tisdag 12 mars 2013

Europeisk vår?


"Please don't come to Britain – it rains and the jobs are scarce and low-paid. Ministers are considering launching a negative advertising campaign in Bulgaria and Romania to persuade potential immigrants to stay away from the UK"
           "Romanian or Bulgarian? You won´t like it here!" The Guardian, 130127
"En arbetslös man satte på onsdagen eld på sig själv utanför en statlig arbetsförmedling i staden Nantes i västra Frankrike. Han dog av de skador han fick. Mannen, som var i 40-årsåldern, hade i förväg meddelat massmedier vad han tänkte göra, och att anledningen var att han inte längre hade rätt till arbetslöshetsersättning."
  "Utförsäkrad bräde sig till döds", Corren 130213
                                                     Buddistmunken Thich Quang Duc brände sig själv till döds 
                                                    på öppen gata i Saigon 1963


Det här med att folk har börjat bränna sig till döds framför myndighetsbyggnader i Bulgarien - låter inte det lite Tunisien?
"Gemensamt är en känsla av maktlöshet och instängdhet, säger Stellan Vinthagen, som forskar om motstånd och aktivism vid Göteborgs universitet.
– Folk använder självbränning när de inte ser andra utvägar.Enligt Vinthagen har offentligheten betydelse.– Om man tar livet av sig inför medier eller en folkmassa så är det ett väldigt kraftfullt budskap."
         "Självbrännare utan annan utväg", GP, 110121 

Tre personer har satt eld på sig själva i Bulgarien, regeringen avgår på grund av elpriserna och Storbritannien annonserar i Sofia om hur dåligt väder det är i England. Kan det hänga ihop?

Bulgarien och Rumänien är EUs fattigaste länder. När vi hade högkonjunktur behövdes billig arbetskraft över hela Europa. Nu behöver vi dem inte längre. När medelklassens nyfattigdom sprids över hela Sydeuropa försvinner möjligheterna för de fattiga att försörja sig. Till och med sjuksköterskor från fel land får problem. Det är ju ingen slump att det är just den här vintern som Sveriges alla mindre och medelstora städer får sina egna rumänska tiggare.

En kvinna anger faktiskt klimatförändringar som orsak till att hon tigger i Sverige. Hennes hus av lera ligger vid en flod som har börjat svämma över flera gånger varje år, eftersom det regnar mer. Huset behöver renoveras, så att de kan hålla råttorna borta. "Svensk fattigdom konkurrensutsatt av rumänska tiggare", kallar min vän Cristina det. Hon kommer från Rumänien och har varit min och Annas tolk när vi varit ute och pratat med rumäner på gatorna.

Nej, jag tror inte att det blir våren 2013 som blir explosiv i Europa. Vi får vänta minst ett år till. Resten av Europa måste helt enkelt vänta in Frankrike. Där vet de hur man strejkar och gör revolution. För visst låter en strejk bland bankanställda mycket långt borta här hemma?25 kommentarer:

 1. Jo, det puttrar och pyr. Frågan när det kokar över är inte om utan när. Enskilda tiggare och självmordsbrännare är inte en revolution utan just enskilda om än desperata och tragiska. Den breda massan är betydligt stryktåligare. Varken Spanien eller Grekland har gjort revoltion än trots enorma arbetslöshetssiffror

  Frankrike smäller nog först eftersom de har den traditionen och kommer få ökade problem i närtid pga ekonomin och att skillnaderna mot Tyskland nu växer. Det skapar en obalans som inte fanns när EU bildades. Då var de jämbördiga. En annan outsider i detta är Holland.

  Eftersom det här inte är en tävling och det är människor det handlar om så är det bara tragiskt. Tänk på de stackars tjänstemännen i Bryssel som protesterade nyss för bättre lönevillkor. Olika världar.

  SvaraRadera
 2. Enstaka självmord i vår bortskämda del av världen är mest löpsedelstoff som dels underskattar hur överjävlig vardagen är i de fattiga delar av världen redan idag och dels underskattar hur det kommer se ut hos oss inom en generation. Mullhalten har sjunkit, stora arealer jordbruksmark har asfalterats och bebyggts, kunnandet är borta, gemenskaperna är borta, moralen är borta, orken är borta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är inte konstigt om man blir en smula pessimistisk minst sagt. Jag är däremot övertygad om vikten att göra så gott man kan, göra det som man tror är riktigt osv. För att behålla sin värdighet och självrespekt.

   Det som oroar mig i min omedelbara närhet är min bedömning att överfall mot framför allt äldre på den svenska landsbygden kommer att öka dramatiskt de närmsta åren. Det är "sitting ducks" för luttrade, fattiga människor inom EU och på sikt inte endast från de östra delarna av EU.

