måndag 20 maj 2013

Alla tänker på Carl

"Narcissists tend to have high self-esteem. However, narcissism is not the same thing as self-esteem; people who have high self-esteem are often humble, whereas narcissists rarely are. It was once thought that narcissists have high self-esteem on the surface, but deep down they are insecure. However, the latest evidence indicates that narcissists are actually secure or grandiose at both levels. Onlookers may infer that insecurity is there because narcissists tend to be defensive when their self-esteem is threatened (e.g., being ridiculed); narcissists can be aggressive. The sometimes dangerous lifestyle may more generally reflect sensation-seeking or impulsivity (e.g., risky sex, bold financial decisions)."
           www.psychologytoday.com/conditions/narcissistic-personality-disorder

Carl Bildt i kofta.Bild från Expressen

Alla tänker på Carl Bildt. Alla pratar om honom. Överallt och hela tiden. Igår satt panelen i "God morgon, världen" och diskuterade Carl Bildt och hans kläder. Där kallas Carl Bildt för "politikens Blondinbella". Det blir lätt så. Att man skrattar lite år honom, inte tar makten på allvar. Men detta att alla pratar om Carl är mer allvarligt än så. 

När Carl Bildt var med vid Arktiska rådets möte förra veckan ställde en vän frågan: Är Carl Bildt psykopat? Hen ställde upp ett antal kriterier för psykopati och menade att Carl Bildt uppfyllde samtliga. Samtidigt, i en annan grupp, frågade en vän om Carl Bildt möjligen hade ett accelererande missbruk eftersom han gjorde så konstiga uttalanden. Nej, svarade någon, men håller han kanske på att utveckla demens? Han verkar inte riktigt veta vad han håller på med. 

Idag lyssnade jag på "maktpodden" med Viggo Cavling och Dominika Peczynski. Den handlar förstås också om - Carl Bildt. Där ställer Viggo Cavling det utom rimligt tvivel att Carl Bildt är fullblodsnarcissist. Han är dessutom en 1900-talsmaktperson, bestämmer de. 

Att ha en narcissistisk personlighetsstörning är allvarligt. Särskilt för omgivningen. Man letar hela tiden efter fel hos andra för att skydda sin egen persona. Men det finns andra konsekvenser. Bodil Malmsten har gjort en fantastiskt träffsäker bild av den åldrande narcissisten i sin roman "Den dagen då kastanjerna slår ut är jag långt härifrån".  
Om det skulle vara så att Carl Bildt, som Viggo Cavling säger, har en narcissistisk personlighetsstörning så får det allvarliga konsekvenser för hans maktutövande. Då handlar allt om att upprätthålla bilden av sig själv och inget om att göra det bästa. Och när tiden går och Carl blir äldre och han får svårare att upprätthålla försvaren, så kommer omdömet att svikta.

För en narcissist är en smygande depression det rimliga och bästa svaret. Alla andra svar kommer göra omgivningen mer illa. 

Vilken är din hypotes?

Carl Bildt i glamourkavaj. Bild från Aftonbladet

20 kommentarer:

 1. Nja, jag tror snarare att han är klassiskt självbelåten. Ingen diagnos utan bara ett uppblåst ego.

  Många av psykopat-kriterierna stämmer också överens med någon som är självbelåten och har en diametralt annan syn på världen (ideologiskt) än den vill ställa diagnosen.

  SvaraRadera
 2. Jag känner honom inte. Min egen tolkning är att Carl är en nörd inom politik och då framförallt utrikespolitik. Det han försöker åstadkomma stämmer ofta med det jag önskar praktiskt och värderingsmässigt så jag har varit nöjd med honom. Han är skicklig och har samtidigt en hårdhet som gör att han klarar sig genom den extrema pressen som mediakritiken ger, framförallt den mediakritik som inte rör sakfrågor.

  Jag tror det krävs extrema personer för att klara av dagens politikerroll. Jag skulle inte vara det minsta förvånad om ledande politiker har personlighetsstörningar då vissa sådana kan vara en tillgång vid extrema interna maktkamper och externa angrepp mot allt som det går att få en reaktion på samtidigt som alldeles för lite av debatten rör sakfrågorna som bra politiker brinner för.

  Jag vet om bra livserfarna och mänskliga moderater som har malts till grus och jag misstänker att Håkan Juholt var alldeles för mjuk.

  Det ser ut att vara ännu värre i många andra länder så jag är inte förvånad över att politiken kan bli sjuk. Vi får ledare som passar sätten som vi beter oss på, övriga slås ut.  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi får ledare som passar sätten som vi beter oss på, övriga slås ut."

   Bra uttryckt Magnus!

   Radera
 3. Det är svårt att ställa en diagnos baserat på hans allt mer förvirrade uttalande jag är dels för dåligt insatt i olika psykologiska diagnoser och dels skulle jag vilja följa han på nära håll ett tag. Men vi borde bortom allt rimligt tvivel kunna säga att alla hästarna är inte i stallet. Hans världsbild (baserat på diverse uttalanden) är inte med verkligheten överensstämde ens lite grann. Eller det var orättvist han vet kanske att jorden är rund, men han verkar tro att bara för en rund form inte har en början och ett slut så är jorden därmed oändlig.

