lördag 1 juni 2013

Det goda jag vill

"De sex vanligaste orden som män väljer för att beskriva samhället är alla potentiellt begränsande. Arbetslöshet, byråkrati, osäkerhet om framtiden och skyller på varandra, resursslöseri och kortsiktighet ligger i topp hos männen" 
 www.sverigestudien.se  
"Om vi inte följer våra egna livsvärden kan vi uppleva stress, existentiell ångest och skuld. Om den existentiella ångesten inte får svar kan den bli destruktiv. Genom en lugn andning kan du dämpa ångesten och sedan ge dig utrymme att börja reflektera över budskapen i ångesten, granska dina värderingar och finna en egen riktning i livet."
         Karolinska Institutet. Om studenthälsa.  
"Jag förstår inte mitt sätt att handla. Det jag vill, det gör jag inte, men det jag avskyr, det gör jag... Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag" 
(Rom 7:15, 19)
            Den här bilden symboliserar några av mina grundvärderingar. Det är mitt bonusbarnbarn.  
    Hon gillar att arbeta och att odla och att vara tillsammans 
Värdegrund. Det har ju alla. Iallafall alla företag och organisationer. Värdegrunden ska man inte bryta mot, då pissar man sitt företag i ansiktet. Värdegrunden symboliseras ofta av tre ord som anses lämpliga att föra ut. Exempelvis:

"Engagerade, effektiva och tillgängliga". (Polisen)
"Kundfokus, respekt, tydlighet och arbetsglädje" (Försäkringskassan)
"Demokrati, positiv människosyn, enhetlighet, rättssäkerhet och effektivitet". (Arbetsförmedlingen)
"Delaktighet, respekt, trygghet" (Äldreomsorgen i Tibro kommun) 

Vilka har du? 

Som Karolinska Institutet så pedagogiskt skriver här ovanför så får man ångest av att inte leva i linje med sina grundvärderingar. Det är väldigt lätt att glömma bort det. Eller; hela samtiden går ut på att vi inte ska kännas vid våra grundvärderingar. Annars skulle vi inte konsumera så mycket. För solidaritet med kommande generationer och att leva miljövänligt här och nu är några av de viktigaste värderingar som svenska folket vill leva efter. Allt enligt Sverigestudien ovan. 

Vad hindrar oss?9 kommentarer:

 1. Bara något tiotusental år av kulturell utveckling i helt fel riktning.

  SvaraRadera
 2. Hej Maria, tack för en bra blogg.

  Jag lever precis enligt min dröm, pga bra aktieaffärer så har jag köpt en gård med skog och åkrar, har får och bin eget fiskevatten och fantastisk jakt.
  Jag jobbar hela dagarna och helgerna med precis det jag vill och hämtar barnen tidigt på dagis, Jag behöver aldrig oroa mig över ekonomin.

  Ändå så kan jag behöva andas lugnt och djupt för att bemästra ångest /oro och stress, ändå kan jag bli irriterad på barnen för att jag inte hinner så mycket jag tänkt mig osv.

  Det jag vill säga är att vår bästa tid är nu och just där vi står, att allt inte löser sig bara för att man får som man vill.

  Med vänlig hälsning // Tilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som om du har ett härligt liv. Grattis!

   Radera
 3. Mina är: kärlek, arbete, vänskap. Jag gör allt för dom.

  SvaraRadera
 4. Försäkringskassans värdegrund vs Försäkringskassans handlande haltar betänkligt (dagens understatement?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför Försäkringskassan mår dåligt. De har ångest, typ ;-)

   Radera
 5. Vi är produkter av - och påverkar - det samhälle vi lever i. Det är inte lätt att "göra det man vill" när det inte är riktigt socialt accepterat bland människor man bryr sig om.

  SvaraRadera
 6. Sk. värdegrunder är bara floskler påhittade av management-konsulter. Det är enklare att hitta på verbalt trams än att ändra sin organisation i grunden.

  Det finns egentligen bara en enda värdegrund som alla företag och organisationer arbetar efter, men som de aldrig nämner: Ekonomisk Vinst.

  SvaraRadera
 7. BackstugeBengt jag tycker du har rätt om värdegrundsformuleringarna. Säkert har jag också en värdegrund, men inte formulerad i ord. Ändra företag och organisationer har jag arbetat med länge och tänker fortsätta. Att ta bort hinder som "men så här har vi alltid gjort" och onödiga uppgifter som en gång var meningsfulla ser jag som meningsfullt.

  Företag har nödvändigt för längre överlevnad ekonomisk vinst. En stor organisation, åtminstone alla jag haft kontakt med, arbetar också med ett mål som är en viss ekonomisk vinst. Små organisationer kan nog arbeta med enbart nollresultat och bara ta in någon sorts medlemsavgift. Samtidigt kan både företag och organisationer ha andra mål än bara ekonomisk vinst. Mitt första företag startades för att kunna köpa in tonband billigare till mig och vänner men blev snabbt ett nytt företag med fokus på stereo. Vi sålde mest det vi tyckte mest om och prioriterade det vi såg som intressant, kul, spännande och inte det som enkelt gav vinst.

  Maria ditt bonusbarnbarn har en bra inställning. Jag väljer den också. Arbeta lagom, odla för nöje och som försäkring samt vara tillsammans med andra människor. I arbeta lägger jag inte bara att tjäna pengar utan också att påverka samhället för barn och barnbarn...

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)