torsdag 6 juni 2013

Vi som är du och bror med varandra

"Den trygghet och det välstånd vi upplever i Sverige har byggts upp genom århundraden av internationella kontakter, handelsutbyten och invandring. Det är viktigt att detta fortsätter till framtida generationers gagn"
           H.M. Konungens tal på nationaldagen 2012 

                                    

En gång i tiden arbetade jag som en av Miljöpartiets spökskrivare. Inför valet 1998 hade jag ett par hetsiga diskussioner med Birger Schlaug, diskussioner som jag lärde mig mycket av och som jag ofta har återkommit till. Det handlade om hur man skriver. 

Jag skulle göra om ett hushållsutskick som Birger hade skrivit första utkastet till. Målgruppen var att nå dem som läste Aftonbladet "Kvinna". 
"Du skriver som om du vet hur människor har det. Du stryker dem medhårs, talar lugnande och inställsamt," sade Birger. "Men vi har faktiskt inte en aning om hur andra människor har det."


Jag ville nå målgrupper, skapa god stämning och sprida förståelse och skrev precis så som Birger sa. Det är rätt lätt. Man fixar ett gemensamt tilltal, bara - om att vi är en och vill samma sak. Egentligen. 

Det här tilltalet (som slank så lätt ut ur min egen mun, penna, dator) har med tiden gjort mig allergisk mot samtidens "vi". Varje gång någon vill vara "vi" blir jag misstänksam, vare sig detta "vi" indefinierar mig eller inte.  

Idag är det Sveriges nationaldag. Några kommer idag ta chansen att tala om "oss" som "vi". 
Fundera lite på om du vill vara med i deras klubb. Det kommer med all säkerhet kosta dig något i slutänden: 
Ett prinsessbröllop, 
ett nytt lagförslag, 
en ny arena, 
ett svindyrt mobilabonnemang, 
en evighetsprenumeration på strumpor. Whatever. 

Tro inte att gemenskap kommer gratis. 


15 kommentarer:

 1. Vi är överens med mig. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Vill du prenumerera på strumpor? Eller gå med i min bokklubb? ;-)

   Radera
 2. För att vara petig. Det ståndande prinsessbröllopet betalas av pappa kungen helt och hållet. Gillar inte mobbning av kungahuset. Varför riktas inte vreden mot de verkliga makthavarna i stället för mot denna historiska institution vi har kvar i Världens modernast land.
  Moventia

  SvaraRadera
  Svar
  1. ....betalas av pappa kungen, som får sina pengar från vem?
   Jag undrar hur lång tid som jag och andra skattebetalare behövt jobba för att betala spektaklet?
   Nej, befria kungafamiljen från det fruktansvärda ok som det måste innebära att vara tvångsfödd in i denna sagovärld.

   Radera
  2. Och ersätta kungahuset med en president som kostar ännu mer, är korrumperbar, måste lägga stora delar av sin tid och sina resurser med att bli omvald, kommer att vara hatad av en minoritet (eller ibland en majoritet) av folket? Vad är fördelen?

   Nej, svenskar skall vara extremt tacksamma för sitt schyssta kungahus. Kungahuset är det enda vi har som definierar Sverige, oavsett om man gillar det eller inte. Det finns inget som kan ersätta det med samma effektivitet och funktion.

   Republikaner borde lägga sin energi på att ta itu med några verkliga problem. Kavla upp ärmarna, flytta till Rinkeby och visa att man vågar stå för det man säger.

   Radera
  3. Visst, det går väl an att betala för ett kungahus som gör ett vettigt jobb... men att pröjsa för två snorungar som partar runt på Rivieran för mina skattepengar är bara för mycket.

   Radera
  4. Isåfall kan jag glädja dig med nyheten att båda dessa snorungar har egna jobb och allt ev. pratande på Rivieran (eller andra platser för den delen) sker med deras egna pengar. Dom tjänar säkerligen bättre än vad både du och jag gör.

   Om jag var du skulle jag vara mer upprörd över att Pappa Staten lägger mer av dina skattepengar på att jaga brunhyade i Afghanistan än vad de lägger på alla former av obeväpnad diplomati sammantaget!

   Radera
  5. Självklart är jag mer upprörd över vår inblandning i Afghanistan, MEN nu var ämnet kungahuset...

   Att Madeläään hade eget jobb var en nyhet för mig! Menar du 'jobbet' för WCF som är oavlönat?

   Och hennes privata pengar? Är det de som kommer från pappa Knugen? Eller har hon sommarjobbat på McDonald's?

   Radera
 3. Nej Vi, dvs majoriteten, är inte alltid överens med mig. Ska själv på ett dop inne i stan samtidigt som denna lilla brottsling spärrar av trafiken. Ja hon har för vana att köra i bussfiler, men nu när hon ska visas upp för de vördnadsfulla stör hon mycket med alla avspärrningar.

  Ja Maria bokklubben verkar lockande. Har för mycket böcker hemma och på landet. Vill ändå ofta ha fler. Vi, dvs du och jag, är inte alltid överens men nu föreslår jag att du funderar lite på en bokklubb och dess inriktning. Kan ge dig extra inkomster utan stora ekonomiska insatser. Funderade en gång på att starta ett förlag och träffade ett 20-tal andra som hade liknande planer. Nästan alla var hemlighetsfulla inledningsvis men efter några träffar var Vi överens om att ingen ide var lika dvs inget presumtivt förlag hade samma inriktning. Ja förlag är inte samma sak som bokklubb, men har viss beröring och vi, var inte ensam, startade inte förlaget även om det nog skulle blivit lönsamt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag skulle ha en bokklubb skulle jag ge bort de böcker jag redan har. Jag har så många som ingen i min omgivning vill/orkar läsa. Nej, jag är nog en usel försäljare, jag är bara bra på att själva förpackandet.

   Radera
  2. Äh inte behöver du sköta försäljningen. Ägna dig åt själva valet av böcker. Förpackandet kan du sedan också delegera när bokklubben växer. Kommer du på en bra bokklubbside lovar jag att bjuda på kaffe och lite mer blandade företagsideer. Har just lyckats slippa åka med min vuxna dotter och min fru för ny soffa till dottern och skyddsplast och flyttlådor till oss (oss är ju en form av vi och syftar här på min fru och mig, som ska flytta ut allt löst från köket till andra rum inför en lite tidig renovering). Ska istället hantera ved ute och verktyg inne vilket passar bra en sådan här helgdag.

   Inser klart att jag ofta brukat ordet vi för att påverka andra vid möten ansikte mot ansikte och även ofta lyckats. Får nästan alltid stor behållning av vad du skriver. Jag inser givetvis att du inte kommer att starta en bokklubb, men tror att det skulle vara nyttigt att du ändå tänker lite på vad en sådan skulle ha för sorts böcker.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. Nationaldag? Av princip bojkottar jag allt som har med någon som helst glorifiering av tyrannen Gustav Eriksson (Wasa) att göra.

  Ingen annan i historien har betytt så mycket för att förslava människorna i det här landet. Varför ska det firas också? Det räcker väl med att det vi har konfiskeras med jämna mellanrum.. och festas upp av Lööf och Stureplanscenterns koryféer.. eller delas ut som bidrag till Facebook och deras serverhallar..

  Han körde inte i bussfiler, men det är nästan det enda olagliga han inte hann med under sin tid vid makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Han fildelade inte. Och inte var han rasist heller. Det räcker väl för att få OK stämpel av vilken kvällstidninghaverist som helst?

   Radera
 5. https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/485562_481628841906096_410261705_n.png

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)