  Är det förresten bara jag som minns valnatten när moderaterna hade vunnit och han var "expert" kommentator i tv-studion. Där fick han frågan vad säger du om Reinfeldt vill ha dig som utrikesminister och svaret löd ungefär i stil med -jag skulle ifrågasätta Reinfeldts omdöme det är inte aktuellt för mig-. Jag gissade att han tyckte att han var för stark att Reinfeldt skulle komma i skymundan om han blev utrikesminister och där låg det dåliga omdömet han pratade om.

  SvaraRadera
 4. Hur vore det med en länk till virriga saker som Carl har sagt, helst med sammanhangen, att länka till politiska motståndare som vill framställa honom som virrig kan råka ge en skev bild.

  SvaraRadera
 5. @ Magnus: Jag vet att du delar många av hans värderingar, ni är väl aktiva i samma politiska parti fortfarande, och det förklarar kanske varför du tycker han gjort och sagt bra saker antar jag.

  Personligen tycker jag det mesta han gjort eller sagt till största delen består av tom luft utan större innehåll. Eller uttryckt som de amerikanska underrättelsepojkarna sa enligt Wikileaks, han är en liten hund som skäller som en medelstor hund.

  Han kostar bara pengar just nu med sitt meningslösa flygresande kors och tvärs i världen. Varför använder han inte email, twitter och Facebook istället, när han nu gillar all ny teknik? Själva vitsen med alla dessa nya prylar är just att slippa resa som ett psyk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna Lindh reste tre ggr / vecka. Carl dubbelt så mycket. Då måste han ju vara dubbelt så bra?

   Radera
  2. Bara 2x så narcissistisk.
   Han uträttar ingenting av värde för landet med allt sitt flygande. Absolut nada.

   Radera
  3. Vi brukar bara ha knähundar så det är helt klart ett lyft att ha en liten hund som skäller som en stor.

   När det gäller klimatångesten så håller jag på att få med resursfrågorna på många olika agendor så folk gör mer åt dem.

   Radera
  4. @ Magnus igen: Alltså, du måste vara unik. Jag har aldrig mött en livs levande moderat som intresserar sig för såna frågor, ändå känner jag några stycken rätt väl faktiskt.

   Diskuteras det överhuvudtaget i ditt parti, eller är det BAU i alla lägen fortfarande?

   Radera
 6. Väldigt märklig kritik i både inlägget och i kommentarerna. Det som slår mig är dels substanslösheten i påståendena om narcissism etc, dels bristen på självinsikt när sekterister dömer ut icke-sekterism som "demens" eller "förvirring".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt i att det är ett tendensiöst inlägg. Men nu är det ju inte bara jag som spekulerar över Carl. Det är snarare en trend att spekulera över Carl - och därmed iallafall aningens intressant.

   Radera
 7. Moderater är enligt ordets definition en sekt. Ganska säkert finns både moderater och andra här. Vad jag anser är det ett slött tänkande som ligger bakom att avfärda alla som inte tycker som en själv som sekterist. Det ger ingen utveckling i samtalet. Att kalla jeppen en fanatisk kärnkraftkramare ger heller ingen utveckling av honom, kanske mer samhörighet med andra fast visst säger det lite mer om mig istället. Personen jeppen har förmåga att tänka och inser tex koldioxidproblemen.

  Ingen har tagit upp möjligheten att Carl drivs av sin adliga fru. Kanske har hon ett kulturellt familjetryck att "förbättra" världen. Jag tror Carl emellanåt gör nytta. Tydligare syns givetvis det han främst gör dvs flyger och far. Enkelt är att ta upp vad han inte gör under det dryga sista år han sannolikt sitter vid makten.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vidhåller nog att de där uttalandena från Carl är ganska mainstream (lite osäkert eftersom det inte är tydligt specificerat exakt vilka som avses). Det betyder att sagesmännen inte är riktigt med på banan själva, om de nu menar allvar.

   Radera
 8. Vem är inte narcissist i vår kultur? Vår kultur uppfostrar oss till det. Vi förstör världen, för att vi är värda det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Det beskrev Christopher Lasch på ett lysande sätt i boken "Den narcissistiska kulturen" - och det var redan 1997. Efter det har narcissismen fullkomligt exploderat. Gränserna för vad som ska innebära att någon har en narcissistisk personlighetsstörning kommer förmodligen få flyttas - om inte hela sjok av befolkningen ska anses ha personlighetsstörningar. Men ändå.

   Radera
 9. Har Calle en adlig fru? Han själv låter som en relikt från den adelsklass familjen Bildt tillhört sen medeltiden - formellt sett är adelsbegreppet avskaffat i Sverige, i praktiken lever det kvar som det alltid gjort.

  Han pratar inte som en ofrälse, han har aldrig gjort det. Undrar om han hade några kompisar utanför adelskalendrarnas svinläderklädda pärmar, om han hade det så kallade han dom kollegor eller kamrater, ordet kompis har han antagligen aldrig tagit i sin mun.

  Karl är ett levande fossil.

  SvaraRadera
 10. Är det inte vanlig girighet? När han är klar med minsteruppdraget kommer han att få ett välavlönat jobb (troligen som konsult) åt de företag han gynnat. Så hans yttranden blir lite konstiga för att skyla över det egentliga syftet. Så agerar ju för övrigt många politiker, både i rikspolitiken och i lokalpolitiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, hade han varit girig hade han inte sysslat med politik, särskilt inte sen statsministertiden. Tänk på att karln fyller 64 år iår - han har ingen tid att casha in på några feta konsultuppdrag. Jag tror att han helt enkelt är intresserad av att vara med där det händer saker som en betydelsefull spelare.

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)