måndag 11 februari 2013

Mer otäck natur


"I takt med att värmen stiger har vilda djur börjat invadera bostäder för att kyla ner sig.
En livsfarlig brunorm hittades i dagarna i en familjs swimmingpool, en annan tog sig in i Alice Springs domstolsbyggnad. Ormjägaren Justin Rutherford har fått mängder med samtal från invånare som drabbats av orminvasionen.
– Det har varit allt från giftormar till ofarliga pytonormar, säger han till Abc News."
            Livsfarliga ormar invaderar bostäder, Aftonbladet 130113

Råttorna i New York kan tydligen bli väldigt stora. 

Lite slarvigt kan man säga att klimatet, i form av växtlighet, flyttar en meter norrut per timme. Det ger oss med tiden helt nya möjligheter till närkontakt med djur. Som tigermyggan, gulexmyggan och kanske malariamyggan. Även kackerlackorna kan dyka upp.
"Även andra smittor har börjat sprida sig norrut från södra Europa. Två som svenska forskare är särskilt bekymrade över, och som både drabbar djur och människor, är West Nile fever och Leishmaniasis. Den senare – som har symptom som avmagring, hosta, feber och diarré – sprids via sandmyggor som de senaste åren har flyttat allt högre upp i Tyskland.
– De är nu inte mer än omkring 90 mil från den svenska gränsen, säger Ann Albihn."
           Dagens ETC "Varmt klimat ger nya sjukdomar" 130113

Men en del nya närkontakter kan vi redan idag få av klimatförändringarnas effekter. Som i New York, där råttorna stortrivs i stormen Sandys spår. Och i Danderyd, där översvämningsmyggan etablerade sig 2011.  Stormen Gudrun ledde bland annat till en kraftig ökning av älgstammen. Och till att flera hjorthägn öppnades så att hjortarna smet.

När vintrarna varit kalla blir rådjursstammen försvagad. Då lämnar fästingarna dem och hoppar över till sorkar istället - och kommer därmed ett steg närmare oss människor. Och risken för TBE ökar. ( Jag måste komma ihåg att vaccinera oss i år. )

Själva kommer vi människor med tiden bara bli kortare. Som hober, ungefär. Inte mig emot, om vi i övrigt tar till oss av deras fredliga och enkla livsstil.

32 kommentarer:


  1. För ca 1000 år sedan under vikingatiden var temperaturen ca 1 grad varmare än i nutid. För ca 2000 år sedan när Romarriket var som störst var temperaturen ca 2 grader varmare än nu. För ca 3500 år sedan under den Minoiska tiden var temperaturen ca 3 grader varmare än nu.

    Det Minoiska riket gick under på grund av en av de kraftigaste jordbävningarna som drabbat Medelhavsområdet. Romarriket gick under på grund att resurserna inte räckte till för att försvara riket. Vikingatiden tog slut när det inte fanns något mer att plundra. samt av ett vulkanutbrott, trolingen på Island 1330, som inledde Lilla Istiden som varade till 1850.

    Vår samhälle kommer att gå under på grund av energibrist och världsbefolkningen kommer att reduceras till den nivå den hade 1850, på ca 1- 1.5 miljarder människor mot nuvarande 7.2 miljarder

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går att få fram energi med solkraft och kärnkraft, om vi väljer att investera.

      Radera
    2. Jag tror tyvärr också att det är möjligt att få fram den energi som krävs för att hålla systemet igång ett tag till och därmed fullständigt utarma planeten.

      Radera
    3. Jag gillar människor och vill att folk både skall överleva och ha det bra, rent tekniskt går det att fixa med energi och miljöhänsyn.

      Radera
    4. Lycka till med ditt ekotopia. Du är inte den första med sådana naiva drömmar. Den som upplever att vi är på väg dit kan ju räcka upp handen så får vi se var idioten sitter nånstans.

      Radera
    5. Bra Magnus!

      Är övertygad att vi kommer öka investeringarna i flödande energi kraftigt, snart. Problemet är att det kostar mycket och många med kapital inte förstått eller lever för mycket i symbios med det föråldrade. Politikerna från alla partier har lätt att fatta rätt beslut när krisen är långt gången, men än gäller andra prioriteringar.

      En del stackare har insett allvaret men ännu inte förstått att alla har ett ansvar för att försöka göra något själv och väljer att vara otrevliga.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    6. Det sägs ibland att vi lever i en sekulariserad tidsålder, men man bortser då från den religiösa tron på teknologin.

