fredag 15 februari 2013

Kopparpriset, igen

"hej hur vet man att era koppar priser stämmer ! jag är från linköping och där ligger koppar priserna på råkoppar hos skrotarna på 36 kr / kg blir vi blåsta i stan eller varför ligger det så lågt?"
            Rörmokaren undrar, Kopparpris.se 120918
"Blåsta blir ni inte. Han visar bara vad börsen är. Börs priserna får man aldrig du får räkna ca 15% under börsen som dem stora säljarna brukar få samt vad det är för koppar (procent halten). ( jobbar som inköpare och säljare) men kan säga i dag och även förra veckan så fick man för grov koppar (rör, krukor, formar) 40kr/kg och för milberry (skalad kabel) 43kr/kg"
             Jonny svarar Rörmokaren, 130114 

                        Kopparlampa av gammal dansk design, 69 000 kronor.
                     Svårt att veta hur stor del av priset som är design och hur mycket som är kopparvärde.  
Det går bättre och bättre dag för dag. Iallafall för dem som strippar kopparkablar. Kopparpriset fortsätter att bara öka. Nya grupper vill vara med och dela förtjänsten.
"The profile of the metal thief is also changing, authorities say, from gypsies and immigrants living on the margins of society to mainstream Greeks who have fallen on hard times."
           "Scavengers stripping Greece of Metals"  Greekreporter.com 130211

Det som beskrivs i citatet ovan händer här också. Mina hemlösa källor rapporterade detta redan i höstas. Nya krafter dök upp. Sådana som de inte kände igen sedan tidigare. Det är lönsamt och en i det närmaste riskfri marknad.

Koppar är dessutom vårens stora inredningstrend. Lampor, prylar, ljusstakar - koppar överallt. Jag gissar att snart ser vi inbrott i  hippa inredningsaffärer eller i utställningslokaler - där bara saker av koppar stjäls.  Håll i era kopparkrukor, om ni har några.
"Rykten i marknaden säger att stora mängder köpoptioner på koppar med lösenpris 9000 USD i september har köpts av en stor aktör. Det tyder på att det är fler som är positiva till utvecklingen i Kina under 2013."
 SHBs råvarubrev, "Fokus på Kinas metallhandlare" 130208
Ibland känns det som om Sauron har tagit över mediarapporteringen. Ett uppmärksamt öga stadigt vänt åt andra håll. Det som rapporteras på tevenyheterna. Så att andra saker kan ske i godan ro, helt i skuggan. Som att järnvägen trasas sönder och kyrkor demoleras, stora sjok med kopparplåt bänds ner och bara försvinner. Vi kanske borde sätta Hells Angels att vakta kopparskatterna? 


6 kommentarer:

 1. Innan järnväg med stålräls byggdes i Sverige fördes en intensiv debatt i riksdagen på 1840-talet. Ett stort argumenten emot järnväg var att bonntjuvar som landsbyggden givetvis kryllade av skulle riva upp räls för sitt lokala behov av järn. Signalsystemet då var givetvis ljud från loket.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fascinerande att de var så förutseende på den tiden. Materialstölder är ju ett växande problem för järnvägen och det lär inte bli bättre. Det enda de missade var det tillfälliga överflöd p.g.a. fossilenergi som är på väg att försvinna nu.

   Radera
  2. De enda ståltjuvar jag sett på senare tid var några överförfriskade riksdagsmän på Hamngatan förra året. Guld, koppar och lasange verkar mer populärt hos dagens gangsters.
   Och än är det bara vanlig olja som verkar nått toppen när det gäller fossil energi. Tur att vi har så mycket el i Sverige som inte produceras med fossil energi.

   En åtgärd mot kopparstölder är dnamärkning. En annan är att vara mer försiktig med koppar. När det gäller järnvägen är det andra problem som helt överglänser koppartjuvarna. Underhåll, resurser för snöröjning och fler transformatorer tex.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. Göteborgs centralstationstak renoverades i höstas. Ett fint plåtkoppartak, kanske med brister, togs ner och ett likadant i något grått plåtmaterial sattes upp. Nästan så man tror att renoveringen betalade sig själv, eller kanske tog byggfirman hand om "skräpet"? Vem vet?

  SvaraRadera
 3. En kopparkotte är väldigt tung, men skulle ändå gissa att kopparkostnaden är mindre än 1/25. (Gissar att det där är en av de största modellerna.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man skala koppartråd kan man nog skala av en sån där jättekronärtskocka också :-)

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)