fredag 15 februari 2013

Mer och bättre åt alla


"För att vara en dystopi låter mer fritid, mer gemensam välfärd, mer produkter som håller länge och går att laga när de går sönder, som något man skulle kunna stå ut med"
           "Klimatomställning bortom business as usual" David Ekenlind Kloo, Tiden 130214David Ekenlind Kloo kritiserar arbetarrörelsen för dess bristande engagemang i omställningsarbetet. Hans menar att en omställning kan leda till mer och bättre åt alla.  "Vi kan styra om privat konsumtion av prylar till offentlig konsumtion av utbyggda välfärdstjänster", säger  han. En tulipanaros; både klimatomställning och utbyggd välfärd. Jomenvisst.

Men varifrån ska rösterna och stålarna komma? Hur ska han lyckas rita om dagens politiska landskap av giriga, själviska, gapande fågelungar till dessa nyttiga solidariska samhällsmedborgare? Var hittar han dem som gärna avstår alla nya märkesgrejer för att köpa mer missbrukarvård, mer socialpsykiatri och bättre hemtjänst?

Jag kanske bara är neggig. Man får vara tacksam för ansatsen. Alternativet är ju alla klimatkapitalister som dyker upp. De som säger att vi - eller, några stycken, kommer tjäna massor av pengar på det här. Fast det är kanske dom som med glädje kommer ge bort allt till den offentliga sektorn?

6 kommentarer:

 1. Herr'n aspirerar uppenbarligen på att vara Utopist. Det är bra sätt att hålla samvetet rent samtidigt som man slipper få skit under naglarna.

  SvaraRadera
 2. Jag har ingen smartphone själv. Tänkte säga att det är av ideologiska skäl, men det stämmer bara delvis tror jag.

  Faktum är att jag blivit uttråkad av alla nya gadgets, jag bygger mina datorer av gammalt skrot också, plockar ihop nätagg, lådor och diverse skräpkort som ingen annan skulle använda längre. Jag har slutat spela grafikkrävande spel, spel överhuvudtaget. Verkligheten är nog på nåt sätt.

  Jag vet inte, men jag skulle nog tippa att det är fler än jag som känner samma saker inför konsumtion numera. Tror också vi blir fler för varje år som går. Till slut blir vi den nya tidens motsvarigheter till Nixons favorituttrycks - the silent majority.

  En tjugo år gammal skrotmässig bil kompletterar bilden kanske, ingen annan än jag (i mitt kvarter i varje fall) skulle köra en bil där de flesta av dekorlisterna antingen står lite på trekvart ut från dörrarna, eller saknas helt. Sånt bekommer mig inte, jag känner att jag gör en miljöinsats som inte byter till nån ny supermiljöklassad bil. Jag menar, hur miljömässigt super är den med tanke på tillverkningsprocesserna? Då är de 300 mil jag kör i min gamla bil väldigt miljömedvetna vid en jämförelse.

  Var var jag nu? Ptja, det är fredag och jag känner mig allmänt pratglad antar jag.

  Ha en trevlig helg allihop! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vägrar också smartphone. Vill bli mindre tillgänglig, inte mer. Men det är svårt när man är journalist. Trevlig helg själv. :-)

   Radera
 3. Det känns inte som att kineserna, indierna och brasilianarna har tröttnat på gadgets rikigt än. Och kanske inte våra kära ungdomar heller. Tyvärr. Vi är inte på väg mot utopia, vi är på väg mot kollektivt självmord.

  Harakiri

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vacker video. Den pendlar verkligen mellan vackert/fult/ilska/uppgivenhet. Vi ska alla dö. De flesta av oss vet inte när. Tur det.

   Radera
  2. Den är fin. En av hans bättre, även om konkurrensen är hård.

   Cornucopia
   Honking antelope
   Sky (civilization) is over
   Uneducated democracy

   Ronald Reagens ord är rätt träffande.

   We're at war with the most dangerous enemy that has ever faced mankind.

   There's no place to escape to. This is the last stand on earth.

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)