onsdag 16 januari 2013

Bra karl reder sig själv               "Jag trodde att regeringens räddningspaket skulle omfatta vanligt folk - sådana som oss"
                   Jackie Siegel, i dokumentären "Drottningen av Versailles"

                                    -Jag måste hitta valparna innan pytonormen äter upp dem

Det är 2008. Dags för peptalk för säljarna vid Westgate Timeshare. David Siegels äldste son leder säljsnacket:
"Vad gör vi? Vi räddar liv! Den som tar semester ofta får inte hjärtinfarkt. Därför räddar vi liv. Vad gör vi mer? Vi räddar äktenskap! Mamma hänger på Facebook, pappa ser på teve, ungarna spelar dataspel. Familjen håller på att bryta ihop. Rädda din familj - ta med dem på semester en gång om året. Lär känna dina barn - ge dem en chans att lära känna dig. En gång per år - det är ni värda.
Sådärja, låt oss nu gå ut och rädda fler liv! "

Dokumentärfilmaren Lauren Greenfield tänkte följa bygget av USAs största privatbostad för några år sedan. Det var David och Jackie Siegel som skulle bo där med sina åtta barn och sexton tjänare. David Siegel äger Westgate Resorts som säljer timesharelägenheter över hela världen. De är fruktansvärt rika och lever livets glada dagar.

Så kommer finanskraschen. För David och Jackie spricker bubblan. Inte så att de blir fattiga, men de får säga upp tolv av sina tjänare och 6000 andra anställda. Deras åtta barn och femtionio hundar springer vind för våg. Det är inte någon vacker syn. Davids äldste son förklarar vad som har hänt:
"Min pappa skulle säga, att långivarna är som langare. De gjorde oss beroende av lättillgängliga pengar - och när vi väl var beroende ströp de tillgången. Nu är vi beroende av pengar för att kunna upprätthålla verksamheten"
Filmen täcker tre år av familjen Siegels liv, ända fram till 2011. Missa för Guds skull inte dokumentären "Drottningen av Versailles" (SvTPlay)

11 kommentarer:

 1. jamen, liknelsen med langarna känns inte helt tokig

  jag tycker ibland att jag lever i ett helt annat ekonomiskt system än omgivningen

  jag hyr min lägenhet av en hyresvärd, inte av en bank
  jag lånar inte pengar till konsumtion, jag konsumerar ändå mest mat om sanningen ska fram och vill jag shoppa nåt gör jag det kontant

  min enskilt största ekonomiska insikt: jag vet skillnaden mellan behov och begär

  Li

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra sagt! Håller helt med.
   Det är sorgligt att det finns så många konsumtionsknarkare, dom sugs allt djupare ner i skuldträsket.....

   Radera
 2. Inte undra på att USA går åt helvete.

  SvaraRadera
 3. Jag är helt skakad av att se denna dokomentären. Det värsta är att jag inte kan "hata" dem, jag till och med kan känna lite medlidande, trots att de beter sig som idioter. De är liksom så långt ner i konsumtionsträsket att de blir offer för sin egen girighet.

  Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vad den känslan jag också fick. Jag kom på mig själv med att genuint tycka synd om dem.

   Radera
  2. ...fast jag tyckte rätt synd om deras filippinska barnflickor också. Jobbade dag och natt och hade inte haft råd att åka hem för att träffa sina egna barn på 20 år.

   Radera
  3. Ja det är klart, dom vad det ju mest synd om. Jag blev mest förvånad av min egen reaktion, men den beror också på att dokumentären var väldigt bra producerad, den lyckades fånga atämningar som berörde.

   Radera
  4. Det jag inte fattade var varför inte familjen kunde betala sin barnflicka så hon kunde åka hem någon gång varje år åtminstone.

   Radera
 4. Tack för tipset! Dokumentären ger ondskan ett ansikte, inget snack om saken. Den här typen av ärkesvin har vi självklart i Sverige också. Med tanke på hur mycket naturen och människor fått lida för deras hedonism så skulle jag inte tveka en sekund att plocka fram giljotinen. Jag ser fram emot revolutionen. Låt huvuden rulla.

  SvaraRadera
 5. En kollega pratade om denna dokumentär. Nu blev jag ännu mer sugen på att se den - visste inte att den fanns på SvtPlay.

  SvaraRadera
 6. Den måste jag se tack för tipset:)

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)