lördag 23 mars 2013

Allt kommer bli så bra, så bra

-Tycker du om den här, Maria? Då skriver jag ditt namn under så att du får den av mig när jag är död. Så kan du minnas mig varje gång du ser den. (mormor)
- Usch prata inte så otäckt! Här ska ingen dö! (mamma)
Vem ska trösta knyttet?
"Hu, jag orkar inte läsa din blogg, du skriver ju bara om otäcka saker", brukar folk säga till mig. Det känns som om de vill att jag ska trösta dem.

Världen är full av små fyrtioåriga och femtioåriga knytt som behöver tröst och försäkran och trygghet och...

De flesta med egna barn. Men jag har ingen lust att trösta vuxna människor. Det finns redan för mycket tröst där ute. Det behövs inte mer av snabba försäkranden om att allt kommer att gå bra.

Att vara förälder är att kunna bära sin egen ångest. Att härbärgera den. Det innebär att vi inte ska spruta ut vår oro på ungarna så att de får bära eländet åt oss.

Men många tolkar det som att man inte alls ska prata om otäcka saker med sina barn. Helst inte ens läsa om dem själv.

Det man inte vet mår man inte illa av.

Men den som inte pratar om otäcka saker som har bäring i barnens liv, faktorer som kommer påverka dem, den är bara feg. Rädd för sina egna starka känslor. Föräldrars feghet gör att många barn släpar runt på ett tungt, men diffust ansvarstagande för allt och inget här i världen.

Jag har vuxit upp med en sådan förälder. Min mammas dödsångest har präglat hela min uppväxt. Mormors mod gav mig nödvändiga redskap så att jag har kunnat bära en del av mammas dödsångest åt henne. Tack, mormor.

Att tänka på barnens framtid gör ont. Snälla, ta på dig den smärtan, var inte en liten lort, var modig och stark och lär ungarna så mycket du kan.

Du är stor nu. Jag lovar.

P.S: Du behöver naturligtvis inte läsa min blogg. Läs någon annan istället. Det finns så många bra. D.S

"Ibland finns det saker som alla människor måste göra, annars är man bara en liten lort."
            Bröderna Lejonhjärta, Astrid Lindgren 


14 kommentarer:

 1. Helt rätt!

  Tänk att det finns en så klok socionom och dessutom journalist. Har rätt mycket fördomar om båda yrkesgrupperna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får tillägga att jag dessutom tycker du uppvisar mod vilket är det jag kanske saknar mest hos de jag mött och sett i dessa yrkesgrupper där jag tycker det viktigaste verkar vara att hålla ryggen fri.

   Radera
  2. Öhhh blev detta en komplimang till slut eller? Känns som den blev av det klumpigare slaget. Det var en sådan i vilket fall :-)

   Radera
 2. Mycket välformulerat. Dessutom publicerat vid en passande tidpunkt med tanke på hur många vuxna som igår desperat greppade tag i den snuttefilt som kallas Earth Hour.

  SvaraRadera
 3. Men snuttefillt? Det är så lätt att hoppa på initiativ för att de inte är lösningen på allt. Jag är säker på att klimatrörelsen fått en skjuts av earth hour. Det är en tradition, en stund för eftertanke. Ett bra tillfälle till samtal. Den kan mycket väl komma att bli mer betydelsefull än både jul och påsk mm. De som "snuttar" mest är sannolikt de som fräser att allt bara är trams och jag ska minsann låta mina lampor lysa extra mycket... Men det är mer på nivå av total neddrogning... ;-)

  För övrigt tycker jag också att Marias text är rysligt bra.

  /Chris

  SvaraRadera
 4. Herregud, alla dessa förnekare som genast börjar yra om domedagsprofet när man påpekar enkla basfakta om oljesamhällets oundvikliga och snara kollaps.
  Där har vi det, "domedagsförnekare".
  Huvudet i sanden tycker de är bättre än att ta tag i frågan och jobba på sina barn framtid.
  Vi som inte väjer för fakta får väl slå oss samman.

  SvaraRadera
 5. Sunburn, basfakta är att vi:
  med stor sannolikhet nått toppen på vanlig oljeutvinning
  med stor sannolikhet har en mänskligt orsakad växthuseffekt
  troligen får en svår tid under avvecklingen av oljeberoendet
  troligen får en svår tid pga mänsklig växthuseffekt
  säkert får positiva och negativa överraskningar i framtiden
  förmodligen inte får en domedag i nära framtid

  Självklart ska vi jobba på våra barns och barnbarns framtid annars är vi bara en lort. Samtidigt kommer en del knytt att inte orka.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staffan Delin har uttryckt det mycket insiktsfullt:

   "I industrisamhället försörjer vi oss genom att jobba på den gemensamma undergången".

   Radera
  2. Nej, vi "avvecklar" inte oljesamhället, det kollapsar. Begreppen snart och nära är något diffusa, men nog ser det ut som kollapsens snöboll börjar få upp farten.
   Med dagens komplexa globala just-in-time-ekonomi så är väl rätt snabba puckar neråt det mest troliga, kraftigt understött av allmän förnekelse.
   Domedagsförnekare var bara en retorisk poäng man kan roa sig med kasta tillbaks på folk, jag tänker inte domedag utan bara full fart framåt utifrån helt nya förutsättningar.

   Radera
  3. Du kan ha rätt Sunburn. Det mesta beror nog på vad vi lägger i begreppen avvecklar och kollapsar. Jag skrev att vi troligen får en svår tid under avvecklingen av oljeberoendet. Tycker att vi ska skilja på grader av sannolikhet. För mig innebär tex den snabba utvecklingen av autonoma bilar ett trevligt tecken på att mycket persontransporter kan bli betydligt mer energieffektiva inom kort och därmed blir privatägda bilar mindre intressanta. Den stora andel fossilfri el vi har i Sverige kommer också underlätta anpassningen för oss till mindre olja.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. @Sunburn

  Bästa beskrivningen av en bra inställning så här långt :-)

  "full fart framåt utifrån helt nya förutsättningar."

  SvaraRadera
 7. Hej Maria!

  Har nu följt din blogg i några månader, tycker oxå den är jobbig att läsa MEN ack så nödvändig och bra. Så fortsätt!!!!

  MVH
  Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders!

   Roligt att du ändå hänger kvar, trots rätt tunga ämnen. :-)

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)