onsdag 15 maj 2013

Carl Bildt talar för mig

"Klimatförändringar och snabb teknisk utveckling har öppnat nya möjligheter för människor som bor och investerar i de svårtillgängliga områdena längst uppe i norr. Gemensamt måste vi hitta former för att ta vara på dessa möjligheter utan att skapa nya problem."

Carl Bildt,"Fel läge driva frågan om stopp för oljeutvinning",  DN Debatt 130515

Carl Bildt har all anledning att vara nöjd. Han gör som han själv vill. 
Jag är bara en liten, fattig människa. En pytteliten del av hela det svenska folket. Men jag får vara med och bestämma var fjärde år. Just nu har folket bestämt att vi har en högerregering. Där är Carl Bildt utrikesminister. När Carl Bildt skriver på DN Debatt, skriver han som utrikesminister. Min minister. 

Idag berättar Carl Bildt för mig att han inte tänker driva frågan om stopp för oljeutvinning i Arktis. Det är fel läge. 

Rätt läge måste förmodligen vara när de redan investerat miljarder i utvinning där uppe. Eller så blir det aldrig rätt läge. Men eftersom "vissa" tycker att man inte alls borde utvinna olja uppe i Arktis känner sig Carl Bildt nödgad att förklara för mig, folket, varför vi ändå inte tänker försöka stoppa det. 

Jo, så här är det, lilla Maria: Klimatförändringarna är jättesvåra där uppe. Och värre kommer det bli. Det säger alla rapporter. Men vi måste ta vara på möjligheterna, se du. Utan att skapa nya problem. 

Jaha, tänker jag. Men är det inte oljan som orsakar problemen där uppe? Är det inte vårt hänsynslösa slöseri med fossila bränslen som skapar klimatförändringarna? Ånej. Det är bara sot som skapar problemen. Oljan är inget problem. 

Så skönt. Jag hade bara fått alltihop om bakfoten. 

Fast lite nyfiken är jag ändå på vad miljöminister Lena Ek säger när hon läser dagens DN. För jag tror liksom inte att Calle kollade med henne först. Han gör som han själv vill. I mitt namn.

PS: Supermiljöbloggen publicerar idag följande citat från EU-nämndens möte med Carl Bildt: – Jag är tacksam för varje steg som innebär att vi minskar, eller skapar bättre förutsättningar för att minska, utsläppen av klimatpåverkande gaser. Det är den omedelbara prioriteten. Det kan ske med förnybara energikällor. Om man ersätter kol med gas halverar vi utsläppen. Då kan Bodil Ceballos säga att det inte är hållbart eftersom det kommer att bli annorlunda om 50 år. Ja, om 50 år är vi alla döda. Då kommer man säkert att hitta på någonting nytt.
"Jag är tacksam för varje steg som innebär att vi minskar, eller skapar bättre förutsättningar för att minska, utsläppen av klimatpåverkande gaser. Det är den omedelbara prioriteten. Det kan ske med förnybara energikällor. Om man ersätter kol med gas halverar vi utsläppen. Då kan Bodil Ceballos säga att det inte är hållbart eftersom det kommer att bli annorlunda om 50 år. Ja, om 50 år är vi alla döda. Då kommer man säkert att hitta på någonting nytt."
Men Carl Bildt har fel. Om 50 år är inte alla döda. Inte mina barn. Inte hans barn.

18 kommentarer:

 1. När är rätt läge? Kanske när New York, Boston, Stockholm och Köpenhamn ligger 3-4 meter under vattenytan..

  SvaraRadera
  Svar
  1. sen kanske vi måste elda med mer kol för att stoppa oljan?

   Radera
  2. ...för såvitt jag vet har inte Sverige själva möjligheter att sälja ut oljeprospekteringar i området, så det finns inga möjligheter till framtida svenska inkomster till statsbudgeten eller svenska jobb inblandade. Vad får vi, mer än påskyndade klimatförändringar och oändlig miljöförstöring? What´s in it for me?

   Radera
 2. Jag skulle inte vilja vara en ung släkting till Carl Bildt. Så fruktansvärt egoistiskt utalande !

  Kristina Samuelsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker prata med honom om det nu, på hans officiella facebooksida.

