onsdag 6 mars 2013

Jag talar med min man: Diskrepans


"Hur kommer du förbereda dig och dina barn för att kunna leva länge och så gott som möjligt i det samhälle som du ser växa fram?" Vilken fråga! Sällan man hör den. Den gör lite ont. Det är så stor skillnad mellan vad jag vill och vad jag tror.

Istället är det en annan fråga som oftast ställs: "Vilket samhälle vill du ha?" Det är politiska partiers favoritfråga till potentiella väljare. Det får väljarna att göra sig en bild av att just det samhälle som väljaren önskar sig är det samhälle som det politiska partiet kommer arbeta i riktning mot.

Alltså ingen anledning att ställa om. Allt kommer att ordna sig. Mycket få människor är i detalj insatta i vad de politiska partierna står för. Ännu färre har riktig koll på vad partierna har genomfört.


Men i morse blev den där obehagliga frågan ändå aktuell. Jag läste högt ur ASPO-bloggen för min man. Det var inlägget om Dmitry Orlovs nya bok "The Five Stages of Collapse: Survivors Toolkit". Jag har inte läst boken än, men bloggens genomgång av fem stadier och mina kommentarer till dem fick min man att protestera:

- Det är inte vettigt. Du pratar om "politiker" och om "folk" som om dom är dummare än vad du är. Allt politikerförakt, all bristande tilltro mot samhället. Om du pratar på det här sättet så får vi ju bara fler modlösa människor. Vi måste ha tilltro till att politiker är goda, kraftfulla människor som kan och vill lika mycket som du och jag.
 - Vilka goda politiker ser du då?
- Ja, det finns väl någon miljöpartist, någon vänsterpartist och någon allianspolitiker. Och debattörer. Glöm inte alla fria debattörer. 
-Jag ser alldeles för få.
-Vi får lita till att de blir fler. 
- Okej, vi litar till det. Du har rätt i att vi måste vilja ha ett gott samhälle. Men under tiden tycker jag att vi förbereder oss och ställer om. Som en säkerhetsåtgärd.
-Då är vi överens. 

Riktigt så här snusförnuftigt lät det väl inte. Riktigt så där lugn och fin var väl inte jag. Men frukostfriden återställdes. Det här var vad hade jag läst:


"Dmitry Orlov beskriver de fem kollapserna så här:
Steg 1: Ekonomisk kollaps. Tron på ”business as usual” är borta
Steg 2: Kommersiell kollaps. Tron på ”att marknaden ska leverera” är borta
Steg 3: Politisk kollaps. Tron på att ”regeringen kommer att ta hand om dig” är borta..
Steg 4: Social kollaps. Tron på att ”samhället kommer att ta hand om dig” är borta.
Steg 5: Kulturell kollaps. Tron på att ”mänskligheten är god” är borta." 

 ASPO-bloggen "De som överlever kollapsen liknar inte dig"

I samtalet med min man försökte jag flyta med motståndet istället för att argumentera emot (som vilken motiverande behandlare som helst). Men jag är inte utbildad i metoden. Och lite för involverad i relationen för att hålla mig helt opåverkad under diskussionen. Men om du ändå är intresserad av att försöka hantera motstånd i förändringsprocesser för att bättre kunna argumentera med dina anhöriga och vänner kan du lätt läsa in dig på grunderna här eller här. 

Själv har jag misslyckats med det där smidiga medflytandet precis hur många gånger som helst. Inte heller hittar jag någon snygg övergång till nästa stycke. 
Bild lånad från www.futuramb.se
Bilden ovan visar fyra olika strategier för att hantera en kollaps. Egentligen skriver bloggen www.futuramb.se om organisationers och företags förutsättningar att kunna skapa resiliens, om medvetenhet, motstånd och om förändringsförmåga. Inlägget är bra, det förtjänar att läsas även av folk som inte har ett företag som ska förbereda sin organisation på att hantera ett flygstopp på grund av ett uppdykande askmoln. Sånt där som inte finns i det samhälle vi vill ha.

Ha. Där knöt jag iallafall ihop slutet med början.


6 kommentarer:

 1. Dmitry Orlov är skärpt.
  Hans idé om kollapsens fem steg är relevant och hans redogörelser om liknelserna mellan kollapsen för Sovjetunionen och den kommande för USA är intressant.
  En riktig tankeställare fick jag av hans tankar om hur vi lever som "antipoder"
  Läsning:
  http://cluborlov.blogspot.se/2011/05/twilight-of-antipodes-and-cultural-flip.html
  Film:
  http://www.youtube.com/watch?v=Ecfxl1wZDpE

  SvaraRadera
 2. defrrrrrrrrrrr, ja det var en av katterna som ingrep. Jag förstår honom, tror jag.

