söndag 4 augusti 2013

Sorgmantel


"Wovon man nicht sprechen kann darüber muß man schweigen."
          citat av, ja, ni-vet-vem 
En sorgmantel satte sig på min klänning i morse. Den trodde väl att jag var en jättestor blomma. Vilken besvikelse. Men jag blev lycklig, för jag har inte sett en sorgmantel på väldigt många år. Adam, min äldste son, och jag satt i trädgården och drack kaffe.

- Jag ska sluta blogga, sade jag. Inte skriva folk på näsan längre. Jag är trött på det där.
- Jaha. Undrar hur det hade gått om Elin Wägner hade tänkt så 1913.
- Men jag vill inte vara nån jäkla väckarklocka. Det är en socialt sett skitjobbig position att befinna sig i.

Eller domedagsprofet. Ännu värre, den där excentriska släktingen som alla vet är halvt om halvt galen. Funderar på att flyga under radarn ett tag. Se vad som händer. Kanske ger det mig utrymme och kraft över till att skriva något annat. Vem vet, jag kanske börjar skriva poesi igen - istället. Det vore rätt skönt.

Hur tänker du just nu? Hur ska du förhålla dig till alla stora överlevnadsfrågor i höst? Jag är genuint nyfiken.
20 kommentarer:

 1. Skriv när du får tid, lust och inspiration. Poesi eller blogg. Det ena behöver inte utesluta det andra. Så tar i alla fall jag mig an överlevnadshösten.

  SvaraRadera
 2. Jag fortsätter vara en väckarklocka, har ändå nästan alltid lyckats befinna mig i socialt skitjobbiga positioner. Kanske dras jag till dem. Nu kan jag hur som helst tillåta mig själv att vara precis så socialt obekväm jag alltid varit och samtidigt kanske göra lite skillnad.

  SvaraRadera
 3. Att vara obekväm är ett skitjobb. Räkna aldrig med någon uppskattning. Även om omgivningen är orolig vill man inte veta. Om man får veta blir man bara irriterad. Om det händer det man fått veta, skyller man ifrån sig på någon som är " ansvarig " som ingenting sagt. OSV...

  Suck, phu...

  SvaraRadera
 4. Tacksam för alla som bryr sig. Någon som skriver om annat än den senaste livsstilen eller shopping, shopping.
  Det finns många människor vilka egentligen har konsumtionsfatigue men som inte hittar en annan väg. De konsumtionströtta har via dig fått en alternativ världsbild, om än inte rosenskimrande. Det ända vi alla kan vara säkra på inför framtiden är ständiga förändringar. Oavsett om det är förändringar vi själva väljer eller påtvingade genom klimatförändringar, överbefolkning, ekonomisk kollaps och miljöförstöring.
  Men du har mina förstående tankar om arbetsinsatsen med att ha en blogg, och de förväntningar det skapar på ständiga uppdateringar.


  SvaraRadera
 5. Maria, du är en av Sveriges viktigaste personer i det att du sår ett frö i folk som, om det vattnas, växer upp till ett socialt medvetande kring vår civilisations predikament. Ge inte upp för du behövs! Du är viktig för du säger sanningen! Den obekväma sanningen som andra tycker är jobbig, men som blir alltmer viktig att förmedla.

  Det är lätt att känna sig ensam i de tankar du förmedlar, men vi är jättemånga som brinner för samma sak. Det bästa du kan göra för att hitta styrka är att hitta andra människor som försöker påverka, som arbetar med omställning och hållbar utveckling, trädkramare och miljömuppar, permakulturister, aktivister, andra generationens gröna vågare eller bara vanliga människor som på något sätt försöker skapa förändring. Där finner du inspiration, stöd, energi och uppskattning.

