torsdag 3 januari 2013

Det kontantlösa samhället

"Är det strömavbrott så kan många automater gå på batterier ett tag men det går inte att lita på. Pengarna kommer inte ut om det inte finns ström."
               Gunnar Jacobsson, VD för företaget "Kontanten" 

"Det är ungefär som att jämföra en storstadsinvånares situation med en person som bor på landsbygden vid en krissituation. Den som har kvar mer primitiva rutiner står emot bättre än den som är helt beroende av sofistikerad teknik. Utifrån det perspektivet är kontantsamhället absolut mer robust."               
                Bo Gellerbring, MSB

Vi är sårbara för elavbrott. Då har vi inga pengar. Det konstaterar SvD i dagens mycket pedagogiska artikel om det kontantlösa samhället. Jag älskar det överpedagogiska tilltalet.

Nu väntar jag bara på nästa artikel, som rimligen borde berätta för oss vad vi gör om det inte finns pengar på banken heller.
11 kommentarer:

 1. Intressant artikel i SvD och intressant att man över huvud taget skriver om dessa problem som kan komma i det allt sårbarare samhället. Det tar sig!
  Som tänkande människa har man naturligtvis ett kuvert med reservkontanter hemma, plus att man har bytt till Handelsbanken, som inte är för fina för att hantera kontanter, men frågan är hur ICA-handlaren skulle hantera ett längre strömavbrott, stearinljus i butiken, utförsäljning av tinande frysvaror och handskrivna kvitton kan man väl tänka sig, men fungerar entrédörrar, låset till kassaskåpet och lådan i kassaregistret (växelpengarna)?
  Låt oss leka med tanken att mellansverige drabbas av en isstorm med åtföljande kaos på elledningarna, säg 10-14 dagars elavbrott mitt i vintern.
  Ja, som det står i SvD-artikeln, folk på landsbygden klarar sig bättre, och har man sedan lagt upp ett litet förråd av mat och dryck, kanske har ett reservströmaggregat och vedspis eller kamin samt ovan nämnda kuvert med reservkontanter så klarar man sig betydligt bättre än den genomsnittlige tätortsbon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan väl kalla det för ett intressant läge :-)

   Radera

 2. Ingen fara. Om strömmen försvinner i 14 dagar kommer det att poppa upp någon politiker som säger att situationen är bekymmersam och och de ansvariga måste ta sitt ansvar. Problemet löst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och kanske efteråt utreda saken i en haverikommission? :-D

   Radera
 3. Man kan ändå inte äta pengar. Det blir betydligt mer spännande när affärshyllorna börjar gapa tomma.

  SvaraRadera
 4. Du är produktiv idag Maria.

  Det är inte många som hinner svälta ihjäl på 14 dagar med små mängder mat. Vatten kan bli besvärligare. Men om det samtidigt är kallt hinner vi nog inte få rätt på alla som trycker i sina utkylda lägenheter innan det är för sent. Har uppfattningen att de flesta i hemtjänsten inte heller har körkort och därmed får svårt att komma till sitt jobb. Bränsle till bilar blir svårt men inte helt omöjligt. Finns inget snöhinder kan nog telefontrafik klaras hjälpligt, åtminstone sms. Kommer mycket snö blir det nog svårt med telefoni också.

  Ska nog öka kontantreserven något ytterligare. Kanske några dunkar bensin mer. Hårt bröd - ska man plasta in papperspaketen för längre hållbarhet?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att det inte är någon frågespalt men...
   Får man ha 100l brandfarlig vätska hemma? Bensin i 10l dunkar. Någon som vet?
   /Martin

   Radera
  2. Jag vet att det inte är någon frågespalt men...
   Får man ha 100l brandfarlig vätska hemma? Bensin i 10l dunkar. Någon som vet?
   /Martin

   Radera
  3. Det beror på hur du bor och hur du förvarar vätskan. Www.msb.se/ribdata/filer/Pdf/25569.pdf

   Radera
  4. "Får" är snälla djur på Gotland.....
   Man ska se reglerna som riktlinjer, använda huvudet och inte ta några onödiga risker. Under första oljekrisen på 70-talet hamstrades det bensin och ett ljushuvud lagrade sin hamstrade bensin i badkaret! Det upptäcktes innan huset exploderade men det är INTE att använda huvudet. Rekommenderar lagring i jeepdunkar av plåt, de är gastäta även vid längre lagring vilket inte plastdunkar är.

   Radera
 5. Jag gick omkring på City Gross dagen innan nyår. Det var helt rent i massor av hyllor. Mejeriprodukter, kött, fisk etc var helt utsålt. Jag tror att det räcker med några dagars stopp på transporterna så finns det ingen mat att få tag på. Det räcker alltså med ett rejält snöoväder som håller i sig en vecka så är folk utan mat, med eller utan strömavbrott.

  Stefan

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)