söndag 26 maj 2013

De förhastade slutsatsernas tid


Jag är rädd för att inte bara kejsaren är naken. Jag tror vi är det allihop. 

Jag har ett par goda vänner som inte alls finns på nätet. De behöver inte vara där för jobbets skull och de har inget intresse av att vara där för sitt eget höga nöjes skull. De bor många mil bort och vi träffas inte så ofta. Ibland pratar vi i telefon med varandra, utan att kunna skicka smileys och göra tummen upp. Vi bara pratar. Långa, reflekterande samtal. De är den sortens människor som gärna gör en sak i taget - och gör den ordentligt.

Var jag också sån en gång i tiden- och när ändrade jag mig?

Med nästan alla andra människor går allting väldigt fort. Jag ser sällan folk som pratar med sina barn nuförtiden. Varje gång det hände blir jag liksom lycklig i bröstet. Jag tänker inte ens skriva här-och-nu och kvalitetstid och andra löjliga benämningar. Men jag vet att det där långsamma promenerandet med ett barn som håller dig i handen, det kommer ta slut. Det är den lilla näven du kommer sakna mest. Sen.

När jag var som mest stressad följde jag bara med strömmen av människor som gick över gatan i Stockholms innerstad, följde med, och upptäckte flera kvarter senare att jag hade gått för långt. Jag hade glömt vart jag var på väg.

Många nätdiskussioner tenderar att bli likadana. Jag har själv en god utvecklad förmåga att dra förhastade slutsatser ur undermåliga underlag. Den förmågan verkar jag långt ifrån ensam om. Det finns ett växande skockbeteende som gör mig orolig. Elakheter mot den som är aningens annorlunda, snabba fördömanden, små nålstick. Gapskratt på offentliga personers bekostnad. Grupperingar för och emot utan att man egentligen vet i startskedet om man kommer vara för eller emot bara om några dagar. Allt går så fort. De mest resursstarka, de mest välutbildade och de mest kända verkar vara elakast.

Kommer vi ens hinna märka om vi förvandlas till en mobb? Jag fick för någon minut sedan en anonym kommentar på mitt förra inlägg:
"...Men en sak har ungarna i Husby, Hagsätra, Skärholmen mm fattat - och det är mer än man kan säga om de flesta här och på fb - det är inte på nätet det kommer att hända."
Kommentaren passade perfekt in i det som jag höll på att formulera. För - om det inte är här det händer, vad gör vi då här?

12 kommentarer:

 1. Jag har satt potatis.

  Om inte jetströmmarna förändrat lågtrycksbanorna alltför mycket ska jag äta egenodlat i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag också. Och så ska jag lära mig att mjölka getter och ysta ost. Min blogg kommer säkert övergå till ett enda långt instagrammande av kärlek till getter. Om jag hade instagram.

   Radera
  2. @maria
   Det är inte antingen eller. Klart nätet har betydelse, enorm betydelse när det gäller att sprida tankar, kunskaper, nyheter och idéer.

   För övrigt har jag också satt potatisen, hållit en liten hand, masserat en liten fot som kniper runt fingret och vaknat med en kram från en liten tjej på 11 månader. Det är grejer det :-)

   Radera
  3. När det du skriver om mobb och elakheter dessutom sker anonymt då har själva ynkedomen normaliserats. Fegheten rättfärdigar sig alltid.

   Radera
  4. Jag skall komma på vad man kan göra med en gård utöver att odla skog och vall, vad passar mig, marken och mina kontaktnät?

   Idag vart det en kortare nattvandring.

   Jag hoppas stadsmänniskorna hittar saker att göra och vilja som funkar så de inte ställer till det med korttänkta lagar osv.

   Radera
 2. Förhastade slutsatser är bekvämt och beror till stor del på vad vi vet, kanske vad vi tror. Behovet av transport med get fanns hos Guden Tor. Jet för transporter i någon skala är modernare.

  Idag betyder Tor med sin hammare föga. Åskan är ganska väl förklarad och beror mer på jetströmmar. Jetströmmar fanns inte före andra världskriget, dvs i atmosfären. Japaner upptäckte fenomenet och nyttjade det snabbt för att kunna bomba USA, med blixt och dunder utan jetflyg. Men vi är mer påverkade av dessa strömmar än det mesta andra. Vädret betyder något om än indirekt också för oss stadsmänniskor. Sol eller regn? Fel fråga - vi behöver en lagom blandning, ett lämpligt klimat. Äppelträden blommar för fullt, men det finns nästan inga pollinerare hos mig. Jag ska försöka hitta en förklaring. Såg två små rävar nedanför trappan med våra katter som nyfikna åskådare. Nej det beror nog inte på de insekter dessa däggdjur äter som snacks. Kan det vara jetströmmarna?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Apropå förhastade slutsatser eller omhuldade södermyter utan stöd i verkligheten.. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mest-alkohol-konsumeras-i-stockholm_8214770.svd

  Det dricks alltså minst i Norrbotten och Västerbotten, långt från nidbildernas Skogsstjärnan, men också långt från Svensk Exports paradnummer - drinkblandarna på Stureplan..

  Godmorgon :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och centerpartister och kristdemokrater på landet har mest sex och är mest nöjda. :-)http://www.aftonbladet.se/nyheter/sverigeligger/article16811057.ab

   Radera
  2. Vad är "på landet" för något? ;)

   Radera
  3. Enl Aftonbladet (denna outsinliga källa till visdom!) så är det Övre Norrland och glesbygd:http://www.aftonbladet.se/nyheter/sverigeligger/article16793793.ab

   Radera
  4. Det är klart att Centerpartister kan vara nöjda. Frågar man två personer och urvalet är tre personer, så kan det ju råka bli "rätt" svar också.. haha..

   Radera
  5. Fredrik Federley har fått svara att centerpartister är väldigt nöjda av sig- men han ju så mycket storstadsbo att han därför per automatik är diskvalificerad :-D

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)