   Känns som om det blir fel att utpeka så stora grupper av människor då det kan handla om tiotals eller kanske några tiotals som faller ner till denna nivå av många miljoner men de kan vålla oerhörd skada framöver.

   Radera
  2. Tror dessvärre du har rätt där. Samtidigt är ju inte ordningsmakten välrepresenterad på just landsbygden om man säger så (marginellt bättre i centralort faktiskt), men grannsamverkan kommer antagligen öka rejält pga detta. Finns delvis redan nu och kallas ibland lite raljant för medborgargarden. Definitionsfråga. Centralmakten är redan oroad och försöker med nya regler ytterligare försämra folks villkor att ha skjutvapen hemma.

   Jag föreställer mig att man "på landet" snart har larmarmband på handleden som larmar alla grannar inom en viss radie ifall något inträffar någonstans. Friheten krymper för oss alla med den här utvecklingen.

   Radera
  3. @Gronvita

   Skulle tro att det åtminstone är dags att påbörja samtalen kring detta där det inte gjorts ännu, grannsamvrkan eller vad det nu skall kallas.

   Den svenska staten präglas i allt högre utsträckning av oansvarighet och inkompetens. Jag skulle nog vilja påstå att det sker i en sådan omfattning att den inte är att betrakta som tillräknelig längre.

   Tyvärr konfiskerar den tillsammans med sina underhuggare minst 75% av våra inkomster så resurserna till självverksamhet är starkt begränsade.

   Radera
  4. På Irland har det redan börjat, 95 polisstationer läggs ner på landsbygden och hela län står utan bevakning nattetid. Tjuvarna plundrar ostört och det är främst de äldre som råkar illa ut: http://www.irishtimes.com/news/the-rural-shutdown-1.967069

   Radera
 3. Anonym@
  Det var länge sedan moralen flyttade ner i källaren.
  Arbetsmiljön hårdnade i slutet av 80-talet och människor började visa sina mörka sidor. Här är en länk evah.org
  Anonym2

  SvaraRadera
  Svar
  1. @anonym 13:02

   Det var en intill parodi opedagogisk sida. Såg dock rätt intressant ut.

   Skulle du kunna ge en kort sammanfattning av vad det är för något och vem som är bakom det hela.

   Fanns ingen självklar sådan info i gyttret.

   Radera
 4. Revolutionen är tyvärr inställd. Västra Europa har generellt en så hög levnadsstandard att det inte är värt att utmana det rådande systemet med allt vad det är värt.

  Dessutom tycker jag att både du Maria och övriga på bloggen bör begrunda vad ni egentligen håller på med. Ena dagen är det översvämningar, andra dagen revolutioner. Ni verkar ha en religiös övertygelse om att något främmande och stort ska svepa in i er vardag och ställa den på ända.

  Varför?

  Min egen tråkiga gissning är att det rör sig om ett nytt uttryck för den gamla välkända 40-årskrisen. Man har funnit sin plats i livet och kanske tänker att "Jaha, blev det bara detta". Ungefär som Karin Boye, "Alla dagarna som kom och gick, inte visste jag att det var livet". Sålunda vill man gärna att det ska finnas något mer, kanske något historiskt och omvälvande som väntar runt hörnet. En översvämning eller en revolution kanske?

  Ni får ursäkta, ett och ett är inläggen i erat hörn av bloggosfären inte särskilt alarmerande, men sammanlagt så börjar det lukta lite domedagssekt tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 15:04

   Din analys om revolutionen är förmodligen riktig. Förhoppningsvis under lång tid.

   Däremot så undrar jag hur det kommer sig att du läser in att allt skall fungera som vanligt i den situation som just EU och stora delar av övriga västvärlden befinner sig i? I mina ögon verkar det vara gammalt "hederligt" strutsbeteende.

   Radera
  2. Det var ju ett uppmuntrande motstånd! :-) Min egen fyrtioårskris är över sedan länge, därför kan jag lugnt sympatisera jag med din infallsvinkel. Den är inte alls dum. Men citatet är INTE av Karin Boye. Henne kan jag. Citatet tillskrivs en viss Stig Johansson. Karin Boye har däremot skrivit "Bryt upp, bryt upp, den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr". Och det är kanske vad vi borde göra. Jag kommer inte skriva blogg för all framtid. Egentligen var det här bara ett sätt att föra dagbok över sånt jag läst och tänkt på.

