tisdag 21 maj 2013

Vi

När det händer saker i Husby imploderar mediestockholm på bara en halv dag. Det blir liksom för mycket för alla. Oss. Vi som är vi med varandra.

Alla vill vara vi med oss och vi är vi med alla. Gärna hela världen, iallafall med Europa. Hela schlagerfestivalen, det jag såg av den innan jag och sjuåringen somnade, handlade om att "we are one". Lite bibliskt sådär, som om vi alla vore delar av det där trädet. Det metaforiska trädet där Jesus är kroppen och församlingen grenarna och jag ett litet dallrande löv som hör samman med alla andra. Så vackert.Om vi alla hör ihop gäller det bara att anpassa sig. Men en del ska alltid anpassa sig mer än andra.

Vad vill dom där i Husby? Dom. Förklaringsmodellerna är oändligt många, men mynnar snart ut i två teorier. Antingen är de klasskämpar eller ligister. Folk delar upp sig i  höger och vänster. Man vet vad det handlar om trots att man, inte jag iallafall, aldrig har satt sin fot i Husby.

Kanske tycker de bara att de händer för lite där. Men budskapet till oss, alla vi som är vi med varandra, är glasklart: "Vi är inte en del av ert vi. Fuck you."

Några kilometer från Husby ligger Djursholm. Där är man inte heller en del av något vi. Men det gör inget. Man är sig själv nock.

Men i Mälarhöjden, Bagarmossen, Hässelby, Farsta, Axelsberg. På Södermalm, Kungsholmen och i Vasastan, där är man vi med varandra.

Vi som har mycket att förlora vill vara tillsammans. Stå enade. Om några inte vill vara med finns det bara en väg kvar för oss andra. Neråt.

Dom har outsmartat oss.

26 kommentarer:

 1. Tänk om snuten nån gång kunde inse att de förlorar på sitt monomana ljugande. Och journalister nån enda gång gjorde nåt annat än bara vidarebefodra deras pressmeddelanden

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet tror jag att det är kravallmakarna som ljuger, om polisen har kallat dem för elaka saker borde det finnas många inspelningar av det.

   Radera
  2. Spelar ingen roll. Oavsett vem som än ljuger (din mamma, make, kollega, polisen, journalister, soc-handläggaren) så är det en dålig idé att sätta eld på grannens bil.

   Radera
  3. Inte bara snuten som ljuger, alla ljuger. Inte minst dom styrande. Politiker, företag(sledare), journalister, mediaföretag, regeringar.

   Radera
  4. Visst, alla ljuger, men folk i allmänhet har lite extra stora problem med att lagens väktare ljuger, vilket lagens väktare i sin modernistiska PR-yra inte verkar inse.
   Vilket kostar dem en o annan utbränd snutbil och sten i huvet

   Radera
 2. De ljög om den skjutne mannen. Detta är väldigt typiskt
  Eller som en polischef sa till mig när jag nämnde ett fall av ljugande som jag hade direkt insyn i:
  "-Klart att vi ljuger"
  Klart att de ljuger som en del i sin PR, särskilt som de nästan aldrig blir kollade av media.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, poliser ljuger inte mer än andra, tex läkare som ljuger ihop mängder med diagnoser på patienter för att tjäna mer pengar från ett patetiskt försök från staten att marknadsanpassa vården. Sen finns det ju förstås de som utvecklat ljugandet till en stor del av sitt jobb, nämligen politiker...

   Radera
 3. Det var riktigt stor underhållning i ABC ikväll när Landsfadern drog sin absurdistiska retoriska utläggning 10 ljusår från verkligheten, medans en ung kille från Husby sa det enkla självklara "ge bara fan i att tracka oss"

  SvaraRadera
 4. Bortskända och uttråkade kids i Husby m fl orter. Arbetslösheten är hög, ja, men en helt annan, bättre och roligare värld ligger tre tunnelbanestationer bort.

  Hur hög är arbetslösheten i Trollhättan, Karlshamn eller Ånge? Hur hopplös är inte deras situation?

  Inte fan bränns det några bilar i Gällivare eller Åmål, och där finns inget utbud eller någon tunnelbana.

  Sen får AB och den andra blaskan sluta trappa upp med sina livesändningar från förorten. Snacka om att bygga upp en situation som inte fanns med konstlade medel.

  SvaraRadera
 5. Tycker att det är för stora förskoleklasser där jag bor, blir nog att kasta lite sten och tända eld på ett par bilar ikväll så politikerna lyssnar. Ska man tror Miljöpartiet så är det ju precis så man ska göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt och hållet med. Jag vill ha lyse i en gångtunnel en bit härifrån. HA om jag sätter eld på en bil utanför tunneln så blir det ju faktiskt ljust, tada!!!

   Radera
 6. Med tanke på hur påpassad polisen är från media så är det osannolikt att polisen gör tillslag eller visitation av icke misstänkta. Varför skulle de ägna sig åt något som de inte har något att tjäna på men som innebär risk för anmälan? Enstaka misstag kan ju ske, men generellt sett inte. Bara konspirationsteoretiker, sensationsjournalister, anarkister och brottslingar själva skulle påstå något sådant för att gynna sin sak.