   Radera
  2. Hälsa att han måste vara den mest verklighetsfrånvända människan i regeringen (och där är hela eliten av verklighetsfrånvända människor). Först förklarar han att Ryssens bombövningar är normalt (kanske under kalla kriget) och att man inte ska svara upp mot alla sådana övningar. Sen förklarar han att Ryssland inte har kapacitet att militärt anfalla Sverige (där fick jag kramp i magen av skrattanfallet). För att nu kväka ur sig att vi måste ta vara på möjligheterna utan att skapa nya problem. Han måste vara Guds största skämt mot mänskligheten.

   Radera
  3. Kom på att det var Reinfeldt som sa att Ryssland inte har förmåga att anfalla Sverige men som jag sa hela Regeringen är verklighetsfrånvända.

   Radera
 3. Jag känner mindre och mindre att det finns någon som faktiskt talar för mig. Hopplöshet är ju inte särskilt konstruktivt, men jag har svårt att tänka positivt och agera konstruktivt när det mesta går åt ett annat håll än det jag vill. Visst, vi satsar på familjen och gården och så, men jag är inte helt osjälvisk, inte än. Jag hoppas fortfarande på en förändring men förstår inte hur jag ska kunna bidra till den. Och riksdagsvalet nästa år ... jag blir bara arg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där uppgivenheten. Försöker uppbåda lite helig vrede just nu.

   Radera
 4. Frågan är hur många av dagens barn, 0 till 18 år som lever om 50 år. De fossila bränslena, vilka i dag står för 85 % av den energi som driver samhället är i princip slut. Finns det någon antibiotika som fortfarande fungerar. Hur mycket gifter som nu ansamlas tål deras kroppar...

  SvaraRadera
 5. De fossila bränslena är inte slut, däremot har oljan med hög sannolikhet nått toppen för utvinning. I Sverige har vi en betydande användning av el och nästan all el här produceras med flödande energi. I de flesta andra länder produceras el med mest fossil energi. En stor del av smittspridning på sjukhus beror på brister i luftrening och kan ganska enkelt minskas. Rena händer var bara ett första steg.

  Mängden bly i barnen är nu klart mindre än för 10 år sedan och än mindre än för 20 år sedan. Om föräldrar slutar stoppa i barnen den strömming och lax från Östersjön som inte får användas som foder till våra husdjur skulle mycket förbättras.

  Vad skiljer helig vrede från annan vrede mot ansvariga politiker?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Att som politiker distansera sig till sina väljare är inget annat än förakt och besserwissermentalitet.
  Bygger politikerförakt och eroderar systemet. Inte bra för någon.

  SvaraRadera
 7. Bildt är "kul". Först så är han den mest nördigt intresserade grabben när det gäller "moderniteter" som Internet, Facebook, bloggande och twitter - men sen har han ett resekonto som ingen annan nordbo i historien har haft tidigare.

  Det är snabba resor till Kabul och lunch i New Delhi, konferens i Khartoum, prat i Pattaya, bullar och kakor i Bulawayo och på eftermiddagen en "date" med nån regimkritisk journalist i Voskresensk. Hela tiden på skattebetalarnas bekostnad, och hela tiden utan att redovisa ett enda användbart resultat av allt resande. Givetvis belastar han atmosfären med utsläpp av Co2 som en medelstor mellansvensk kommuns årsförbrukning också, men det jag inte förstår är varför han inte använder twitter, Facebook, mail, bloggen mm för sin kommunikation. Varför måste han flyga runt hela tiden?
  Vad kostar karln? Både min plånbok, men kanske ännu mer luften jag andas?
  Blir så less..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna Lindh gjorde 3 resor i veckan när hon var utrikesminister. Antar att Bildt är dubbelt så bra då, när han hinner med det dubbla.

   Radera
 8. Jädra daltande med baaaaarnen på den här bloggen. Som sagt: bara en ny generation människor, precis som alla som lever nu. Varför skulle de lyckas bättre än alla generationer före dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De behöver inte lyckas bättre - men vi behöver väl inte heller ge dem sämre förutsättningar?

   Radera
 9. Generationsegoismen är vår tids största problem.

  SvaraRadera
 10. @ Maria: Här har du nåt att sätta tänderna i..
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16782249.ab

  Frågan är vem/vad som är sjukast i sammanhanget..
  Varför återinför man inte bara slaveriet som Magnus Eriksson avskaffade för 630 år sen?..
  Vad är det med den moderatledda ministärens politik som särskiljer dom från nazitidens Tyskland? Ordet jude är bara utbytt mot ordet sjukskriven. En människosyn som gör en mörkrädd på riktigt.

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)