torsdag 14 februari 2013

Är kärlek så klimatsmart?


"De nyförälskade flyttar ihop från varsin 1:a på 35 m2 till en 2:a på 50 m2, säljer eller ger bort allt som är dubbelt, inklusive ena bilen. Om de åker någonstans vill turturduvorna samåka. Och att de flyttar ihop ger tillsammans minskade utsläpp på cirka 3-4 ton CO2 per år, inräknat firande av de lyckligas årsdag varje år..."
             "Kärlek + klimat = sant", www.2050.se 130214

Det kanske allra bästa sättet att minska din miljöbelastning och förbättra din ekonomi är att hitta en livspartner och bilda ett gemensamt hushåll. Allt blir billigare per person - mat, bostad, försäkringar, bredband, tidningar, telefon, TV.
             "Spara pengar med hjälp av Match.com", Cornucopia, 130214
Förr-i-tiden var inte Alla Hjärtansdag-korten alltid snälla och söta. 
Är kärlek klimatsmart? Frågan borde inte ens få ställas, eftersom den vanligaste effekten av kärlek, efter det klimatvänliga sammanflyttandet, är ett barn. Barn är inte klimatvänliga. Inte i den här delen av världen. Men det var faktiskt inte själva barntillkomsten jag främst tänkte på nu - utan all annan klimatförstörande verksamhet som nykära par ägnar sig åt: Flygresandet.

Ingen kan ha missat att all ny kärlek måste förevigas, tå mot sand, på en avlägsen sandstrand. Ju längre bort, desto större kärlek. Varje sparat koldioxidton äts med lätthet upp av en ynklig liten weekendresa samt en solsemester i Långtbortistan. Sedan är man snart nere på singelslöseristatus igen.

Det finns bara en sak att göra. Jag måste tipsa om romantiska semestermål i Sverige. Hjälp gärna till med fler tips:

Åk till Österlen och spana efter Ulf Lundell och hans nya tjej.
Dra till Gotska Sandön och lek att ni är pirater.
Låtsas att ni är nykära italienare i Stockholm och vandra hand-i-hand över broarna, stadsdel efter stadsdel.
Upptäck Sarek.
Cykla i bokskog i Blekinge.
Fånga krabbor på Västkusten.

Gör vad ni vill, men flyg inte upp hela er miljövinst. Snälla.

Som sagt var...


13 kommentarer:

  1. Vi åkte till Värmland... Karlstad och Sunne närmare bestämt. STF i Karlstad (lite mönstringsromantik för mig) och Länsmansgården i Sunne. Så var vi på Gösta Berglings saga i berättarladan i Rottneros.
    Litet ekologiskt fotavtryck...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värmland glömde jag ju! Arvika är också superromantiskt. Sjö, hantverk, kullerstensgator, bra fik och bra restauranger.

      Radera
  2. Knalla runt i Sävar, 18km norr om Umeå, Sveriges sista slagfält i Sverige sista krig. Ta med en spade, tar man sig ner i myllan på Krutbrånet är chansen stor man hittar ett par kanonkulor.

    Hm.. jag ljuger nog, det är senaste slagfältet i Sverige, och näst senaste kriget vi är inblandade i, regimen Reinfeldt leker ju krig i Afghanistan också. Definitivt klimatsmartare att åka till Sävar då. :)

    http://www.savar1809.se/

    SvaraRadera
  3. Oj, nu blev det helt rätt. Var i Arvika idag. Mysig stad. Uppvuxen i Sunne och bor i Åshammar utanför Grums. Värmland räcker långt för upplevelser...

    SvaraRadera
  4. Vilka mysiga tips MEN jag tänker inte ta till mig påtryckningen att flytta ihop. Så det så.

    SvaraRadera
  5. Detta tröttsamma gnäggande om individuella livsstilsval. Det du inte flyger upp kommer någon annan flyga upp. Vi har blivit lurade till att försöka uppnå någon sorts personlig renhet eftersom det är en så oerhört ineffektiv och tandlös metod som inte åstadkommer någonting i slutändan, förutom möjligtvis ett lite renare samvete. Men tror ni att kommande generationer bryr sig om vi hade ett rent samvete eller ej? Det är liksom resultaten som räknas.

    Derrick Jensen on Personal Responsibility

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vi väl fundera på tillsammans? Det väsentliga är att bestämma sig för om miljörörelsen ska handla om att ett fåtal ska rida runt på höga hästar och ha ett rent samvete för egen del, eller om vi vill nå konkreta resultat.

      Tycker du själv att individuella livsstilsval som strategi är en effektiv och framgångsrik? Det är ju helt uppenbart att det är det du propagerar för i det här inlägget. Om man tycker att miljö- och klimatfrågan har någon fundamental bäring så bör man ju anta en hållning och förpliktelse i paritet med dess allvar.

      Du kan vara isbjörnsfadder, cyklist och vegan eller vad du vill, det innebär bara att någon annan på jordklotet går in och konsumerar upp den andel du försakar. Det är elementär marknadsekonomi. Din minskade efterfrågan leder till lägre priser vilket gör att andra kommer ha råd att flyga dubbelt så mycket och äta dubbelt så mycket industrikött istället.

      Derrick Jensen på Democracy Now

      Radera
    2. Jag tror att om de enskilda valen sammantaget blir så många att det börjar lukta så illa om flygresor, som det t. ex gör att röka om du har en bebis i magen, så kan det visst hända något på det politiska planet.

      Det andra alternativet är väl revolution - och det alternativet ser också ut att vara väldigt långt borta.