      Självklart har vi alla ett ansvar men det betyder inte per automatik att vi måste tillbe teknologin.

      De konventionella religionerna säger att om vi bara lever rätt så kommer vi till himlen, vilket dock är svårt att bevisa.

      Den teknologiska religionen säger ungefär samma sak, om vi bara använder teknologin på rätt sätt så kan vi skapa ett utopia här på jorden.

      Problemet är att det bara funnits en människa som levt som en sann kristen och han dog på korset.

      Det finns inga empiriska tecken på att vi skulle lyckas vara mer renläriga när det gäller teknologin.

      Om man läser skrifter om framtidsdrömmar från industrialiseringens början så finns det i princip ingenting som skiljer dem från dagens teknologiska mantra.

      Skillnaden är bara några hundra år av empiri som kraftigt avviker från teknologisektens löften om ett stundande utopia.

      Radera
  2. I Danderyd sprutar de mot översvämningsmyggorna Aedes Stictiae utan diskussion. Efter de svåra översvämingarna i Småland i somras har de hittats även där.
    I Österfärnebo och Gysinge är det varje år stora diskussioner, det finns aldrig pengar till besprutning och när det äntligen sprutas är det i sista sekunden, eller för sent.
    Översvämningsmyggorna sprider sig om de inte begränsas, och kan bära både Leichmaniasis och malaria. I Gysinge och Österfärnebo går det inte att vistas utomhus på sommaren utan besprutning, de vilda djuren flyr från naturreservatet och fågelungarna dör i sina bon. Men det gör ju inget om de sprider sig norrut från Dalälven, bara de inte finns i Danderyd?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. As the home team, nature bats last.

      Radera
  3. Hobernas främsta förtjänst var inte att deras fredliga och enkla livsstil.

    De hade förmåga att se skillnad på ont och gott och hade kraften och modet som krävdes för att stå emot och till slut krossa det onda.

    Om de inte hade gjort det så hade deras fredliga och enkla livsstil ganska snabbt förpassats till historien, precis som vår kultur har förpassat en mängd fredliga kulturer med enkel livsstil till historien.

    I vår värld finns snart inga hobkulturer kvar. Bara vår mänskliga civilisationskultur som är helt förpestad av Högmod, Girighet, Begär, Avund, Frosseri, Vrede och Lättja.

    SvaraRadera
  4. Vad gör spanska sniglar i min trädgård?
    Hur kom det sig att Nilabborren hamnade i Victoriasjön och dräpte ut hundratals andra endemiska fiskarter på några få år?
    Vad kommer den nordamerikanska regnbågsöringen att hitta på om den rotar sig i svenska floder?
    Vilka nya och främmande (för svenska ekosystem) arter tar du med dig i resväskan från Thailand eller Turkiet, och nu pratar jag inte bara olika arter av kackerlackor, som är etablerade i så pass långt norrut belägna orter som Sundsvall.

    Den här artens beteende är minst lika skadlig för känsliga ekosystem som jorderosion, växthuseffekter eller försurning är.

    Sen har vi genom hävstångseffekter av billiga fossila bränslen blivit åtminstone sju gånger för många.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Civilisationskulturen är till sin natur invasiv och den har sedan sin födelse spridit invasiva arter. Biosfären ändras långsamt och vi människor lever relativt sett korta liv så vi uppfattar inte förändringen. Hade vi kunnat se på vilket sätt vi påverkat naturen tror jag vi vi skulle fyllas med sorg. Som de naturbaserade varelser vi ändå är tror jag att vi alla bär på en omedveten sorg som vi försöker släcka med allehanda nöjen och droger. Många har vittnat om hur de efter längre vistelser i vild natur funnit en djupare mening och inte längre känner samma begär efter de substitut som vi civiliserade jagar efter.

      Radera
    2. Lite OT, men jag ska gå och handla lite, frågan är vad?

      http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16218686.ab

      Det här är en annan effekt av vår tids kapitalism/konsumism. Vi har tappat kopplingen helt och hållet till maten och på vilket sätt den kommer till och slutligen hamnar på vårt bord.

      Vad händer när ett oljeembargo (av nån anledning) mot landet införs? Svälter vi alla ihjäl då på fyra-fem veckor? Maten på ICAs hyllor lär ju vara slut efter tre dagar, tillomed hästlasagnen.

      Tror det lutar åt currygryta med hund idag förresten.