  Trackandet består i allra flesta fall av fullt motiverade tillslag mot personer som langar droger, ägnar sig åt stölder etc, och det är klart att de vill få bort sådant "trackande".

  Sen är det ju bedrövligt med segregation och det faktum att det bidragit till att vi idag har sådana horder av människor som är icke anställningsbara, tragiskt för dem och för samhället. Som en forskare på området sa i radion i morse - det här kommer som en brev på posten med den segregation som skett sedan 90-talet.

  När man talar om segregation ska man dock ha klart för sig att det finns de invandrargrupper som inte vill integreras (annat än ekonomiskt) och pratar vi om det fåtal extremister som kommer hit så är det faktiskt så att de tjänar på segregationen och vill ha den för att kunna värva fler. Ska man få 30 000 kr i skadestånd för att vägra skaka hand med en kvinna? http://www.expressen.se/gt/vagrade-skaka-hand--far-30-000-i-skadestand/
  Mindre segregation innebär mer integration, och det kan visst ske, men vi svenskar måste ge dem chansen och de får ta seden dit de kommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att alla som kommer hit ska ta seden dit dom kommer, men jag ska inte behöva seden dit jag kommer om jag tvingas fly. Jag vill fortsätta med mina seder, för de är bäst!

   Radera
  2. Även om man flyr så ska man definitivt ta seden dit man kommer. Man har ju då dessutom all anledning att vara tacksam mot dem som upplåter skydd. Sen har du all rätt att fortfarande tycka att dina seder är bäst, och full rätt att fira dessa seder med dina landsmän. Det kan mycket väl vara så att dina seder är bättre än mina och med tiden kanske jag då tar upp dina seder, men detta tar tid.

   Om man kommer som gäst till ett hus så kanske man inte ska försöka göra om dukningen vid bordet direkt även man vet ett finare sätt att duka på. Det kallas ödmjukhet och respekt för dem som tar emot dig. På samma sätt som jag själv skulle agerat, begär jag också att du skall agera - ingenting annat.

   Radera
 7. Maria, skriv inte om sånt här, du får bara hit den sedvanliga drösen av floskelpellar (o en å annan snut) som drar sina vanliga ramsor à la "på min tid fick vi tugga på tofflorna när vi var hungriga, men vi välte inga bilar"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har märkt att det är känsligt.:-) Men jag förbehåller mig rätten att få försöka ha flera tankar i huvudet på en och samma gång. Jag vill få vara både extremradikal och stockkonservativ - om jag så önskar. Och få ha fel också. Och ändra mig. Men det är inte särskilt högt i tak någonstans nu.

   Radera
  2. Kan tycka att dina uttalande är väldigt märkliga då du verkar tycka att detta är ok? Att polis och brandmännen får skylla sig själva? Vad är meningen att förstöra för andra bara för att visa sitt missnöje. Detta kommer bara slå tillbaka mot alla de som bor i förorterna och visar bara att integrationen inte fungerar alls i Sverige och SD kommer att få ett par procent till för att alla sitter framför TV:n och blir förbannade på dessa idioter!

   Radera
 8. Nja här är det högt i tak. Och din inställning att få ha fel och ändra dig delar jag helt. Själv har jag alltid rätt, nja nästan alltid och behöver inte ändra mig, särskilt ofta.

  För övrigt har BBC en lång artikel om upploppen i gettona. Skarpnäck ligger nära dig, men på säkert avstånd. Vi är bara indirekt berörda. Det är som tunnelbanan. Jag åkte idag, sker bara några gånger per kvartal, men tycker mängden tiggare ökat. Farsta och Hagsätra nämns nu på TV4. F-n jag kanske måste ändra mig.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har haft massor av bilbränningar i bagarmossen, förr om åren. Nu är vi nästan helt gentrifierade. Säger jag - och kollar ut genom fönstret. Vem vet vad som hände inatt?

   Radera
  2. Hm.. jag kanske skulle behöva en nyare bil. Var är det lämpligt att parkera för att få den gamla bränd? ;)

   Radera
  3. Jag vet ju inte var du bor - men Rågsved kan vara ett hett tips för kommande nätter - om det inte börjar regna. Då går nog alla hem.

   Radera
 9. Nej, nu tycker jag vi tar varandra i hand o växlar över till Aftonbladets linje: Ingen har tid med sex längre (dvs den gentrifierade medelklassen, of course). Detta är ju en typisk strax-innan-kollapsen-grej som bör debatteras på en sån här kollapsblogg. Vi måste börja prata om de positiva effekterna av att folk inom kort börjar ge upp o lägga ner o inse det meningslösa.
  Finns det redan någon studie över ökad promiskuitet i Grekland ?
  Eller måste folk igenom en ännu värre sex-depressiv fas först ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte faktiskt skriva ett inlägg om det men blev plötsligt mer intresserad av de blekingska älgarnas bristande fortplantningsförmåga.

   Radera
 10. ajaj, dom också uppstressade i tillväxtsamhällets avslutande paroxysmer

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)