      Radera
    3. Jag förstår inte varför vi skulle behöva välja det ena eller det andra. Alla möjliga strategier kan användas parallellt och att vi bör utvärdera ordentligt vad som funkar och inte så att vi vet var vi ska lägga krutet.

      Du ska såklart inte flyga eller köra bil om du det känns bäst för dig men att tro att alla andra ska göra det av någon sorts moralisk övertygelse är rent önsketänkande. Folk är ju inte ens benägna att rösta på MP, som knappt ens begär några uppoffringar av oss! Då är ändå Sverige ett land där "miljösamvetet" ligger högt generellt skulle jag hävda. Skillnaden mellan att avstå från rökning när man är gravid och de förändringar som behövs är så stor att själva illustrationen blir skrattretande.

      Inte ens om Sverige monterade ned hela sin industri, alla anlade fantastiska skogsträdgårdar, skapade lokala små kretslopp och arbetade för mångfald och hållbarhet så skulle det göra någon skillnad om resten av världen fortsatte som vanligt. Vi skulle troligtvis ganska snart bli invaderade för våra naturresursers skull.

      Vi har haft en ganska lång vegovåg och ändå äts det mer kött i Sverige än någonsin. Vi har haft en klimatvåg över hela världen och ändå släpps det ut mer CO2 idag än någonsin. Det går att ge hur många exempel som helst. Vi kan göra en lista med hundra exempel utan att ens anstränga oss. Självklart kan man föreställa sig att individuella livsstilsval till slut kan få effekt men vi har inte 100 år på oss. Utvecklingen går åt fel håll på väldigt många avgörande områden. Det handlar inte om att vända skutan utan det handlar om att vända skutan så snart som möjligt.

      Jag tycker inte att det är fel med moralisk renhet. Jag lever förmodligen enklare än de allra flesta själv. Men det är ingen effektiv politisk strategi och ändå är det många som i princip enbart förespråkar just den. Om jag tillhörde dem som vill att vi ska fortsätta med det här industrialiseringsexperientet enda tills slutet så skulle jag vara jätteglad över att miljörörelsen är så naiv och irrationell.

      Tanken att individuellt ansvarstagande ska leda till politisk förändring är också lite märklig. Politikerna hänvisar ju just till individuellt ansvarstagande när de själva undviker att ta ansvar? Mycket av den politiska reglering som sker på miljöområdet stöter också bort människor. Det går inte att lagstifta fram en miljömoral eller ett hållbart samhälle utan att vi får en omvända revolution där de gröna översittarna kastas ut med huvudet före.

      Jag tror inte heller på någon revolution för miljöns skull. Även en revolution kräver en rätt så stor procentandel, säg kanske 10%, som är väldigt övertygade och engagerade. Det är betydligt färre än 50% som krävs för den demokratiska vägen men det är fortfarande betydligt fler än vad vi kan uppbåda.

      Radera
    4. Jag håller med dig. Men VAR hittar du ens ett embryo till sådan politisk rörelse idag? Det måste vara bättre att idiotiskt folk som jag gör något än att man lägger sig ner i sängen och förtvivlar totalt. För det ska gudarna veta, jag känner folk som har gjort det också :-(

      Radera
    5. Jag tycker att det är bättre att se nyktert på situationen än att hänge sig åt och sprida önsketänkande.

      För det första så finns det ett oerhört hopp i den pågående kollapsen. Den industriella civilisationens självdestruktivitet kan paradoxalt nog bli mänsklighetens räddning i slutändan. Det kommer dock bli avsevärt sämre innan det blir bättre.

      Plötsligt är vårt numerär gaska irrelevant. Vi kommer aldrig uppnå majoritet men det behövs inte heller. Den oerhörda ohållbarheten i de nuvarande strukturerna innehåller också frön till en ny värld. Det finns något tröstfullt i det, vilket kan vara nyttigt i all den uppdämda sorg och maktlöshet som vi går och bär på.

      Grupper som i någon mån välkomnar och omfamnar den industriella kollapsen är exempelvis Dark Mountain project som nu också börjat hitta till Sverige så smått.

      En mycket anti-industriell och kollapsvänlig rörelse är självklart självhushållarrörelsen som växer så att det knakar i hela världen. Det är en ny och mer seriös och realistisk grön våg. Petters fantastiska mötesplats alternativ.nu och den fyndigt namnsatta tidskriften "Åter" kan stoltsera som flaggskepp i Sverige.

      Det finns en pyrande motståndsrörelse vars mål är att utnyttja den svaghet som industrialiseringen kommer att genomgå de närmaste decennierna för att. Den är rätt meningslös nu när industrins makt är så total, men den kan utgöra ett hopp om det står och väger mellan en allt mer fascistisk världsordning och en frigörande kollaps.

      Alla miljömuppar med självaktning involverar sig naturligtvis i den breda omställningsrörelsen. I den mån den handlar om att ställa om industrisamhället så kommer den att självdö precis som alla liknande rörelser gjort tidigare, men det finns också betydligt mer friska grenar som handlar om att skapa helt nya små lokala gemenskaper som i viss utsträckning växer ihop med självhushållarrörelsen. De delarna tror jag har framtiden för sig.

      Jag tror inte något av det här är nyheter för dig men det vore jätteskoj om du skrev ännu mer om dessa positiva krafter! Du har verkligen gåvan att formulera dig fyndigt och träffande.

      Har du läst "Walking away from empire" av Guy McPherson eller "Beyond civilization" av Daniel Quinn? "Time's up" av Keith Farnish och "Unlearn/Rewild" av Miles Olson är också inspirerande böcker på samma tema.

      Radera
    6. Flera av böckerna ligger här på hyllan och väntar på att bli lästa.

      Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)