      Radera
    3. Är det egenuppfödd hund - eller har du köpt den i Rumänien? ;-)

      Radera
    4. Det finns inte någon mat överhuvudtaget som du kan köpa i affären som är miljövänlig. Det handlar bara om olika grad av skadlighet. Den har producerats, fraktats och paketerats med hjälp av ändliga naturresurser och nästan uteslutande med metoder som förstör miljön.

      Det är rätt sjukt. När vi levde naturligt på jorden så ingick vi i ett kretslopp och gynnade biosfären. Vi var väldigt få men alla hade en positiv effekt. Idag är vi 7 miljarder och alla har istället en negativ påverkan.

      Radera

  5. Magnus 12:11

    Människan producerar ca 2,5 kWh energi per dygn, varav en del går till muskelarbeta. Varje svensk konsumerar ca 120 kWh energi per dygn, vilket motsvarar ca 50 "energislavar". Att i längden ersätta den energin med solenergi och kärnkraft är inte möjligt. Tiden och energislavarnas livslängd räcker inte till.

    Miljö- och energiproblemen kommer att lösa sig automatiskt när världsbefolkningen reduceras på allvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spot on!

      Som teknologi-naivist finns det några viktiga förhållningsregler att ta hänsyn till:

      - Blunda för termodynamikens lagar
      - Addera en god portion önsketänkande i alla kalkyler
      - Vetenskap kring ekologi och geologi bör alltid ignoreras
      - Ta enbart hänsyn till teknologins positiva effekter och blunda för de negativa effekterna


      Om man inte sväljer myten om maskinen och ser teknologi som lösningen på alla problem så är man ansvarslös, glöm aldrig bort det. Allt är värt att offra på teknologins altare, framför allt sanningen.

      Radera
    2. Ett exempel på en miljövänlig energiproducerande teknologis negativa effekter var väl rotorbladet som krossade en bil häromdagen
      http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/rotorblad-foll-ner-krossade-bil

      Jag skulle gärna vilja ha ett eget vindkraftverk, fast i en annan, mindre skala då.

      Till dom som tror att vi kan ersätta fossila bränslen med annat för en Business As Usual-tillvaro säger jag, glöm det.

      Radera
  6. Malaria fanns i Sverige fram till början av 1900 talet. Sista inhemska fallet av smitta var 1933 enligt naturhistoriska riksmuseet. Myggan finns här och har funnits här länge.
    Stormen gudrun var inte så speciell som man skulle tro, det brukar vara en ungefär var femtionde år här, åtminstone sedan gustav Vasa hade kortbyxor.
    Att det blev stora skador denna gången beror på att det finns mer gran här än det någonsin har funnits tidigare. Hade naturen fått bestämma hade bok varit det dominerade trädslaget här

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...och tänk vad vackert det hade varit då :-)

      Radera
    2. Jag upprepar:

      As the home team, nature bats last.

      Naturen kommer få bestämma igen vad det lider. Gäller bara att ha tålamod. :)

      Radera
    3. Jo det hade varit vackert, fast tyvärr hade inkomsterna från skogen troligen understigit skatten på att äga den.

      Radera
  7. Kom först i kontakt med Gaia-teorin på 1970-talet när jag såg den brittiska TV-serien "Edge of Darkness" (med Bob Peck och Joe Don Baker). Kanske håller teorin på att förverkligas:

    http://www.guardian.co.uk/science/2013/feb/11/sars-coronavirus-intensive-care

    OBS! Scary shit! Känsliga läsare varnas.

    SvaraRadera
  8. Jag har svårt att förstå de långrandiga diskussionerna om teknologi. Det måste väl vid det här laget vara uppenbart för alla och envar att alla stora problem vi har idag har sin rot i industrisamhället?

    Det är knappast en slump att en av de mest populära filmerna genom tiderna är Avatar? För att inte tala om filmer som Sagan om ringen, Matrix och Fight club. Filmer som avslöjar att kejsaren faktiskt är naken. Det moderna samhällets överlägsenhet är bara en myt som vi alla hjälps åt att odla i varierande utsträckning. Folk har en känsla för det här även om modernismens propagandaapparat är synnerligen sofistikerad och massiv.

    Som Einstein sa, det går inte att lösa ett problem med samma typ av tänkande som skapade det. Det är dags att vi pekar finger åt ekonomerna, statsvetarna, ingenjörerna och allt vad det är och ber dem ställa sig i skamvrån.

    Låt oss som inte är helt indoktrinerade av framgångsmyten skapa en hållbar framtid. Det är hög tid att ställa om nu och alla de som bara vill ha mer av teknologi och elände utgör bara distraktion och bromsklossar.

