torsdag 23 maj 2013

Berättelsen om Sverige

"Kravallerna i Husby fortsätter. När mörkret faller bryter helvetet loss. Jag är arg. Ledsen. Besviken. När mammas krigstrauma kommer upp till ytan tar jag det personligt."
          Kravaller på mammas gata, SvD 130523 
”Jag är här om din pappa behöver hjälp om han krockar med sin bil, jag hjälper din syster om det börjar brinna i hennes kök […] jag kommer även att hjälpa DIG om du går igenom isen en solig dag i mars. Varför gör du då så här mot mig?"
          Varför gör du så här mot mig? SvD 130525
"I Skärholmen utanför Stockholm finns det åtta McDonalds och en gigantisk galleria. Dessutom Sveriges mest besökta plats, shoppingstaden Kungens kurva. Men knappt några offentliga miljöer kvar alls. Inga mötesplatser där invånarna bestämmer förutsättningarna. Bara köpcentra med en obeveklig kommersiell logik."
          Därför skär jag av brandslangen, fredrikedin.wordpress.com 101205 
"Johanna Langhorst beskriver i boken Förortshat ett Sverige där en kniv skurit ut delar av landet och placerat dem utanför samhället. En borgerlig valkampanj sätter fokus på de som lever i utanförskapet. Langhorst skriver: ”Kanske borde vi sluta tala om 'utanförskapet' i vissa grupper och istället börja diskutera hur andra grupper använder sig av 'utestängning'?”
         Husby bryter sig in i offentligheten, Stockholms fria, 130521
  

Husby natt - och Husby dag. Du har redan sett bilderna i tusen olika versioner. Dessa från DN och SvT
Har ni någon gång hört någon politiker säga att vi behöver fler berättelser? Har ni hört någon reklammänniska säga det? De kan vara lugna nu. Under de senaste dagarna - och nätterna, har vi fått fram en massa nya berättelser. En hel del av dem handlar om klass.
Klass får många att gå igång. Mig också.

Jag har, enligt ett par vänner, gjort ett par misstag de senaste dagarna. Jag har råkat klumpa ihop de rikaste rika med varandra - och skissat stereotypier av dem. Det har fått folk som känner sig rika att bli fruktansvärt upprörda. Sådär upprörda som bara människor i övre medelklassen kan bli. För man vill ju gärna bli sedd som en individ. Det är bara de fattiga som ska klumpas ihop och bli till förväxling lika.

För hur många enskilda individer har ni egentligen läst om i "berättelsen om Husby"? Det är "polisen", "brandmannen", "den lokala eldsjälen", "den ledsne bilägaren" och "den duktiga tonåringen som vill förändra".
"Varenda reporter, i varenda svensk stad där det finns resursfattiga områden, har skrivit artiklar om välvilliga satsningar och projekt, om engagerade eldsjälar och vitala mötesplatser. I artiklar, radio- och tv-inslag har de ökade klyftorna, den ojämlika skolan och den kriminalitet som finner näring i utanförskapets stigmatiserande mylla beskrivits så många gånger att vi troligen blivit blinda.
Men hur vi än gör, gör vi fel. För det som syns är antingen det myspysiga vid grönsaksstånden på torget – eller så är det de stenkastande ligisterna. Så klart ingen känner igen sig. Och så klart att det inte går att ta de svartvita bilderna på allvar – oavsett vilken sida det är som använder sig av den metoden att beskriva verkligheten."
         Men hur vi än gör, så gör vi fel, Ulrika By, DN 130523 

Nästa vecka ska jag själv åka dit. Ska anstränga mig till det yttersta för att försöka undvika stereotypier. Kommer inte kunna skriva ett enda ord.

16 kommentarer:

 1. Här hemma i Skäggetorp vart någon inspirerad att elda men fick inte ihop folk till ett upplopp.

  Min insikt är att det behövs jobb och framförallt är det akut brist på enkla jobb så lågutbildade föräldrar behåller social status inför sina barn och ej toppresterande elever får en framtid med egna pengar. Sedan är det bra med social press på att i alla fall utåt mot resten av samhället bete sig svenskt, dvs hänsynsfullt och tämligen välorganiserat när man samarbetar tvärs över olika grupper.

  SvaraRadera
 2. Bra Maria! Din resa har möjlighet till bättre kunskap. Senare tror jag du delar med dig av detta. Var igår på ett intressant föredrag på KTH och valde att åka kollektivt. Mängden tiggare tycks för mig ha ökat sedan jag senast dvs i våras vald kolektivtrafik. Var tidigt på KTH och såg en man med två udda plastkassar komma in i foajen. Han gick direkt längst bort från där de höll på att duka upp kaffe och smörgåsar. När kaffet serverades hade han tagit av sin rock och en tshirt med något universitetsnamn syntes. Givetvis tog han två smörgåsar till kaffet trots att det i inbjudan skrevs att kaffe med en smörgås skulle ingå. En liten stund senare var han tillbaka och hämtade en ny omgång. Tror jag såg honom en tredje gång. Han deltog nog inte på föredraget utan hade då nog trampat vidare i sina mycket trasiga skor. Jag tycker han hade hittat en framgångsrik matstrategi.

  Enkla jobb borde vara lätt att skapa för samhället. Många gamla och handikappade skulle behöva besök. Dagis och skolor behöver kort tids utbildade assistenter till stökiga barn. Städning av parker, stränder och gator kan bli mer frekvent. Snöskottning är akut fast inte riktigt idag. Kostnaden bli negativ genom att lön ersätter bidrag och de som får meningsfull sysselsättning blir friskare och fungerar bättre i samspel med alla andra.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Ja, det borde gå att åstadkomma många enkla jobb men det går inte att ordna hög lön för dem och på något sätt behöver det ses till att de som gör jobben uppskattas i stället för att föraktas. Svaga själar har så lätt att hitta styrka genom att peka ut andra som lågstatusmänniskor med ringa värde.

