söndag 17 mars 2013

Sista brevet till Sverige"Jag tyar icke mer, Karl- Oskar". Det är Kristina som säger det, i "Sista brevet till Sverige". Och jag som alltid trott att det var Raskens Ida som sa det.

Ida säger till Raskens att hon visst orkar.

"Tya" är småländska för "orka". Och orka, det ska man. Min farfar och farfars bror brukade peka på stenröset i hörnet av åkern. Där låg de, sten efter sten staplade till en enorm, halvt nedfallen pyramid. Det var farfars far som bände upp varenda en av dem och släpade bort dem till hörnet. 

Idag ägs gården av den lilla steniga smålandskommunens enda nationaldemokrat. Jag var där och hälsade på för några år sedan. Hela sovrummet var täckt med underklädesbilder rivna ur H&M- och Elloskataloger. Annars var det mesta sig likt. Han hade inte målat om och renoverat. Lämnar sällan gården. Reser definitivt inte på all-inclusivesemestrar. Även gammelskogen står kvar utanför. Alldeles mossig och fylld av hemligheter.

Jag gillar honom inte. Men han är utan tvivel inte en av alla dem som är "vi" med Björn Wiman i dagens DN
"Harald Welzer har i flera av sina böcker sett hur krigets likgiltighet går igen också i andra kriser. ”I verkligheten handlar människor som de tror att de förväntas handla”, skriver han och hans medförfattare i ”Soldater”.
I den största framtidsfrågan av dem alla har detta än så länge inneburit att vi ser vad som händer – och gör ingenting."
         Björn Wiman, DN 130317 

Kanske blir det en bra artikelserie. Men jag är hjärtligt trött på detta enorma "vi" som vi alla ska knuffas in i. Så länge jag är "vi" med Björn Wiman och alla andra så kommer det vara helt okej att fortsätta inte göra något. Jag tyar inte. Orkar inte längre. Det är dags att bli moralisk.

"Vi" är de rika. "Vi" är den besuttna medelklassen och dem vi vill efterlikna. "Vi" är de intill vansinnets gräns konsumtionsbesatta. "Vi" har för mycket pengar och för lite fantasi och kreativitet. "Vi" är inte socialbidragstagarna, tiggarna, de i utkanten positionerade. "Vi" är inte de som är bra på att hushålla med begränsade resurser. Ju mer man tänker på det är "vi" en grupp man inte vill tillhöra.

Men nästan alla nyheter, all reklam och alla politiska budskap riktar sig till detta "vi".

Det är dags att lyssna in i tystnaden.             Tvättmedelsreklam från förr- i -tiden. Det är här modernismen börjar. Och missnöjet.

3 kommentarer:

 1. Anser mig vara en riktig människa helt apropå. Undrar när Surf försvann? Känns som det var vanligaste märke i min barndom.

  Maria du är inte helt som den del som bara följer det etablerade. Utmärkt att du tänker själv. Jag tror det är smittsamt. Ska försöka vara lite försiktigare med ordet vi.

  Min dotter har bor i en trevlig lägenhet inte särskilt långt från oss. Hon var här idag och hjälpte till med en provisorisk lagning av en isolerskiva i taket på växthuset. Blev för tungt i vintras innan jag hann få bort snön och skivan sjönk ner några cm i hängrännan och någon dryg meter längs ena sidan släppte från kanten. Resultatet för kallt på nätterna pga luftläckage och en del växter måste ut från bostadshuset strax. Hon nämnde plötsligt att hon funderade på att motionera om avfallskvarnar till sin styrelse, som klagat på dyra sopavgifter och att kommunen inte kunde ta emot sorterad kompost från flerfamiljshus. Hon har sett att vi har separerad kompost sedan i höstas för biogas. Tanken är att hennes styrelse ska undersöka möjlighet till billigare inköp för de som vill installera och mata reningsverkets biogas samt därmed också minska soptransporterna. Första gången hon skriver en motion så jag har lovat lite hjälp. Lyckas det sprider iden sig säkert till fler föreningar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Min mamma köpte också alltid Surf :-)

  SvaraRadera
 3. När det gäller "vi" så brukar man ju börja med att tala om för oss hur det ligger till, eller hur?

  Det är viktigt att äga en ståndsmässig bostad, även om det innebär tunga lån. Och det är viktigt att vi dödar den där fienden eftersom alternativet är att DE förintar VÅR nation. Och det är viktigt att köpa Surf, för då blir tvätten renare än annars.

  Är det inte ungefär så det brukar gå till?

  När man väl har lagt fram dessa "fakta" och förankrat dem hos folk, så är det nog en smal sak att få dem att agera som det förväntas.

  När det gäller klimatfrågan så tycker jag att de där "klimatförnekarna" är ovanligt listiga eftersom de ger sig på den rådande uppfattningen. Kanske är det inte så att koldioxidutsläppen orsakar uppvärmning? Då vet inte folk längre riktigt vad som gäller och då kör de lättare på i gamla hjulspår.

  SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)