söndag 3 mars 2013

Hangover

"Mänsklighetens historia visar oss, att godheten är stadd i oupphörlig tillväxt. Idén om godhet och kravet på godhet intar genom årtusenden allt större plats i människornas föreställningsvärld och samhälle"
          Willy Kyrklund "Om godheten" 
Bilden sägs föreställa miljöhjältar. 
Nykterhet och godhet är två begrepp som inte är särskilt kompatibla med varandra. Många dogmatiska övergrepp begås i godhetens namn. Man kan visst arbeta med små fattiga barn i slummen och samtidigt aktivt arbeta mot användandet av preventivmedel. Fler små fattiga, oönskade barn skulle kunna slippa födas - men icke. Och man kan visst flyga hela jorden runt varje vinter och fortfarande säga att man vill rädda klimatet. Fråga vilken ledande, miljöengagerad politiker som helst.

Det första steget mot varaktig förändring sägs vara att erkänna att man har tappat kontrollen över sitt beteende. Att man är beroende. Och vi är alla oljedopade missbrukare. Det går inte ens att försöka hålla sig riktigt nykter. Den självupplevda godheten är bara stort hinder mot tillnyktring.

Vi behöver inte fler människor på den goda sidan. Vi behöver fler människor som erkänner sitt aktiva missbruk och vidtar åtgärder för att ställa om. Och som väljer politiker som erkänner sitt eget missbruk. Inte med ett koketterande, utan med en djup inre önskan om att hjälpa sig själva och hela landet att nyktra till.

Men först: En rejäl baksmälla.7 kommentarer:

 1. Projektet att flyga jorden runt med solceller för dagen och av dem laddade batterier för natten fortsätter. Närmast ska kapten Piccard, inte att förväxla med kapten Picard i Star Trek, flyga över hela USA som test. För att klara 10.000 m upp tillverkas också syre ombord av elsystemet.

  Har poäng på amex själv som räcker jorden runt, men drar mig som den oljemissbrukare jag är. Var ute nyss i växthuset och det var 23 grader varmt, får vara en ersättare. Dottern meddelade nyss att hon vill bli hämtad på Arlanda ikväll. Hade så mycket med sig på planet, fast jag vill minnas att när jag lämnade henne där för en vecka sedan var bagaget måttligt. Suck - färdtjänst gäller alltid för ens barn även fast jag åtminstone nått så långt att jag erkänt mitt missbruk. Jag ska skaffa elbil, men inte än.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får njuta av att du är nykter just i växthuset ;-)

   Radera
 2. Alla riktiga miljöhjältar hamnar tyvärr i fängelse förr eller senare.

  SvaraRadera
 3. Den vackraste låten om vårt predikament är helt klart...

  Natalie Merchant: Motherland

  Where in hell can you go?
  Far from the things that you know
  Far from the sprawl of concrete
  That keeps crawling its way
  About 1,000 miles a day?

  Take one last look behind
  Commit this to memory and mind
  Don't miss this wasteland, this terrible place
  When you leave
  Keep your heart off your sleeve

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.youtube.com/watch?v=2PtB5_eEpLs

   Radera
 4. Rolig:
  http://thinkprogress.org/climate/2013/03/01/1644511/for-climate-hawks-the-five-stages-of-grief-are-reversed/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, både rolig och tankeväckande :-)

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)