lördag 28 september 2013

I en säng i Bagarmossen och i en liten håla i Västergötland för mycket länge sedanJag vaknade okristligt tidigt härom natten och kunde inte somna om. Klockan var bara lite över tre och jag tyckte att det var lika bra att jag väckte min man så att jag hade någon att prata med.

- Hur tänkte de första människorna som begav sig så här långt norrut? Det måste ha varit i maj, det kan inte ha varit i november, ingen är så dum. 

Ett mumlande till svar var allt jag fick.

- Sen satt de här upp mitt i vintern och skulle hålla sig varma. Hur stort spill tror du inte att det blev, alla som inte hade samlat tillräckligt mycket mat för att klara hela långa vintern. 

- Några gick ju ännu längre norrut, tänk på inuiterna, svarar min man sömndrucket.

- Ja, men jag tänker på det där enzymet som gör att vi kan spjälka ner komjölk i våra magar. Det äldsta man hittat i hela världen är från Västergötland, för sisådär en åttatusen år sedan.

(Nu tar jag i, det k a n ha varit bara för fyratusen år sedan. Jag minns dåligt sådär i mörkret, men allt står beskrivet i Lasse Bergs bok "Skymningssång i Kalahari". Läs den, om du inte redan gjort det. )

-Varför räckte det inte med getter? Och tänk på alla som inte klarade av komjölken!

Inget svar.

- Det är ändå det där med att kunna lagra mat över hela vintern och kunna hålla sig varm som allt mals ned till. 

- Men just nu har vi mat och är varma...

-Men sen! Snart är vi där igen att några klarar sig och några inte. Tänk på de fåvitska jungfruarna. 

-Sov nu, det är en order!

- - -

9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Ja där kokade du ner villkoren i vår del av världen till ett koncentrat. Att överleva här i sin enklaste och mest ursprungliga form handlar om att ha ett tillräckligt stort förråd av torr ved och att kunna skörda, torka och förvara gräs för att fodra idisslare med.

  SvaraRadera
 3. Jag har börjat elda försiktigt för att känna mig lite förberedd om något händer. Nu fanns det människor här i Sverige som levde helt på jakt fiske och samlande av ätliga växter långt innan jordbruket med kor började. I böcker hemma finns sådan kunskap om nätet blir otillgängligt. Jag utgår från att sannolikheten är större för korta svåra tider. Funderar inte nämnvärt på idisslare.

  Till våra möjligheter att klara svåra kriser hör ett mycket stort uppbyggt kunskapsförråd och verktyg. Fast efter några dagar utan rinnande vatten och el en kall vintermånad blir det inte lätt i höghus. Någon organisation för att utrymma finns inte längre utan måste improviseras.

  Ekonomiska kriser kommer ofta och klimatkaoset tilltar utom för förnekarna. Sedan finns det ett otal andra mer eller mindre sannolika negativa händelser. Hittills har vi fått allt bättre resurser och kunnande sett på några års sikt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Fast de första människorna i Sverige var knappast bönder. Det är vi bönder som är oroade över förråd hela tiden, medan jägarna reder sig i alla väder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att de första var jägare råder det ingen tvekan om men de var nog max några tusen skulle jag tro. För övrigt utgör samlandet basen för de flesta kulturer före jordbruket. Skulle tro att det var oerhört viktigt för att överleva här med pilbåge och kastspjut som bästa jaktvapen. Fällor är i och för sig icke att förakta.

   Idisslarna har varit med här i snart 6000 år. Se neolitikum i Sverige.

   Radera
 5. Om komjölkssmältningsgenetiken och historien: http://www.nature.com/news/archaeology-the-milk-revolution-1.13471

  SvaraRadera
 6. Jag tror dom första invånarna i trakten kring Bagarmossen var smartare än dagens iaf..
  http://cornucopia.cornubot.se/2013/10/viktiga-svenska-kristjansters-dns.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone de som fattade besluten om kristjänsternas utlandsberoende hade otur med tänkandet. Gissar att de inte var särskilt många även om nu de flesta nog bor inom några få mil från Bagarmossen. En förändring borde komma inom kort. (Fast jag är inte optimistisk just nu

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. Var blev du av?'
  Man skall inte väcka maken mitt i natten !'
  Täppte han till käften på dig?
  Har han legitimation?
  Krya på dig.
  Det blir garanterat en istid snart.
  Känns det bättre?

  Jungman Jansson

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)