   Om jag får leva ett lugnt och fridfullt liv tills jag blir åttio och sedan, utan att ha upptäckt den allra minsta katatstrof, dö, då kommer jag vara jättelycklig. Jag är inte desillusionerad för egen del. Jag oroar mig för mina barns framtid. Vad ser du vara på väg i din kikare då?

   Radera
  3. Tanken slog mig plötsligt; det kanske är DIN fyrtioårskris som är på ingång? ;-)

   Radera
  4. Om världen är svartvit och delas in i "evig tillväxtsekt" och "domedagssekt" så antar jag att jag hamnar i den senare sekten. Jag tror helt enkelt inte att det kommer sluta speciellt bra att försöka populera en planet som hållbart kan föda kanske 1 miljard människor med 7, 8, 9 eller 10 miljarder människor. Speciellt inte om dessa människor får för sig att de ska köra bil och köra tvättmaskinen var och varannan dag. Konskevenserna kommer vi inte se någon gång i en avlägsen framtid. Konsekvenserna ser vi redan idag. Vi är mitt inne i den sjätte stora massutrotningsfasen i planetens historia. Det är rätt stort faktiskt. Kalla gärna mig alarmist. Faktum är ju att vi inte kan utrota alla andra arter på jorden utan att till slut stryka med själva. Det händer nu.

   Radera
  5. Lite komiskt det här med alla anonyma. Är det en två eller tom tre olika som skriver nu?

   Så svårt är det inte att skapa ett konto med ett nick om man inte vill skylta med vem man är för vem som helst.

   Radera
  6. Jag tror att den andre anonyme är en annan anonym än den förste anonyme. Men jag tror att båda är män i trettioårsåldern. Den förste anonyme bor i en större stad än vad den andre anonyme gör. Och kanske att ettan tjänar lite mer pengar också. :-) /spåtanten

   Radera
  7. Kul att du kan spå :-)

   Har någon av dem barn?

   Radera
  8. Jag är Anonym 2. Jag ska överväga det där med att skaffa ett nick. Tack för tipset. :)

   Kul med en spådam. Jag är extremt intresserad av att veta vad jag gör om säg.. 5 år? :)

   Vad gäller frågorna om ålder, bostadsort, inkomst och familjeförhållanden så ser det ut såhär:
   - 35 år
   - 1 mil till närmaste tätort
   - Hushållets inkomst ca en miljon per år
   - 3 barn

   Radera
  9. Nick är alltid trevligt om man återkommer i kommentarsfälten på en och samma blogg.

   Det där med spåeriet är nog snarare en intuition uppövad med stark empati under lång tid i arbete med många olika människor skulle jag tro.

   Radera
  10. Jo, det är väl en blandning av språkanalys och intuition. :-) Men tänk vad mycket pengar den förste anonyme tjänar när du anonym två har så bra ekonomi. Jag är glad för din skull. Om fem år är du säkert egenföretagare om du inte redan är det. Så får ni en sladdis och du svär över att du inte har råd att vara föräldraledig.

   Radera
  11. Ja, intuitionen är det inget fel på kan jag konstatera (såvida jag inte är utsatt för en konspiration). Min fru tjatar både om att starta eget och en sladdis - och det brukar bli som hon vill i slutändan.

   / Anonym2 (15:40, 15:59)

   Radera
 5. Det här kommer bara att bli värre. Den 1/1 2014 är det tydligen fritt fram för alla i Rumänien och Bulgarien att bosätta sig var de vill och kräva försörjningsstöd.

  En försmak:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2290480/Romanian-migrants-blamed-rise-crime-German-town-Duisburg.html

  Gissar att detta kommer att pressa upp SD mot 20% i valet 2014. Framtiden ser inte ljus ut.

  Mvh, från en motvillig pessimist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det faktum att västvärlden roffat åt sig och ätit upp det mesta av kakan kommer att stå oss dyrt under lång tid framöver.

   Radera
  2. Är det rumäner eller någon etnisk minoritet det egentligen talas om?

   Obs är den etniska minoriteten skyddad så finns den i lagens mening, till skillnad från etniska svenskar som inte finns.

   Detta är viktigt då man inte skall dra alla över en kam utan ringa in förövare så gott det går men låta de oskyldiga vara utan skuld. (Gäller även inom eventuella minoriteter!)

   Radera
  3. Precis. Att svenskar våldtar och plundrar den här planeten mångfalt värre än exempelvis romer beror inte på att vi är sämre än dem som människor eller bär på någon genetisk defekt. Vi är alla av samma skrot och korn. Paradoxalt nog så utses de som lever mest resurseffektivt som syndabockar nu när energikrisen rullar fram genom Europa.

   Radera
  4. Håller med. De flesta av dem har inte ens el än. Vi borde lära oss av dem.

   Radera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)