måndag 14 januari 2013

Beteendeförändringar - hur svårt kan det vara?


"Bonden tycks ju vara det nya svarta. Undergångspräglade gröna-vågengrupper som odlar en livsstil med självhushållning poppar ju upp här och var ute i landet"
             Catia Hultquist, DN Kultur 130114 


                                          Australien på natten. Allt som lyser är eld.

Nej, säger den australiensiske fårfarmaren självsäkert - och ler rakt in i teverutan - bränderna här har ingenting med klimatförändringar att göra. Det vet han. Han har precis fått nödslakta 2000 djur. Han behöver inte ändra något i sin livsstil- och ingen annan heller. Svår hetta, med påföljande jättebrand, 2009, enorma översvämningar 2010 och 2011, men ingen ny slutsats för det.

I USA har stora områden i mellanvästern förklarats som naturkatastrofområde på grund av långvarig torka: Kansas, Colorado, Oklahoma, Texas.
"Severe heatwaves, such as those currently seen in Australia, are expected to become many times more likely in coming decades due to climate change. Extreme heat led to 2012 becoming the hottest year in the US on record and the worst corn crop in two decades.
New research, which used corn growing in France as an example, predicts losses of up to 12% for maize yields in the next 20 years. A second, longer-term study published on Sunday indicates that, without action against climate change, wheat and soybean harvests will fall by up to 30% by 2050 as the world warms."
          "Global food crisis will worsen..."  The Guardian 130113

I dagens DN skriver David Brooks (inte på nätet) på ledaruppslaget under rubriken "Så funkar människan" om beteendeförändringar. Hur uppnår man dem? Inte genom att påpeka att folk gör fel,
konstaterar han. Utan genom att påpeka att alla andra (eller väldigt många) gör rätt. Där faller ju hela inriktningen på min blogg, som är rätt dystopisk. En mer positiv framtoning vore bättre.

Om jag berättar om alla jag känner som gör rätt saker, då kommer fler göra rätt saker. Därför vore det ju bättre att bara skriva om självhushållning, så att det med tiden blir omöjligt för journalister som Catia Hultquist ovan, att ha en marginaliserande syn på folk som ställer om. De/vi är inte få. Snart är det hon som är den enda på sin gata som lever på det gammalmodiga, postmoderna sättet.

Det där glappet mellan kunskap och beteende. Det bara växer och växer. Jag tänker ofta på det. Att det inte räcker med de förändringar vi redan ser. Vi måste ha fler bevis. För vad?

"Människan är ett litet, omoget, barnsligt djur som bara vill ha kul och som hela tiden sneglar sig över axeln för att se vad andra gör", sade en vän. Jag tror hon har rätt. Hur når vi det lilla, barnsliga djuret med information? Det är väl, typ omöjligt?

Jag behöver en filosof!


11 kommentarer:

  1. Det är sannerligen inte information som saknas. Folk vet hur det ligger till men de är fångar i ett system som inte vill mänskligheten väl. Annat är prioriterat.

    I princip alla förbättringar av systemet som skett har kommit efter någon sorts mer eller mindre våldsamt motstånd eller en revolution.

    Finns det grogrund för en revolution idag? Helt klart. Vi närmar oss tider då var och en kommer att få välja sida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är väl om revolutionen kommer från dem som vill ha radikala förändringar för klimatets skull, eller från dem som vill ha kvar sina privilegier?

      Radera
    2. De förändringar som varit positiva har just varit för att få det bättre. Inte vändningar under stupstocken. Så har man lyckats hindra större revolutioner i Sverige sedan Dacke.

      Riksdagar, Skogsplanteringar i ett sönderbetat Sverige, folkskolereformer, nykterhetsrörelser mm, kanske till och med arbetssparterna (LO, LRF mfl.)under mellankrigstiden.

      Tyvärr är demografin för sådana folkförbättringar borta. Det ekonomiska självbestämmandet är även det borta i och med överlämnandet av alla viktiga befogenheter till EU.

      Radera
    3. Sverige är ett perifiert land som inte har så stor påverkan på världsutvecklingen. Revolutionen kommer säkert att näras av idéer från den privilgierade världen men den kommer inte att starta här. Den kommer starta i de länder som exporterar billig arbetskraft och naturresurser till oss för att vi ska kunna låtsas att vi lever i ett välutvecklat samhälle.

      Folk säljer inte sina döttrar till bordeller frivilligt. Folk sliter inte ut sina kroppar i gruvor och industrier frivilligt. De gör det under tvång. Det är dock ett mentalt tvång mer än något annat. Om man lyckades få dem att förstå att äganderätten bara en konstruktion för att upprätthålla den priviligerade världens makt och välmående så skulle de gå snabbt tills de kastade bort sina förtryckar regimer och började leva själva av sin mark istället.

      Att de inte gjort det redan beror på att de lever på hoppet att få det som vi har det. När det hoppet dör så kommer revolutionen som ett brev på posten. Vi får hoppas att det går snabbt för annars kommer det här systemet att döda planeten.

      Radera
  2. Det lilla, barnsliga djuret når man nog precis på det sätt som du är inne på i föregående stycken. Man måste ordna så att det som syns över axeln inte bara är en enda homogen grupp av hysteriskt konsumerande, statusjagande människor utan att man också kan få syn på (grupper av) människor som insett att det finns andra sätt att leva på och att de faktiskt mår bra av det och "har kul" samtidigt.

    För ytterst få är ju beredda att ändra sin livsstil om man befarar att man samtidigt kommer hamna utanför all gemenskap.

    Så ja, en ny inriktning på bloggen kanske vore på sin plats :). Skulle bli en form av omställning det också...