  För att jag ska hitta energi att orka fortsätta ska jag åka på Sustainable life-festivalen i Ängsbacka, Ställ om natta i Göteborg, kurs i permakultur. Bland annat. Så orkar jag fortsätta och det hoppas jag verkligen du gör också!!!
  Många kramar

  SvaraRadera
 6. Jag förstår dig. Jag bestämde med en gång att min blogg inte skulle vara politisk. Hur intresserad jag än är och hur roligt jag än tycker att det är med argumentation. Den biten sköter jag i kommentarsfälten hos andra när jag känner att jag hinner och orkar.

  Visst någon har väl fått mig att falla för frestelsen i någon enstaka kommentar.

  SvaraRadera
 7. Jag ägnar mig mest åt de små överlevnadsfrågorna, vilket innebär att bygga jordkällare och låta grisarna böka upp nästa års potatisland. Jag fastnar gärna i det omedelbara, saker jag kan göra som får effekt på en gång.

  Just därför är din blogg så viktig för mig. Du har ett större perspektiv och annorlunda infallsvinklar än jag, och du och dina kommentatorer ger mig (ibland) hopp om att människan inte är en hopplöst självisk konsumtionsidiot. Dessutom känner jag mig mindre ensam när jag läser det du skriver. Jag förstår om du tröttnar, men det du gör är oerhört värdefullt.

  SvaraRadera
 8. Mig har du påverkat Maria. Sedan du skrev om Karlstad och översvämningar med utslagning av centralsjukhuset har det blivit mer tydligt för mig att Sverige också rent internt berörs av klimatförändringarna direkt negativt. Innan såg jag det mer som att det var indirekt och att det var på varmare breddgrader problemen skulle märkas tidigt. Nu vet jag och kan tala med andra om att vi berörs direkt. Talade nyss med min son om översvämningarna i Jönköping med stängd akut på deras centralsjukhus. Ja jag bodde själv under tonåren i Karlstad.

  Ekonomiska kriser är inget nytt - energikriser har vi också haft - pandemier med olika effekt mest milda senast snart 100 år - vädret har vi aldrig förr sett som påverkat av oss.

  Det finns fler problem och många vill själva minska dem och inte säga att jag kan inget göra. Du har gjort skillnad med ditt bloggande. Själv ser jag som ingenjör att mycket ny teknik är på väg men samtidigt kan mycket gå fel. Måste berätta om min syn när en del bara ser återgång till gammal teknologi när kriser slår till.

  En ny ekonomisk kris är allt för stor sannolikhet för inom kort och högbelånade bostäder kan ge problem för många fast det går att minska risken. Svår klimatkris har jag svårt att se att vi kan undvika fast det tar mer tid och drabbar mer barn och barnbarn. Min åsikt är att vi måste vidta de anpassningar vi kan personligen och försöka påverka så gott vi kan. Hur måste diskuteras och du Maria kan formulera dig bra. Fast du måste orka. Fjärilar är upplivande även om de heter sorgmantel och jag gladde mig igår åt humlorna i blommor fast saknar bina.

  Tänker försöka kontakta dig mer direkt i veckan.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det så kommer jag och tittar på ditt växthus. :-)

   Radera
 9. Jag förstår dig men kommer att sakna din blogg om du väljer att lägga ned. Bloggar och andra kanaler för mer eller mindre vetenskaplig information kring de tre E:na finns i överflöd. För mig har du varit en poetisk betraktare av den tragedi som utspelar sig omkring oss - du har satt en mänsklig dimension på händelserna som saknas hos övriga (jag kommit i kontakt med).

  Hoppas du finner att du ändå har något att delge oss i ämnet då och då även om jag som sagt väl förstår dig.

  Vänligen
  En gubbe

  SvaraRadera
 10. Jag vet inte riktigt ännu vad jag skall göra, det beror nog på var jag hittar jobb, OM jag hittar jobb nu när jag har studerat färdigt. eller om jag fortsätter studera något miljö-relaterat.

  SvaraRadera
 11. Du undrade ju hur jag som läsare skulle förhålla mig till överlevnadsfrågorna i höst.

  Jag kommer att fortsätta att diskutera saken med vänner och bekanta, kanske något nedtonat och framför allt inriktat på den ekonomiska kollapsen - jag tror det är den vi märker först och att de är den som de flesta har lättast att ta till sig.

