torsdag 17 januari 2013

Hypokondriker eller alarmist - det är frågan

"Summing up, there are two distinct groups, hypochondriacs and alarmists. Both suffer in their own ways, and traits of one group may overlap the other, but whether you’re a hypochondriac or an alarmist, at this point in time, either is probably better than being a Republican."
              Woody Allen, NY Times 130112

                                            Illustration av Maumont. NY Times 130112

Woody Allen skriver träffsäkert och mycket underhållande om sin hypokondri i NY Times, samtidigt som den nya influensan härjar där. Över 20 barn, främst från fattiga områden, har dött av den under den senaste veckan. Annika Linde från Smittskyddsinstitutet varnar svenskar från att åka till New York utan vaccination. Få kommer bry sig om rådet. Som MSB konstaterat är få svenskar rädda för smittsamma sjukdomar idag. Med full koll på klimathot, peak oil, resursbrist och ekonomiska bubblor tenderar pandemihotet att vara dagens svarta svan. Det ligger där i periferin och bubblar, inte i fokus, men hela tiden möjligt.

Några dagar efter Allens krönika publicerar samma tidning en lång artikel om vilket munskydd man bör använda för att skydda sig mot influensan. Och ytterligare en artikel om hur träning kan minska risken för att få influensan - om du tränar precis efter att du blivit vaccinerad. Hoppas inte Allen läste de artiklarna.

8 kommentarer:

 1. Woody Allen är ett barn av sin tid som är orolig för det mesta. Istället för att faktiskt GÖRA något åt alla problemen så tycks han mest sitta och gnälla. Tragiskt att se en så inflytelserik person så passiviserad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst. Men att framgångsrikt lyckas gnälla sig genom fyrtio år av filmskapande - och bli rik på kuppen, det får väl anses vara ganska begåvat?

   Radera
  2. Absolut. Stalin var också synnerligen begåvad. Vad har det med saken att göra?

   Om folk hade varit mer oroliga för att inte leva än att dö så hade världen varit en betydligt bättre plats.

   Radera
 2. Har de glömt D...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D_and_influenza

  http://www.dagensmedicin.se/debatt/profylax-med-vitamin-d-och-kost-val-varda-att-prova-mot-influensan/

  http://www.kostdoktorn.se/mindre-influensa-med-d-vitamin/

  http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=12663

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj -du hade minsann koll på det här :-)

   Radera
  2. Jag tror det finns lite motstridiga uppfattningar där. Jag har kört paleo/lchf + omega 3 samt D i ett år, och har endast varit förkyld en gång under det året. Samma gäller för barnen som har kört "inget godis" samt D, (fisleverolja är inte så poppis :) )

   Orsaken till att jag började är följande video http://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw

   Radera
  3. Solsken är väl bra det med. Virus skall slås sönder av uv-strålningen och du tillverkar D-vitamin. Bristen på solsken, så här års, lär vara anledningen till att det är influensa just så här års.

   Radera
  4. Det är väl tämligen självklart att vi bör äta i enlighet med vad vara kroppar anpassats att äta under miljontals år. Precis som att det är tämligen självklart att vi bör leva i enlighet med vad vi anpassats för.

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)