torsdag 17 januari 2013

Alla vill ha ett orakel

""By the end of Obamas second term as President, The Central Bank of China will publicly announce that they have an amount of gold in reserve that is greater than Germanys."
         "The arena for accountable predictions" - Long bets nr 636
Tänk om det funnes en högskoleutbildning som gjorde dig till ett orakel. Skulle du gå den då? Färdigutbildad skulle du kunna låta dig intervjuas för vilken tidning som helst - dagligen. Så förtjusta är vi i förutsägelser. Fast - det har väl mänskligheten alltid varit. Förr fixade vi oss spådomar genom droger och transcendens. Idag gör vi det genom framtidsinstitut som oftast inte förutsäger mer än nästa säsongs inredningsfärg. Sajten "Long bets" är annorlunda. Där kan vem som helst förutspå framtiden - långt fram i tiden. Och några av spådomarna är intressanta. De får mig att tänka till:
"Human population of the world will peak at or below 8 billion in the 2040s and then drop dramatically." 
           Long bets nr 510

BBC tar upp en hel del av sajtens förutsägelser i sin egen framtidsguide.

Vad är du beredd att slå vad om? Säkert en hel del. Själv slår jag glatt vad om att det inom femton år anses omoraliskt att flyga på semester. Lika omoraliskt som det är idag att röka med en bebis i magen.

7 kommentarer:

 1. Jag slår vad om att alla eventuella framtidsförutsägelser jag gör kommer att visa sig felaktiga.

  SvaraRadera
 2. Ärligt talat så behöver vi väl inte titta framåt? Det räcker att se sig omkring i nuet. Världen är redan död. Vi vet bara inte om det än.

  SvaraRadera
 3. Klart vi ska se framåt. Borde kanske förses med sannolikhet. Maria kan få rätt om flygresor 75%. Bo får nästan säkert fel 95%, när det gäller alla sina förutsägelser. Anonym 17:49 har fel 99,99999%.

  Jag har haft fel ibland men rätt ofta i mina insatser som "orakel". Men då har det rört kommande teknik. Det är givetvis ingen garanti för framtida förutsägelser. Viktigt är att kunna ändra sig när ny information kommer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Lejonen på zoo är vid liv, men de lever inte. Hönsen i hönsfabriken är vid liv, men de lever inte. Människorna i ekorrhjulet är vid liv, men de lever inte. Trädplantagerna är vid liv, men de lever inte. Vattenkraftsfloderna är vid liv, men de lever inte. Vetefälten är vid liv, men de lever inte.

  Tekniskt sett har du rätt Nanotec, men det finns fler dimensioner än den tekniska. Bara om man är emotionellt död kan man betrakta den här världen som levande. Jag är glad för att du ändå höll dörren öppen för att jag har rätt, även om springan inte var så stor.

  SvaraRadera
 5. Ok 08:42 det ligger något i din synvinkel. Om hönsen får gå ute är de kanske mer levande? Jag känner mig levande, men jag har nog en mer teknisk dimension för ögonen. Gläder mig att du uppskattade springan och jag vidgar den lite med din nya poetiska syn. 99,99% och med tanke på Marias blogginlägg idag överväger jag lite till, men väntar.

  Skulle kännas som ett mer levande samtal om du hade ett annat namn än 08:42 blir liksom mer dött med dagens läge.


  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även en gris som precis fått en bult i hjärnan kan se ganska levande ut med livskraftiga sparkar. Kanske t.o.m. mer levande än innan den dog även tekniskt sätt.

   Självklart finns det fortfarande människor, djur och natur som lever och du är lyckligt lottad om du tillhör dem.

   Men jag undrar om inte den här världens maniska sprattlande beror på att den faktiskt är hjärndöd.

   Radera
 6. 11:17 jag anser att du lever. Visst är jag lyckligt lottad som tycker att jag är vid liv. Vår civilisation har problem och för att jag ska känna mig levande skiter jag inte i problemen utan försöker minska dem. Är helt klar att jag också bidrar till problem men hoppas att summan av det jag gör ska få världen lite bättre. Kan tänka mig att mitt sprattlande beror på en defekt i hjärnan, men jag fortsätter ...

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)