  Jag kommer också att bättra på mina personliga förberedelser genom att lägga upp ett lager för att klara en månad utan samhällsservice och fortsätta omställningen av mitt hem genom att planera och förbereda för utökad odling - med inriktning på matproduktion - inför nästa säsong; bort med prydnadsväxterna. Ska också se över mina utgifter för att bättra sparandet. Har just blivit av med satillitabonnemanget - ingen TV längre. Lite abstinens men mer nytta gjord, fler böcker och annat läst och bättre sömntider. :)

  En gubbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv kommer jag koncentrera mig på att hålla mig frisk och stark och tjäna mer pengar - för att maximera mitt handlingsutrymme kommande år. Jag tror som du att den ekonomiska kollapsen kommer först. Och då står man där med sin tvättade hals (som mamma skulle sagt)

   Radera
 12. Jag kommer fortsätta vara ifrågasättande där jag tror det hjälper i jobbsammanhang, tänker att naturen är min chef.

  Privat lär jag mig att leva på mindre pengar, öka självförsörjning och göra självgraden. Dessa åtgärder brukar räcka som diskussionsämne med vänner tycker jag, fler som är pigga på att prata om förberedelser än rena miljöfrågor men effekten blir ju oftast densamma.

  Fler som sagt men säger ändå, tycker din blogg är skitbra och tror den gör stor nytta!

  Jennie

  SvaraRadera
 13. Jag kommer att läsa en kurs på högskolan i Jönköping som heter "Hållbar omställning. Vägar ut ur kriserna" därför att jag blir mer och mer övertygad att såna röster och kloka inlägg som dina behövs Maria. Vi kommer att bli fler och fler som inser att tillväxt inte är lösningen. Ge inte upp för vi blir fler och fler som vill ha ett mänskligt liv.

  SvaraRadera
 14. Skräms inte! ...är en kommentar jag ofta får när jag pratar om framtidsfrågor. Det är en så märklig reaktion, lite som om man säger till någon att se sig för innan de går över en trafikerad väg och möts med ett "skräms inte". När det farligaste självklart ligger i att inte lyssna. Jag har verkligen uppskattat din blogg och hoppas den fortsätter, du förklarar saker mer lättbegripligt än de flesta andra liknande bloggar vilket jag som nybörjare på området uppskattar. Min egen förberedelse just nu är en nystartad koloniodling, helt enkelt för att lära mig mer om växtodling och göra nybörjarmisstagen nu när skafferiet fortfarande är fullt.

  /Niclas

  SvaraRadera
 15. Tack för alla fina kommentarer. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria

   Visst kommer det att gå åt (korp)skogen...just därför kommer jag att skaffa bi, planterar träd, odlar min trädgård och fortsätter att skriva på min blogg som har i grund och botten samma tema.

   Det finns nämligen hopp om att det ändå inte gör det!

   Och du är en del av hoppet...

   Manfred

   Radera
 16. En kompis bloggade i många år och stred för en fråga, han fick mycket skit, spott och spe. Till slut lade han ner bloggen, utbränd. :(

  Så jag förstår din tvekan!

  Dock måste vi orka. Tillsammans. Jag tänker "by" som lösningen. Vi är långt därifrån men man kan börja, genom att exv prata med grannen sin...

  I din blogg kan du väl skriva några poetiska rader då och då? Enkelspårigheten är väl onödig (har iofs inte läst mer än två inlägg... hittade dig via kommentar på Cornucopia?'s blogg).

  Om inte du orkar hela tiden, ta en paus, vi andra får ta din roll då du vilar. Frågan är om detta kan organiseras, eller om det måste komma nere på varje gräsrot, för det är ju nästan på grärotsnivå många av lösningarna ligger.

  Heja!

  SvaraRadera
 17. Du har påverkat mig mycket och jag tycker din blogg är väldigt intressant. Den får mig att tänka på saker och i andra banor än jag brukar.

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)