tisdag 19 februari 2013

Vad ska städfirman heta?

"Nära & Kära" åker runt här ibland. Ett köpt alternativ till släkt och vänner, antar jag.


4500 städfirmor i Stockholm kan inte ha fel: Vi stockholmare orkar inte städa själva längre. Eftersom större delen av de här firmorna sett dagens ljus under de senaste åtta åren säger deras påhittiga namn en del om den tid vi lever i. Tanken att kolla upp just namnen slog mig efter att ha råkat på "Nära&Kära" några gånger. Och igår kom dessutom "Städfrid" förbi här på gatan. 

RUT-firmornas namn säger en del om sina ägare. "Lailas städis" vill vara lite kompis. "Carpe diem städservice" och "Fånga dagen städ" tycker nog inte att det är den som ligger på golvet och gnor som ska utnyttja dagens fulla potential. Fast jag kan ha fel. De kanske vet något om medveten närvaro som andra missar. 

Militärer kan hålla riktigt rent, tror " Städkompaniet" och "Städpatrullen". Men "Städsällskapet" låter mer som en klubb. "Natura Städservice" -hur de vill ha betalt kan jag bara gissa. "Dusthunters" vill hellre spela hårdrock. "Sopat-under-mattan" i Södertälje verkar kunna pyssla med lite allt möjligt.

"Städfén" erbjuder lite magi i vardagen. Det gör även "Askungens städservice", men jag undrar om de har funderat på, att om städaren är Askungen, då blir ju köparen hennes elaka syster? 

"Funky business", "Saving by giving" och "Bettafella"ska vara lite hippa och roliga, tror jag. Men inte lika kul som "Spridda skurar" i Danderyd. 

Nej, jag tycker mest om de ärliga namnen: "Baltic städ - och barnpassning" i Djursholm, "Asia for ever" på Söder och "Blå vägens flykting- och arbetsmarknadsverksamhet" i Spånga. 

Och trots att "Märtas städ" är omodernt undrar jag om inte det på sikt är en riktig vinnare? 

8 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ibland måste man få fastna i helt meningslösa saker:-D

   Radera
 2. Finns "RUTs Städservice" måhända ?

  SvaraRadera
 3. En rosa städbil! Finns det någon även kamoflage grön? :)

  SvaraRadera
 4. Det finns så mycket kvar att utforska på det här området. Men jag får nog överlåta det till er.

  SvaraRadera
 5. När jag efter lång tid i sjukvården skulle hem i rullstol erbjöd kommunen bla städservice. Det fanns ca 50 företag verksamma i kommunen. Välj!! Motfråga vem är bäst? Ja det kan jag inte säga men du får byta när som helst, blev svaret. Borde givetvis gjort en kravspec, men som ganska medtagen efter lång sjukvård så orkade jag inte och kommunen vill inte ge något större underlag än namnen utan tycker att alla ska välja. Även om man i realiteten inte har bra underlag.

  Problematiken är att som användare av städservicen vill man att detta ska fungera även om den ordinarie personen är sjuk eller har semester. Detta gör att små företag förmodligen har svårare att få nya uppdrag och det mesta koncentreras till de största företagen. Jag valde det största. Namnen saknade betydelse för mig, men priset var utan funktion eftersom alla fakturerar kommunen och jag får betala samma pris oberoende av företag till kommunen. En del går förmodligen på namn.

  Idag signaturen Granne

  SvaraRadera
 6. Gillar ditt val av etiketter.. :D

  SvaraRadera
 7. Eftersom jag är "old school" och tycker att man skall städa sin bostad själv (så länge man kan, vill säga) blir mitt förslag:

  Ett rent helvete!

  Mvh, Martin i Stockholm

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)