    De kommer upprepa sitt mantra: "Ni klarar er inte utan oss, människan är beroende av teknologi, marknadsekonomi och hierarkiska strukturer!"

    De är bakåtsträvare även om de får gåshud av science fiction. Lita inte på dem. Lyssna inte på dem. Förtroendet är sedan länge förbrukat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. H Minos vad händer om alla vi ingenjörer idag ställer oss i skamvrån och omedelbart slutar jobba?

      Ja ganska snabbt slocknar elen och människor börjar sakna tv och internet. Sedan slutar vattnet att komma ur kranen. När radiostationerna slocknar efter kort tid börjar mer rykten uppstå. Kanske hinner de varna för följderna av härdsmältorna som kommer automatiskt efter en tid när kylningen sakta upphör i våra reaktorer och mellanlager av utbränt bränsle. Affärerna stänger och du blir begränsad till det du har hemma. Sjuka och gamla börjar dö av främst kyla och törst. Det blir färre bilar på vägarna för bensinstationer fungerar inte. Först efter några veckor dör många i magsjuka pga dåligt vatten. Efter 3-4 månader har befolkningen minskat med ett antal miljoner och när hösten kommer med ny kyla och det blir svårt att hitta mat når vi troligen ner under miljonen.

      Vi får små spridda grupper av nästan bara vuxna som stryker omkring i skräck för farliga områden. Efter många år kan nog ett mer utbrett primitivt jordbruk uppstå.

      Om vi slutar lyssna på varandra, slutar diskutera och pekar ut hela yrkesgrupper som utan förtroende är det illa.

      Men du har rätt att mycket är åt helvete idag. Du har rätt i att nytt tänkande behövs. Men du lever i ett samhälle som förändras snabbt även om du ogillar allt modernt och absolut inte vill höra vad som nästan säkert kommer de närmaste åren. Gör din omställning utan tex el. Om det händer en värre kris än den svåra omställningstid jag befarar så kanske men sannolikt inte överlever du.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Jag förstår verkligen inte varför du tar åt dig personligen Nanotec, det handlar knappast om nåt ingenjörshat.

      Men som ingenjör inser jag begränsningarna i det rådande paradigmet.

      Finns inte en möjlighet att lösa problem med mer teknik, däremot kan vi säkert lösa några knutar genom att i så god ordning som möjligt försöka bryta ner de verkligt hightech-beroende och systemviktiga sektorerna i mindre komplexa system.

      Antingen gör vi det, eller så blir det i mindre god MadMax-ordning. Men sluta odla myten om att människan på något avgörande sätt har fått en bättre tillvaro med ständigt ny teknik.

      Radera
    3. Självklart skulle det inte funka att ställa om över en natt, det var främst en retorisk fingervisning om vilka som är våra vänner i omställningen och vilka som inte är det.

      Du argumenterar som om den drogade befolkningen ska vara glada att de har langare som förser dem med droger. Du har fel. Även om avgiftningsprocessen skulle behöva ta längre tid än ett dygn så betyder inte det att den är omöjlig eller behöver ta speciellt många säsonger.

      Du underskattar kraftigt människors uppfinningsrikedom och överlevnadsinstinkter. Det finns mycket att lära från de samhällen som genomgått snabba omställningar av olika slag.

      Människor är beredda att hugga i om deras överlevnad står på spel. Allt det jordbruk som idag sker industriellt kan också skötas med muskelkraft. All uppvärmning kan skötas med ved. Självklart skulle vi inte värma upp lika stora ytor och ha lika varmt, men ved värmer som bekant tre gånger. Med tanke på att vi skulle bli av med skogsindustrins skövlingar så skulle skogen räcka mer än väl för att återhämta vårt behov.

      Vatten finns det onekligen i tillräcklig mängd i grundvattnet. Mängden vatten som behövs för människors överlevnad är en bråkdel av vad som förbrukas idag.

      Det skulle bli fruktansvärt tufft, men jag tror att vi skulle klara det. I alla fall betydligt bättre än om vi väntar tills det kommer en oplanerad kollaps som faktiskt kan ske på kortare tid än vad många tror. Med tanke på att elsystemet är så känsligt som du beskriver så lär den komma förr eller senare. Bättre att förekomma än förekommas.

      Radera
    4. Det blev lite knasigt. Mitt svar ovan, 12:31, var menat till Nanotec.