    Men allvarligt talat så kan ett citat från en annan av mina favoritbloggare vara på sin plats, nämligen "alla kan inte göra allt". Tror framför allt att det finns en poäng i att visa att det inte behöver vara allt eller inget, som du gör genom den här bloggen. Man kan vara bosatt i Stockholm, jobba som journalist och ändå bry sig om miljö- och sårbarhetsfrågor. Det kan säkert leda till att några fler börjar fundera på vad de själva kan göra.

    /H

    SvaraRadera
  3. Tips om vad man KAN göra i form av vad bloggaren gjort - eller önskar att hen gjort, det är faktiskt en av de saker jag söker när jag läser mina "favoriter" varje dag. Att förbereda sig för framtiden är inte lätt i en värld där allt ska vara just in time och alltså ingenting, vare sig produkter eller rådgivning ser mer än till nästa vecka eller nästa kvartalsslut.
    Jag tror inte det finns någon människa som helt kan ha missat vad som förestår. Om inte annat pga av vad som möter på konsumtionsplanet. Vardagskonsumtion syftar jag på. Plastfolie som blir smalare och smalare till dess man får riva två remsor inte bara för största fatet utan även för mittfatet i tripp-trapp-trull-serien. Skor i märken som förr höll 1-2 säsonger som nu håller 2-3 månader (jag sliter mer än genomsnittet på skor), toppar i samma märke som vanligtvis har hållit tvätt efter tvätt men som nu tas ur tvättmaskinen första gången och förvisas till trädgårds"lumpen" redan innan det används ute bland folk, hundpåsar i samma förpackning som förr innehöll en kvalitetspåse, men där jag numera tänker att nästa gång den görs tunnare igen så får jag börja använda den dubbel, elektronik konstruerad så att den ska hålla - och också nätt och jämt håller - garantitiden ut, blyertsstift som förpackats i en tub med ny hatt som inte håller tätt utan "tappar" kvarvarande stift, stiftpennor som håller tills det är dags att mata fram nästa stift och därefter inte duger till något annat än att fylla på sopcontainern.... Några exempel från min konsumtionserfarenhet de senaste ca två åren. Och jag har lärt mig att köpa kvalitet istället för skräp.

    Jag utgår från att jag inte är ensam de här erfarenheterna,om att upptäcka att den här utvecklingen accelererar och att uppfatta att den står för något, även om det kanske inte är så tydligt exakt VAD det är som sker.

    Jag tror att det är mycket vanligare än som märks utåt, att människor funderar över vad man kan göra. Och jag tror att det jag möts av, av och till: "Vi kan ändå inte själva rädda hela världen, det spelar ingen roll vad jag gör" , att det mest speglar att människor i vår tillrättalagda värld där vi ska KÖPA allt, helt enkelt inte har grepp om att man ganska enkelt och utan att förändra sin tillvaro för mycket kan GÖRA en hel del. T ex styra sitt konsumtinsmönster mot föremål som kan hålla och göra tjänst under lång tid istället för att gå i sopcontainern i nästa vecka.

    Att på en blog hitta ett tips om ett bra spritkök tycker jag är ett bra exempel på en sådan enkel grej som kan få en att se på omställning på ett mycket konkret sätt och göra att man ser att omställning är att gå från komplicerat till enkelt. Just den typen av enkla tips, inom alla livets områden, skulle vara välkommet. Jag har gjort så här... Igår gjorde jag... det tror jag är det mest värdefulla sättet att sprida en bra inställning till omställning.

    SvaraRadera
  4. Tack för läsvärd blogg. Jag har händelsevis skrivit lite om värderingar och glappet mellan detta och kunskap och beteende. http://komplexitet.se/2012/11/fina-varderingar-du-har-ar-de-dina/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant blogg! Jag ville förstås genast göra värdesystemtestet. Hoppas att du snart öppnar det igen :-)

      Radera
  5. "Människan är ett litet, omoget, barnsligt djur som bara vill ha kul och som hela tiden sneglar sig över axeln för att se vad andra gör" Det var en kul bild. Jag tror hon har nästan rätt. Jag känner mig inte liten, men i övrigt måste jag nog medge att jag kunde vara och avser bli lite mer mogen och vuxen.

    "Hur når vi det lilla, barnsliga djuret med information? Det är väl, typ omöjligt?" Det går inte på ett enda sätt. Vi vill ha kul på lite olika sätt. Jag lär av dig, men håller ibland inte med och försöker då motivera varför.

    Ser en stor risk för svåra störningar i samhället framåt men obetydlig risk att alla måste odla sin egen mat någon längre tid. Kan tänka mig att många fler under några år måste jobba med matförsörjning. Därför är det en utmärkt försäkring för oss som inte gör mer i den vägen än odlar lite frukt och bara har växthus när små grupper försöker leva självförsörjda ute på landet. Jag menar att deras kunskap kan behövas efter ett större sammanbrott. Risken att vatten och matdistribution plötsligt inte fungerar alls under en kortare tid och mycket bristfälligt under månader är mer sannolikt.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  6. Maria, kanske vore det givande att få veta mer om hur du, rent konkret gör för att ställa om.

    Jag tror absolut att det behövs positiva förebilder i vardagen, det är ju vi i den stora massan som behöver ställa om och en stor massa som tar små steg uppnår mer än ett fåtal som drar det till sin spets.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du helt rätt i - men jag är ju inte så organiserad och duktig på det. Det finns så många andra som har kommit längre och som skriver så bra om det. Fast, jag kan ju iochförsig besrätta hur jag tänker och vad jag gör. Det blir säkert underhållande - om än inte så sedelärande. :-)

      Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)