onsdag 20 mars 2013

Sprickorna i muren

"Om Twitter är en mediesjuk grälstuga och Facebook ett virrvarr av hätska utfall, husdjur och kompisar från förr är Instagram en socialt snäll smartphonekanal där användarna mest delar ut hjärtan och bekräftande utrop till varandra. På några månader har Filippa Reinfeldt samlat ihop snart 4 000 följare."
           "Insta-mama", Anna Hellgren, Expressen 130121 

Bild lånad från bloggen "den ömhet du är värd"

Filippa Reinfeldt har ett Instagramkonto. Det har få missat. Först var det bara gulligt och fint där. Som en mysig tjejklubb. Men nu har den fula verkligheten hunnit ifatt henne. Varje vacker bild fylls av kommentarer som "Stöd barnmorskornas kamp", "Mitt barnbarn dog vid förlossningen" och liknande meningar. Inte så mysigt. 

Filippa står snart inför ett val: Ska hon ha kvar sitt Instagramkonto - och riskera att förföljas där under hela valrörelsen, få smuts på allt det fina? Eller ska hon avsluta det? Jag tror att det snart försvinner.

Filippa Reinfeldt  pratar om "La Famiglia" på Instagram. Förmodligen menar hon bara att hennes familj är stor och bullrig. Lite härligt italiensk. Men "La Famiglia" har också en annan innebörd. Det kan hon inte ha missat. En av maffiafamiljernas regler passar särskilt bra in i dagens mediaklimat, detta att alltid väcka andras beundran:
"Un bella figura": Individen ska väcka stor beundran och göra gott intryck på andra. Det viktiga är inte att göra som man själv vill utan att agera utifrån de förväntningar som andra har på dig. Man ska alltså kunna bemästra sig själv och hålla masken så att man presenterar sig själv i det bästa ljuset. Detta kan speciellt ses i de stordådiga bröllop som ordnas och i sättet att klä sig i dyrbara smycken och fina kläder. 
"Before, I was Mr Nobody", Familjeheder och maffiavåld på Sicilien Emma Nyrén 2012

bilderna ägs av fotografen Jörgen Brennicke.
Allt är yta och snart är varenda kommunpolitiker mediatränad av en PR-konsult. Vi andra leker med och apar efter och försöker bli våra egna varumärken. Det är bara i sprickorna vi blir synliga. 

Därför måste nästa typ av politiker låta sina misstag synas för att bli mer än sin persona. Politiker kan inte bara framstå som "goda och perfekta människor". Framgången kommer ligga hos den som visar upp sig som hela den torftiga människa hen är. 

Att ha drattat på ändan både en och tre gånger kommer inte ligga någon i fatet.  Tänk Gudrun Schyman och Håkan Juholt och Sven-Otto Littorin. Fast yngre, och med garden nere redan från början. 

Framtidens politiker kommer vara öppet ynklig, olycklig, tokkär, förbannad. Vem blir först ut? 

11 kommentarer:

 1. Bo Westerberg20 mars 2013 10:43

  Det krävs väl också att dom visar mer ödmjukhet och mindre självsäkerhet/självgodhet och lyssnar mer på alla utanför makteliten. För övrigt tackar jag för din ofta mycket läsvärda blogg.

  Bo Westerberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-). Kan man vara ödmjuk utan att själv ha drattat på rumpan?

   Radera
 2. OBS! Läste du rep om Per Schlingman i DN i söndags? Återigen verkar han vara på väg att sätta en ny trend i politikersverige(och då menar jag inte att han lämnar M-uppdragen, hehe...). Han upprepade flera gånger "Jag ser mig inte som ett varumärke, jag är den jag är." Intressant, tänkte jag - och blev i varje fall förvånad! Hur många "vårda ditt varumärke" har man inte sett?
  Alltså - dina tankar ovan med att nästa politiker kommer låta sina misstag synas för att bli mer än sin persona (varumärke?) känns inte ogrundat utan en rimlig utveckling (som cyniskt skulle även då kunna tillskrivas trendkänsliga PR-konsulter).

  Ok, var bara det!
  Hörs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Och vi väljare måste lära oss att skilja på äkta råvara och hårt processade produkter :-)

   Radera
 3. Kanske är det därför vi borde välja personer som våra representanter i stället för partier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt på det. Att jag var emot personvalet när det infördes, men att jag har ändrat mig. Jag tänker att det vore lättare att t. ex komma ut som tillväxtkritiker i ett parti om man visste att det fanns en del av valkretsen som skulle lystra till det. Visst, vi skulle väl få ännu mer av populism, gamla idrottstjärnor som ställer upp och sånt- men ...ändå.

   Radera
  2. Bara det att rösta på person liksom kan bli ännu svårare än att rösta på parti. Vem duger? Ingen......

   Radera
 4. Jag tycker även jag att det är ett problem att man endast får ett gäng politiska broilers oavsett vad man röstar på. Man förväntas vara lojal med partiet och självklart är vi alla måna om att inte bita handen som föder en. Då blir lojaliteten mot partiet och inte till folket där lagstiftares lojalitet alltid borde ligga.

  Media har ett stort ansvar då det är dem som väljer vad som kommuniceras till det arma folket. Nu har politikerna alltid möjligheten att själva starta en blogg eller twittra i motförsvar men då krävs det att många är intresserade och söker sin information istället för att som idag bli matade med infotainment.

  Jag tycker inte om Billström då han endast verkar vara en tjänsteman i sitt partis tjänst med en politikers titel, ryggradslös utan egen förmåga att komma på mantran. Men, att sätta åt honom för enstaka ord istället för just kritisera hans gärning eller dåliga jobb tycker jag är fel. För mig är det totalt ointressant att han konstaterande att asylsökandes landfränder antagligen inte var blonda eller blåögda.... då han inte verkade hylla något ideal utan bara gjorde ett krasst konstaterande förstår jag inte riktigt varför alla antirasiter går igång. Det finns åtskilligt att kritisera honom för, t ex att i princip öppna upp gränserna och dela ut uppehållstillstånd och i praktiken medborgarskap sålänge man bara får ett intyg från ett företag om anställning. En anställning som inte behöver aktualiseras, självklart kontrollerar ingen det. Problematiskt för t ex de Kamerunska skogsarbetarna och problematiskt för ett Sverige styrt av rutten byråkrati. Det skulle man kunna kritisera honom för.

  Jag skulle gärna se att t ex SVT tog lite ansvar och sparkade igång längre och bättre debatter. Programmet t ex Debatt är allena pajkastning och riktig skit.

  D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det svåra är väl att de flesta i hela REVA-diskussionen glömmer bort att det är demokratiskt valda partier som genomför precis det de gått till val på. Om man undantar (mp), då. Och (mp) orkar jag inte ens prata om.

   Radera
  2. Kan vi inte gemensamt stämma MP för falsk marknadsföring? Var inte dom ett miljöparti en gång i tiden?

   Radera
  3. Nu när alla partier blivit någon slags företag är det väl bara att inte köpa varan som återstår?

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)