      Man With No Name:
      Jag håller med dig i det du skriver. Det handlar självklart inte om något ingenjörshat. Jag har själv en karriär inom IT-sektorn bakom mig. Tyvärr, får jag väl tillägga. Det handlar inte om människorna eller ens hantverket i sig. Det handlar om den värdegrund som dessa titlar är så intimt sammankopplad med.

      (Van)föreställningen att jorden tillhör människan och inte tvärtom. Att människan har rätt att göra vad hen vill med den. Vi ska visa "miljöhänsyn" ungefär som att vi ska använda den mest humana metoden vid slakt. Den enda "miljöhänsyn" som vi i slutändan tar är den som möjligtvis kan gynna oss själva i ett kort perspektiv. Att den drabbar människor i andra länder är alltid sekundärt om ens det.

      Marias blogginlägg om den otäcka naturen är en helt fantastisk påminnelse om denna syn på naturen som något i grunden otrevligt som behöver tämjas och kontrolleras. Vi i omställningsrörelsen borde anta en inverterad form av Husqvarnas slogan. Rewilding the tamed.

      Radera
    5. Man with no name!

      Håller med dig att många system har blivit för komplexa. Just in time är ok för bilindustrin och lite till men knappast för matförsörjning tex.

      Ny teknik kommer även om många inte vill ha den. Vad vi kan är styra den något. Påverka till en viss grad, men om vi inte vill se vad som ligger nära i tiden har vi svårt att reagera på de förändringar som sker. Bilar missbrukas idag och de spyr ut mängder av koldioxid, men inte bly som förr och mindre av andra skadliga ämnen. Mycket osannolikt att se ett samhälle utan biltransporter de närmaste tjugo åren. Glädjande är att konstatera att bilresande, bilägande och bilen som status sjunkit de senaste åren. Tråkigt att så få insett att tunga lastbilar är kraftigt subventionerade jämfört med lättare lastbilar eller personbilar.

      "myten om att människan på något avgörande sätt har fått en bättre tillvaro med ständigt ny teknik." Håller med dig så länge ordet ständigt står där. Mycket nya produkter är sämre än äldre och ibland mer till skada än nytta. Oftast har en senare modell av något obetydlig förbättring. Ibland kommer något helt nytt och klart bra. Fortsätter odla mina tomater och variant av myt, men kan ändra mig om nya rön kommer till min kännedom.

      H Minos!

      Visst är jag också lite retorisk eller kanske retsam ibland. Mitt exempel är helt orealistiskt för även om jag är tveksam till tex kärnkraft vet jag att ingenjörerna på reaktorerna aldrig skulle lämna reaktorerna vind för våg. Har träffat ovanligt trevliga personer som jobbar med och gillar kärnkraftverk.

      Har ändå svårt att tro att mer än någon miljon kan överleva i Sverige utan el ens efter fem säsonger om nu säsonger är lika med odlingsår.

      Min definition av omställning är bort från fossilberoendet och det går svårligen på fem år utan många dödsoffer. Varför göra allt utom uppvärmning med muskelkraft?

      Hur man renar vatten och får tag i det i Sverige är lätt att lära sig och behövs inga komplicerade anordningar för när det gäller säker överlevnad. Det tar bara mer arbetstid än att få det ur kranen och tvättar kläder gör vi säkert för ofta i våra bekväma maskiner.

      Vad jag tycker är riktigt illa är att vi är så oförberedda som samhälle att klara och hantera ett stort och långvarigt avbrott i elförsörjning eller plötsligt stopp i mesta delen av oljetillförseln. Långvarigt stopp för el kommer av olika skäl och värst är när det händer utan förvarning.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    6. H Minos!

      Började skriva inlägget 15:29 för länge sedan, men fick ett trevlig besök, så jag missade ditt inlägg 13:29. Kul med lite missar vid nätanvändning.

      Håller mycket med dig. Fast motorsåg vill jag fortsätta att använda. Använder mest en eldriven till att såga upp stammar och grenar till klyvbart. Har bensindriven också.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    7. Felet är väl snarare att det finns för lite resilient teknologi, det känns som vi har byggt in ett direkt ohälsosamt beroende i vårt samhälle. Personligen tror jag att vi kommer att ha en teknisk revolution i framtiden, men inte en sådan som vi har haft utan snarare en opensourceecology.org revolution. Fast först kommer det att bli sämre innan det blir bättre.

      Radera
    8. Stenåldersteknologi är den enda hållbara nivån av teknologi eftersom vi då inte har kapacitet att ställa till mer skada än vad vi naturen hinner reparera.

      Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)