tisdag 22 januari 2013

"The 90's" - en f.d soctant minns


"Allt är mitt - och allt skall tagas från mig. Inom kort skall allting tagas från mig. "
   Pär Lagerkvist, "Det är vackrast när det skymmer"
"0.7 procentenheter av BNP-tillväxten skulle försvinna om året om de svenska hushållen som idag inte amorterar skulle tvingas amortera. 18 000 personer skulle bli av med jobben."
  Cornucopia, 130122

 Yuppiehandboken, en bild av 1980-talet


Jag har många tydliga minnen från 90-talskrisen. Då hade jag ett vikariat som socialsekreterare i Malmö. Mottagningsgruppen tog emot samtal från medborgare som ville ansöka om socialbidrag:

- Jag vill tala med någon som bestämmer!
- Tänker du ansöka om ekonomiskt bistånd?
- Ja. Men den där blanketten som ni har skickat hem till mig, den kan bara inte stämma. Beloppen är ju löjliga. Ingen kan leva på så lite pengar! Och detta med "andra realiserbara tillgångar, är ni inte kloka? Jag måste ju ha min bil. Och jag har höga lån på huset.

En halvtimme senare, efter att jag noggrant upplyst den skånske egenföretagaren om hur samhällets yttersta skyddsnät fungerar, föll han i gråt. Och han var inte den ende. Det hände flera gånger per dag att förtvivlade människor grät i telefon. Inte de som var fattigast, de visste ju redan hur allt fungerade. Det var de som hade levt gott, men som inte klarade av krisen som grät.

Om vi alla tvingas amortera våra bostadslån minskar självklart hushållens konsumtionsutrymme. Då köper alla mindre av det som inte är absolut nödvändigt.  Egenföretagaren märker av det här långt före den med statlig anställning. De som har anställning inom områden som PR, reklam och marknadsföring är extra utsatta. Många av de företagare jag pratade med då hade arbetat inom det området. Kanske hade ytterligare några varit frilansjournalister, som jag är idag.

Blir man av med jobbet kan man inte klara av bostadslån på 3-4 miljoner. Så är det bara. Även om du har A-kassa, så ligger ersättningstaket på 18 700 kronor. Långt från de 40 000 kronor i månaden som den som blivit av med jobbet kanske tjänat. Om du ens är med i A-kassan. I vilket fall som helst är det lätt att brista i gråt när man tvingas ställa om alldeles för fort.

Så många gråtande människor vill vi inte ha. Gråtande människor röstar säkert fel. Därför kan vi inte tvingas amortera på våra lån. Iallafall inte förrän en bra bit efter valet 2014. Om ens då.

                                                 Joggingbarnvagnen. En bild av 2000-talet

11 kommentarer:

 1. Bobubblan är väl av det trevligare slaget som vi faktiskt kan åtgärda, exempelvis genom att skapa hög inflation eller om det inte funkar helt enkelt låta staten ta över en del av lånen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hög inflation leder till höga räntor som leder till....   (Krasch, arbetslöshet, minskade värden på högbelånade bostäder innebär att "egna kapitalet" försvinner och banken kräver in lånen, mindre konsumtion osv. - inflation är ingen magisk sak som förbättrar allt, den försämrar allt)

   Radera
  2. Mindre konsumtion? Räknar du det som något dåligt? Låter snarare som att de som vill att det ska finnas en levande planet kvar till våra barn ska hoppas på en bokrasch?

   Radera
 2. För att dagens soctanter ska orka med imorgon behövs snarast att fler börjar amortera. Men som 15:31 skriver så är bolånen ganska hanterbara. Kan möjligen ge en djup lågkonjunktur.

  Vänliga hälösningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Nej det blir väl inga amorteringskrav i närtid men man kan ju fortfarande hoppas. Få ett slut på vansinneslånandet. Bästa vore om det skedde genom myndighetsbeslut så kan politikerna svära sig fria eftersom det förmodligen är politiskt självmord.
  Jag är stolt över att ha amorterat av hela lånet på vår förra lägenhet. Nu finns ett nytt lån men vi jobbar på det. Kanske skuldfri igen om 7 år.

  SvaraRadera
 4. Bankerna lever på skuldräntorna.
  Bankerna har inget intresse av att folk ska amortera.
  Amorteringsfria lån driver upp priserna på bostäder.
  Bankerna blir rikare och rikare och delar ut bonusar till sina chefer.
  ”Vanligt” folk gnäller på de höga bonusarna.
  Men amortera då för hel*te!!

  SvaraRadera
 5. In Germany Debt Is Equal to Guilt: Professor
  http://video.cnbc.com/gallery/?play=1&video=3000142521

  SvaraRadera
 6. Klart man inte ska försöka amortera på idiotupptrissade bopriser. Man ska bara sälja omedelbums när man blivit medveten om svindleriet.

  SvaraRadera
 7. "Gråtande människor röstar säkert fel."

  Vad menas egentligen med ovanstående?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar att en sittande regering har som mål att bli omvald. Och då vill man inte stöta sig med sina kärntrupper precis innan valet.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)