måndag 12 augusti 2013

Att sitta fast i en tunnel i Söderhamn är ingenting


"Beredskapen mot kraftiga regn i de stora städerna är bristfällig, varnar forskare. Ett skyfall över Köpenhamn förra sommaren orsakade vattenskador för flera miljarder, och ett liknande regn över en svensk storstad skulle också kunna bli förödande, säger Torbjörn Olsson, forskningschef på Länsförsäkringar."
         Dålig beredskap mot skyfall i storstäder, Sveriges Radio 121231 

"Sveriges huvudstad är särskilt dåligt rustad för en rejäl översvämning.Redan vid vattennivåer på en halvmeter över medelnivån i Mälaren slås viktiga samhällsfunktioner ut. Först när nya slussen står färdig är det möjligt att släppa ut vatten tillräckligt fort för att undvika översvämningar."
          Skyfall kan drabba hårt, SvD 121218 
Skyfall i Genua 2011, bild från DN
Några gånger har jag, när jag intervjuat experter frågat dem vad de tror behövs för att vända den allmänna opinionen till att bli mer riskmedveten runt följderna av klimatförändringar. "Ett skyfall i Stockholm! Gärna över Riksdagshuset," hoppas någon. När det regnade i Köpenhamn sommaren 2011, kom det vid ett tillfälle lika mycket regn under två timmar som det brukar göra under tre månader. Vattnet slog ut alla kommunikationer och kostnaden blev miljardhög.

Ja, man kan ju alltid sitta och önska sig ett visst scenario. Men jag tror inte att det hjälper. Det finns en vida utbredd förmåga att undvika att sätta in händelser i ett sammanhang. Eller; har någon läst någonstans att skyfallet i Söderhamn, med stoppet i tågtunneln, hänger samman med de klimatförändringar vi kan förvänta oss?

Regn, torka, stormar, mer av eländigt väder, det är vad vi kan vänta oss. Lägg sedan på sikt till en försvagad stat med noll samordning på katastrofområdet (och helt utan bränslereserver) så blir det riktigt mysigt.

Det finns ingenting som kan stoppa den utvecklingen såtillvida inte du och jag och alla andra gemensamt vänder oss bort från våra mobiler och engagerar oss i den här, och andra överlevnadsfrågor, inte enbart i tanken - utan i handling.

Så det lär inte hända.

3 kommentarer:

 1. Tankar kommer först. Handling är senare. Olika åtgärder eller drömmar av oss alla kan ge spridning. En del drömmar kan också ge inkomster. Mobilberoende är kanske inte värst.

  Mardrömmar om översvämningar kan mildras med egna förberedelser men samhället måste få en bättre beredskap än idag.
  Ansvaret vilar tungt på nästan alla beslutsfattare. Vi har också själva ett ansvar. Lite vatten och bränslereserver är enkelt.

  Åker nu ut på landet för att umgås med barnbarnet och hans föräldrar under dagen. Kommer att ta upp om översvämningar också.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Lämna dessa Stockholmare åt sitt öde. Se efter ditt och dina. Ha en lite mer Hobbit-stil på din privatmoral. När skyfallet kommer så har du sandsäckar, vatten, bränsle och mat så det blir över. Om du har plats över kan du ju tända en lykta i farstukvisten för enstaka förirrade kanotister och annat löst råttfolk som lämnar det sjunkande skeppet.

  Risken är tämligen liten att man kommer att göra något innan det är försent.

  SvaraRadera
 3. Ehm, semestrat färdigt nu? Fint! :)

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)