  Nu gäller det ditt inlägg. Jag vill inte ha de fem stegen. Idag nytt årshögsta på min viktigaste aktie. Jag är säker på att det fortsätter uppåt, men samtidigt ska nu Vattenfall säga upp 2500 anställda med motivering att efterfrågan på el och utsläppsrätter minskat. Kanske är det också för att minska kostnaden som härrör från vansinniga köp nere i söder, fast det vill de gigantiska propaganda, förlåt informationsavdelningarna inte kännas vid. På nyheterna hörs att Polen har ett födelsetal på 1,1 barn per kvinna. Jo teven står på i bakgrunden, fast jag nu är ensam här nere. Elen flyter nästan gratis in i huset nästan alltid och hittills har avbrott varat högst några timmar i mitt mannaminne.

  Säkert är nästan att vi får en ekonomisk kollaps i stil med 90-talets eller tom 30-talets, möjligen värre. Fast inte riktigt än.

  Kylan sveper in natten till fredag 10-15 grader kallt i 08. Samtidigt går vi mot ljusare tider och nästan lika säkert ett mer kaotiskt klimat. Förstår att Kävlinges politiker inte vill ha ett tillfälligt mellanlager för radioaktiva delar från Barsebäck utan att detta förläggs till någon annan kommun. Risken finns ju att det blir ett permanent slutförvar och börjar läcka på något vis vid kommande orkaner eller översvämningar eller att bevakningen upphör när Barsebäck AB ställer in betalningarna. Inkomsten för Barsebäck AB är förmodligen negativ sedan länge. Risken för härdsmältor och utsläpp från de kraftverk som är i drift är nu hemligstämplad. Skälet är tydligen att terrorister kan få veta att tex Forsmark har störst risk. F-n heller jag accepterar inte en samhällelig kollaps.

  Nu ska jag ropa in andra katten och släcka ner lite belysning, fast det försämrar läget för tex Vattenfall. Ska nog bränna lite ved också. Får se det som en träning inför en möjlig plötslig omställning.

  Min dotter berättade i söndags, när jag hämtade henne från Arlanda, att bananer från Kanariöarna inte fick säljas annat än i Spanien för att de inte är långa nog för Eu. Nu har de hittat ett litet kryphål. Ekologiska bananer är tillåtna så jag ska leta efter dem, innan de möjligen förbjuds. Ska också fundera lite på om bananer platsar i växthuset. En liten möjlig resiliens, fast kaffe är viktigare.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Det är ett intressant område, detta med inställningen kring framtiden inom parrelationen. Ibland är jag frustrerad att min fru rycker på axlarna och pratar om teknik och "att så farligt kan det väl inte bli", ibland glad, för om hon hade varit lika pessimistisk som jag så hade vi kunnat dra ned varandra i avgrunden. Eller i alla fall ned i en jordbunker full med konserver och vapen.
  Ska bli kul att höra vad andra tycker.
  //Fredrik i Falun.

  SvaraRadera
 4. Apropå framtiden:
  En hop människor står på marken. Det kommer en kille med kikare. Han säger: Jag har sett att det kommer en stor sten från rymden och den kommer att landa precis där ni står så småningom.
  -Du ljuger säger en del och fortsätter med det dom höll på med.
  -Resten tittar upp och säger: Vi ser ingen sten.
  - Några funderar på det killen säger och tänker: Kanske ligger det något i vad han säger, vi får väl se…
  -Några tänker: Vi flyttar på oss ifall det nu skulle vara sant… och de går därifrån.

  Nu till min fråga: Vilken grupp tillhör du?

  Nästa fråga: Vilken grupp vill du tillhöra om stenen kommer?

  En fråga till: Varför är det obligatoriskt att ha hjälm på ett bygge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kompis, som är psykolog, var på föreläsning igår. Så här reagerar människor på ett larm, fick han lära sig:

   10 % accepterar faran/larmet/hotet och agerar på något sätt i förhållande till det.
   30 % undersöker faran/larmet/hotet för att se huruvida det är på allvar eller bara är falsklarm.
   60 % ignorerar/förnekar faran/larmet/hotet.

   Jag tillhör nog de där trettio procenten.

   Radera
  2. Man kanske får revidera %-siffrorna beroende på hur långt bort i tiden faran/larmet/hotet befinner sig.
   Människan är ju programmerad för akuta faror som man kan känna, lukta, se eller höra....

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)