  SvaraRadera
 4. Stereotyper,,,,, alla placerar vi folk i de fack vi tycker att de hör hemma, och alla sätter vi en massa stämplar på de facken, det är någonting vi delvis gör omedvetet och någonting vi "behöver" göra för att hitta och känna samhörighet med facken vi satt oss själva i,
  En fråga om osäkerhet och rädsla kanske.
  Om jag säger "-den där jävla Mohammed är ju dum i huvudet som kastar sten och eldar upp bilar för folk, för att inte tala om vilka idioter till föräldrar han måste ha som har uppfostrat honom till att han tycker det är okej att bete sig så som han gör"
  Då står jag där ensam och blottad inför Mohammed och hans familj.

  Men om jag istället säger "-jävla tallibanjävlar hur de beter sig, de kommer från krig o elende hit och vi hjälper dem att få ett bra liv här i Sverige! Och vad gör dom som tack för hjälpen, jo de eldar upp bilar och kastar sten samtidigt som de skriker Allah akbar!!
  Nej ut med packet!"
  Då sätter jag mig i ett fack själv genom att det blir "vi mot dom" samtidigt som jag sluppit göra ett personligt påhopp och därmed riskerat att stå själv.

  Nej, det läggs allt för mycket energi på försvar i form av anfall i förebyggande syfte.
  Man får inte säga det o man får inte säga så.
  Man får inte göra det och man får inte göra så.
  För då kan man ju förolämpa någon.
  Är man inte politiskt korrekt så blir det genast lynchstämmning.
  Tänk om folk i allmänhet kunde börja lyssna på vad som faktiskt sägs och görs istället för att leta dolda meningar och motiv i det som sägs och görs.
  Faktum är att idioterna som rumlat runt i Husby är idioter oavsett ursprung!
  Sen vems fel det är att de gör som de gör, det finns det nog inget enkelt svar på, kan vara den religiösa uppfostran de fått, kan vara så att de har förebilder i människor som krigat i deras forna länder, kan vara deras eget sätt att i försvar sätta sig i en vi mot dom situation, kan vara resultat av en katastrofalt misslyckad integrationspolitik,
  Kan vara frustration över att känna ett utanförskap både gentemot sina föräldrar som är djupt rotade i sitt forna land och kultur och gentemot ett samhälle som är lockande och fritt.
  Eller en kombination av allt ovanstående och lite till.
  Kan själv med lite möda föreställa mig frustrationen av att växa upp i ett hem där det finns en massa religiösa begränsningar, och se hur bra den stora majoriteten verkar ha det, tror att bränna bilar o kasta sten är det minsta jag skulle göra i ett sånt fall.
  Och även jag skulle vara en idiot då!!!
  Ojj vad lång denna tanke blev då!:)
  /jimmy w

  SvaraRadera
 5. Vi fixar inte jobb. Det blir massarbetslöshet i alla länder och Sverige kommer inte klara av att vara något undantag. Det är dags för medborgarlön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Mitt senaste inlägg (och många inlägg sedan tidigare) argumenterar för en basinkomst för ett värdigt medborgarskap:
   http://www.autentopia.se/blogg/?p=4769

   Radera
 6. @ Maria: Det låter som du ska till en avlägsen plats i galaxen och inte en 15-minuters resa med tunnelbanan. 984 ljusår från din faster och hennes gräddlapande katter måste du kanske bereda dig på det värsta?

  Tillomed jag som bor långt norrut (i en annan avlägsen avkrok av galaxen) har besökt Husby. Inget speciellt med det vad jag kan minnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har aldrig varit i Husby. Men jag har jobbat i Rosengård och i Rågsved. Är det säkert att jag kan överföra erfarenheterna därifrån till Husby? Jag tror inte det.

   Radera
  2. Åk dit du. Ta nästa tåg. Det går säkert inom tio minuter eller nåt. Skriv sen direkt, på plats, om dina antrologiska rön. Utan att korrekturläsa helst. Bara ta det som ramlar in i pallet och för över det till bloggen. Spontant.

   Radera
  3. "det går säkert ett tåg inom tio minuter..."

   Radera
  4. Ja! Jag ska bara deklarera, laga middag, skriva klart några andra texter, vänta in min kollega plus tusen andra saker först. Jag är glad att vi inte ska dit förrän nästa vecka, för det finns säkert fler historier att berätta än den som brinnande bilar. :-)

   Radera
  5. Ska bara...haha, Alfons och Maria.. :D
   Visst finns det mer att berätta, det finns det alltid. Men tänk om urinvånarna är fientligt inställda till en vit kvinna? The natives are getting restless Toto.. ;)

   Radera
  6. Det var det dummaste jag har hört. De där killarna kunde vara klasskompisar till mina söner. Jag är inte rädd för tonårskillar.

   Radera
  7. Skit i deklarationen då, och åk dit ut nu.. på stuberten! Det blir säkert en bra mycket mer läsvärd betraktelse än kvällsdrakarna orkar med att producera. :)

   Radera
  8. Skriv det som är enkelt i deklarationen och att du återkommer senare med en del avdrag och aktieaffärer. Har fungerat för mig fast kanske jag haft tur med mina granskare. Ser fram mot den galaktiska rapporten.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. Fint skrivet tycker vi på Kistalight den 6 juni på Nationaldagen - Sverige behöver alla sina berättelser!
  Här kommer ett annat inlägg i samma fråga!
  http://kistalightnow.blogspot.se/2013/05/all-heder-at-husby-och-alla-andra.html

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)