten tar en del av de nu räntebärande pengarna som väntar på att få lösa lånet. Finns betydligt värre risker som epidemier eller fallande kometer och asteroider som det är större risk att råka ut för än att omkomma i en flygolycka.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Med en konsenuspräglad folkhemspolitik där måttlighet, rättvisa och jämlikhet var ledord så var vi på rätt väg under stora delar av 1900-talet.
  Med befintlig vattenkraft och hållbar energi från den biomassa och införande av naturgödslat välskött hållbart jordbruk och effektiviseringar av fordonsflottan och tilläggsisolerade hus så skulle vi med nuvarande befolkningsnivå kunnat leva på ett hållbart sätt i Sverige i tusen och tusen år.

  Men dit är vi tyvärr inte på väg nu, och det beror i korthet på följande fyra faktorer: EU som bromskloss för hållbarhet, Ökande klassklyftor, Invandringen och Nedmonteringen av svenska försvaret.

  Korta kommentarer gällande dessa fyra delar:
  EU - EU vill göra sken av att man är någon slags enhet med en enhetlig överstatlig agenda. Egentligen är man bara en samarbetsorgan för ett antal länder som mest tänker på sig själva. Det är ett helt naturligt sunt mänskligt drag att vi självklart vill gynna det som relationsmässigt, kulturellt och geografiskt står oss nära, tex i fallande ordning : vår familj, vår stad, vårt land, vår planet. Kombinationen av att allt Sverige gör som avviker från EU-regler antingen stoppas av EU för att det anses som handelshinder eller också gör det hopplöst för svenska företag att konkurrera som tex bönder som med svenskt djurskydd ska konkurrera med utländskt. Lägg därtill att endast de största företagen har råd att driva effektiv lobbyverksamhet i EU vilket definitivt tar död på all hållbar utveckling.

  Invandringen - eller vi kanske ska säga svenska politikers ständiga jakt på tillväxt vilket idag kräver en ständigt ökande befokning i Sverige (Remember Annie Lööf som tycker vi ska bli 40 miljoner invånare i Sverige...). Genom att ta emot stora mängder folk från överbefolkade länder där man nu börjat slå ihjäl varandra kommer vi självklart att gå samma öde till mötes här, viket snabbas på av att invandrargrupper får skaffa stora barnaskaror samt av att kulturerna är kraftigt avvikande från den svenska vilket gör att friktion och missförstånd lättare uppstår.

  Ökande klassklyftor: Överklassens girighet i kombination med passiviseringen av medelklass/arbetarklass leder till minskad hållbarhet och ökad grund för allvarliga konflikter. Eftersom medelklass/arbetarklass nu (till skillnad mot för 100 år sedan) överlag har ett OK boende, falukorv att äta och förströelse på TV och Internet, så protesterar man inte mot de ökade klyftorna och så länge livsmedelsindustrin och nöjesindustrin kan fortsätta pumpa ut vrålbilliga varor av allt sämre kvalitet och marknadsföra dem som utmärkt kvalitet så sitter folket snällt med micropop framför TV:n utan att klaga. Och varje år sköljs åkrarna med Round-up som rinner ut i våra marker och hav och för varje år så blir vi lite lite mer sjuka av maten, men det kommer smygande så vi klagar aldrig.

  Försvaret: Värnplikten hade en funktion i att överbrygga klyftor. I lumpen fördes män samman från hela samhället på lika vilkor: fattig, rik, vit, svart etc. Det kunde vara en blivande lastbilschaufför som var plutonchef och en menig som var blivande direktör (egen erfarenhet). Nedmonteringen av svenska försvaret gör också att vi inte kan försvara oss och således är helt i andra länders våld, så skulle någon inte tycka om att vi byggde ett hållbart samhälle så kan vi snabbt tvingas rätta oss i ledet.

  Varför detta till synes nationalistiska dravel då? Tja, en definitionen av ett land är ett geografikt område där samma lagar gäller för alla, både skrivna och oskrivna. Inom ett land måste man kunna kommunicera, därav ett gemensamt språk. På grund av stora skillnader i bakgrund och förutsättningar är det svårt att se att inte planeten behöver delas upp i olika länder. Tyvärr så kan länder ledas av dåliga ledare så länder måste kunna försvara sig mot angripare och det tillsammans med självförsörjningsproblemet är väl problemen med att göra väldigt små länder. Nationalstater med flitiga internationella samarbeten sinsemellan är nog det enda rimliga.

  Maria, din analys om framtiden kan tyvärr vara riktig. Vem vågar vända skutan i tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju också utveckla sig som så att när landet sjunker ner i misär så sticker invandrarna tebaks till hemländerna, där är åtminstone varmt. Försvara ett land utan naturresurser värda en ockupation ? Skulle inte tro det behövs, ett glesbefolkat svinkallt land utan lättutvunnen olja eller andra plundringsbara resurser, fyllt med en massa i framtiden meningslös infrastruktur, är inte värt besväret ockupera.
   EU i framtiden - hahahaha…
   Så för att svara på blogginlägget: Bara att försöka förbereda sina efterkommande på överlevnad i ett landskap av kraftigt reducerad befolkning, kollapsad industrialism och helt nya förutsättningar. Finns saker att ta tag m.a.o.
   Vart det tar vägen med förgiftning, konsekvenser av kärnkraftsammanbrott, översvämningar, krig osv just där man befinner sig kan man inte räkna ut, så man får stanna där man är hemma (möjligen inte alltför låglänt och urbant)
   Sen när man vandrar vidare så hamnar man väl på nån annan planet där folkvett råder
   Den här är tydligen avstjälpningsplats för universums alla ego-haverister

   Radera
  2. Jamen då är du också så välkommen hit i skaran, bästa Freddy :-)

   Radera
  3. planeten alltså

   Radera
 6. Det är meningen att jag ska bli morfar i slutet på januari. Jag funderar mycket på hur barnbarnets tillvaro ska bli...
  Klumpen i halsen är där hela tiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet hur det känns, är bonusmormor till tre små. Man får försöka tänka, att just det här barnet kan bli barnet som räddar världen. Eller som räddar sig själv. Och glädjas åt det som finns här och nu.

   Radera
 7. Hej alla,

  Jag är ett privat lån långivare, tillförlitlig, pålitlig långivare, jag gör lån till företag och privatpersoner vid låga och prisvärda ränta på 3%. Letar du efter ett företag lån, personliga lån, bostadslån, billån, studielån, skuldkonsolidering lån, lån utan säkerhet, och riskkapital? Om du vägrades ett lån av en bank av finansinstitut för ett eller flera skäl. Du är på rätt plats för ditt lån Solutions.If intresserade av lånet erbjudandet vänligen kontakta oss via e-post: rllender@hotmail.com

  Invänta dina snabba svar.
  Hälsningar,
  CEO

  SvaraRadera
 8. Hej alla,

  Jag är inte ett privat spam bot.

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)